Ο Δημοκρατικός Συναγερμός αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ως θετικότατη εξέλιξη πως οι αριθμοί, -που ανακοίνωσε στις 18 Ιουνίου η Στατιστική Υπηρεσία για την απασχόληση στον ευρύ δημόσιο τομέα -, για το Α’ τρίμηνο του 2013 παρουσιάζουν μείωση της απασχόλησης σε σχέση με το Α’ τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς, τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσο και για το Γενικό Δημόσιο Τομέα και για την Κεντρική Κυβέρνηση.
Αναφέρει, παράλληλα, ότι «είναι μετά λύπης μας που αναφερόμαστε στη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα ως θετική εξέλιξη την εν λόγω περίοδο που διανύουμε με τα ψηλά ποσοστά ανεργίας».
Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι με τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την καλύτερη κατανομή των διαθέσιμων πόρων, «θα καταφέρουμε να κατευθύνουμε πόρους σε πιο παραγωγικές επενδύσεις και να θέσουμε γερά θεμέλια για το μέλλον».
«Δυστυχώς όμως εάν συγκρίνουμε τα νούμερα της απασχόλησης για το Γενικό Δημόσιο Τομέα και για την Κεντρική Κυβέρνηση αλλά και για τις Τοπικές Αρχές για το Α’ τρίμηνο του 2013, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως σε σχέση με το Α’ τρίμηνο του 2009, όπου άρχισε να μας επηρεάζει η οικονομική κρίση, ακόμη παρουσιάζονται αυξημένα. Αυτό μας δείχνει, πως παρά τη θετικότατη εξέλιξη της μείωσης της απασχόλησης, υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε, ώστε να καταστήσουμε βιώσιμη τη δημόσια υπηρεσία μας και γενικά τον ευρύτερο δημόσιο τομέα της χώρας. Με βάση στοιχεία της Eurostat, το κόστος του κρατικού μισθολογίου της κεντρικής κυβέρνησης εξαιρουμένων των επιδοτούμενων ημικρατικών οργανισμών στην Κύπρο το 2012 ανήλθε στο 15,8% του ΑΕΠ και αυτό ήταν το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη σε σύγκριση με το ΑΕΠ», προσθέτει.
Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη περιορίζεται στο 10,5% του ΑΕΠ.
«Η δημόσια υπηρεσία στην Κύπρο, είναι δηλαδή κατά 50% ακριβότερη από το μέσο όρο των υπόλοιπων δημόσιων υπηρεσιών της Ευρωζώνης. Εάν το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας στην Κύπρο κυμαινόταν στο ύψος της υπόλοιπης Ευρώπης, περισσότερα από €900 εκ. θα εξοικονομούνταν κάθε χρόνο, θέτοντας τις προϋποθέσεις και τις βάσεις για πιο υγιή θεμέλια στην οικονομία. Με άλλα λόγια ένα ποσοστό της τάξης του 5% του ΑΕΠ περίπου θα μπορούσε να εξοικονομηθεί, μόνο εάν είχαμε το κόστος της δημόσιας υπηρεσίας στον μέσο όρο της Ευρωζώνης», καταλήγει.