– Πρόταση δημιουργίας άτυπου Πολιτικού Ενεργειακού Σώματος
Τη σύσταση και λειτουργία ενός άτυπου πολιτικού Σώματος Ενέργειας προτείνει σε επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κα Νατάσα Πηλείδου, η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του κόμματος, κ. Μάριος Καρογιάν, υπογραμμίζεται επίσης η ανάγκη, όπως ο τομέας της ενέργειας, κρατηθεί μακριά από αντιπαραθέσεις και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Στόχος όλων μας, επισημαίνει ο κ. Καρογιάν, θα πρέπει να είναι «η περαιτέρω ενδυνάμωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η μετάβαση της χώρας μας, σε μια αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη».
«Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, σας προτείνουμε», σημειώνει στην επιστολή του προς την κα Πηλείδου ο κ. Καρογιάν, «τη θεσμοθέτηση και σύγκληση ενός άτυπου Πολιτικού Ενεργειακού Σώματος, το οποίο θα συνεδριάζει υπό την Προεδρία σας ως η αρμόδιας Υπουργού, σε ειδικές περιπτώσεις, με τη συμμετοχή όλων των Κοινοβουλευτικών, Κομμάτων, των εμπλεκόμενων Υπουργείων (πχ. Οικονομικών), αν χρειάζεται των οργανωμένων συνόλων και Συνδέσμων αναλόγως τεχνολογίας, του ΔΣΜΚ, του ΔΣΔ, της ΑΗΚ και της ΡΑΕΚ, όπου το επιτρέπει η νομοθεσία ως ανεξάρτητος Ρυθμιστής.
Σκοπός αυτού του Σώματος, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «δεν θα είναι η λήψη θεσμικών αποφάσεων, αλλά η χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής στον τομέα της ενέργειας, κυρίως προπαρασκευαστική με την προσπάθεια για περαιτέρω συναίνεση και συναντίληψη σε νομοσχέδια και άλλα σημαντικά θέματα, τα οποία στο τέλος, τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα νομοθετήσουν. Τέτοια νομοσχέδια είναι η ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, η προώθηση και ενθάρρυνση της χρήσης των ΑΠΕ, τα πιθανά νομοθετικά κενά ή οι στρεβλώσεις για το μοντέλο αγοράς που θα εφαρμόσει η Κυπριακή Δημοκρατία, η αύξηση του ηλεκτρισμού, η βελτίωση ή/και αναβάθμιση του ενεργειακού σχεδιασμού, κ.α.)».
Την ίδια ώρα, στην επιστολή του προς την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΠΑ – Συνεργασίας, τονίζει ότι «ως Κυπριακή Δημοκρατία, έχουμε την υποχρέωση να ευθυγραμμιστούμε με τις αρχές και οδηγίες της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλουμε, εκεί και όπου χρειάζεται, να βελτιώσουμε και να ενισχύσουμε τη Στρατηγική μας στον τομέα της Ενέργειας, στη βάση και του εγκεκριμένου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021 – 2030 και να σχεδιάσουμε περαιτέρω πως θέλουμε τον τόπο μας ενεργειακά το 2050».
Για το σκοπό αυτό, τονίζει η ΔΗ.ΠΑ. – Συνεργασία, «θεωρούμε ότι έφθασε επιτέλους ο καιρός, να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, τρόπους με τους οποίους, αφενός, θα κινηθούμε προς πραγματικά πιο πράσινες επιλογές παραγωγής ενέργειας και αφετέρου, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ουσιαστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».
Προς αυτή την κατεύθυνση, οι ιδέες που καταθέτει στην αρμόδια Υπουργό, η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, είναι:
• Η επιτάχυνση των διαδικασιών της ΔΕΦΑ για έλευση του Φ/Α για ηλεκτροπαραγωγή, κάτι που σύμφωνα με υπολογισμούς της ΑΗΚ, θα έχει τη δυνατότατα να μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού έως και 25% (ουσιαστικά πρέπει επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των υποδομών από ΕΤΥΦΑ και η προκήρυξη διαγωνισμού από τη ΔΕΦΑ για την αγορά φορτίων υγροποιημένου Φ/Α).
• Η θεσμοθέτηση (με επαγγελματίες συμβούλους) από την ΑΗΚ διαφανών διαδικασιών για την αγορά καυσίμου με διάφορα οικονομικά εργαλεία (π.χ. options και futures), για τη διασφάλιση καυσίμου σε μακροχρόνια βάση, όταν οι τιμές είναι χαμηλές. Εάν η ΑΗΚ αναλάβανε ένα μικρό ρίσκο και αγόραζε options/futures όταν το 2020 η τιμή του πετρελαίου Brent ήταν γύρω στα $30 το βαρέλι (όπως ήταν η πρόταση μας που καταθέσαμε στη συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών 19/3/2020), σήμερα οι τιμές ηλεκτρισμού θα ήταν πιο λογικές.
• Ο εξορθολογισμός της ΑΗΚ με στόχο τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του οργανισμού (πάντοτε στα πλαίσια του ως οργανισμός δημοσίας ωφελείας) για συγκράτηση και μείωση των λειτουργικών δαπανών, κάτι που θα με μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
• Η μείωση του ΦΠΑ (πχ. με κάλυψη ποσού από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου/(ρύπων), που σήμερα οδηγούνται στο πάγιο ταμείο).
• Η κάλυψη μέρους των αυξήσεων από τα αποθεματικά της ΑΗΚ (όπως συνέβη ξανά στο παρελθόν),
• Η μείωση των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου και τις επικουρικές υπηρεσίες,
• Η άμεση ολοκλήρωση της χωροθετικής πολιτικής για ΑΠΕ, ώστε να επιταχυνθεί η αδειοδότηση και περαιτέρω διείσδυση έργων ΑΠΕ στην κυπριακή αγορά, απρόσκοπτα και αποφυγή στρέβλωσης της αγοράς.
• Η αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας από συστήματα των ΑΠΕ που βρίσκονται στο λεγόμενο “μεταβατικό πλαίσιο”, εφαρμόζοντας τη μέθοδο της “κατώτερης και ανώτερης τιμής πώλησης της ενέργειας στην ΑΗΚ, αντί του εκάστοτε κόστους αποφυγής” όπως γίνεται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι να δουλέψει ο πραγματικός ανταγωνισμός.
Είμαστε πεπεισμένοι, καταλήγει στην επιστολή του προς την Υπουργό Ενέργειας, ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΠΑ- Συνεργασίας, ότι «όλοι μαζί, συλλογικά, σοβαρά και υπεύθυνα, μπορούμε να λάβουμε εκείνες τις αποφάσεις οι οποίες θα δώσουν επιτέλους, τις πιο ικανοποιητικές λύσεις, με στόχο πάντα, τόσο την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας».
*Αυτούσια η επιστολή του Προέδρου της ΔΗ.ΠΑ. – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων προς την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας επισυνάπτεται ΕΔΩ: 14-09-2021 – Επιστολή Υπουργό Ενέργειας (μείωση ηλεκτρικού)