ΔΗΠΑ: Εθνική πληγή το μεταναστευτικό
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε το πρωί αντιπροσωπεία της ΔΗΠΑ – Συνεργασία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της παράταξης, κ. Μάριο Καρογιάν.
Στη συνάντηση ανταλλάχθηκαν απόψεις σε σχέση με το μεταναστευτικό πρόβλημα, που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, καθώς και δημογραφικά προβλήματα. Ο Πρόεδρος κ. Καρογιάν, χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση ως «εθνική πληγή» και μάστιγα για τη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως οφείλουμε να ξεχωρίσουμε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη τη βοήθεια και φιλοξενία μας, καθώς και να σεβαστούμε τις διεθνείς συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει επ’ ουδενί να λησμονήσουμε την ανάγκη διασφάλισης κοινωνικής συνοχής, προτεραιοποίηση της ευημερίας των μόνιμων και νόμιμων κατοίκων της χώρας μας και εποικοδομητική αξιοποίηση των οικονομικών πόρων της χώρας.
Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις ευθύνες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έπρεπε να έχει πιο ενεργό ρόλο και να επενδύσει περισσότερους πόρους στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ειδικά μέσω συμφωνιών επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών, όπως για άλλες χώρες πρώτης εισόδου.
Επιπλέον, ανέφερε ότι σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, πέραν από τη Συνθήκη του Δουβλίνου, απουσιάζει μια ολιστική και ενιαία πολιτική μετανάστευσης και ασύλου, που καθιστά την αντιμετώπιση των προβλημάτων δυσκολότερη.
Για το δημογραφικό, ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η υπογεννητικότητα αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα, αφού δεν αναπληρώνεται ο πληθυσμός, είμαστε από τους πλέον γερασμένους λαούς στην Ε.Ε., ενώ επιβαρύνει τη χώρα και οικονομικά, τόσο σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, όσο και σε σχέση με την απώλεια ατόμων στην αγορά εργασίας και στην οικονομική παραγωγή. Περαιτέρω, σημείωσε ότι ο εποικισμός στα κατεχόμενα, η παράνομη μετανάστευση και φυσικά η δυσμενής οικονομική κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας γενικότερα, έχουν δυσχεραίνει την προσπάθεια της χώρας στο συγκεκριμένο θέμα.
Η δήλωση που ακολούθησε, από το Βουλευτή Λευκωσίας της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, έχει ως εξής:
Αλέκος Τρυφωνίδης: «Είχαμε μια πολύ δημιουργική και παραγωγική συνάντηση με το Ινστιτούτο Δημογραφικής και Μεταναστευτικής πολιτικής. Μας εξέφρασαν τις μεγάλες αγωνίες και έγνοιες τους για την πορεία του μεταναστευτικού για το οποίο συμφωνήσαμε ότι όπως εξελίσσεται είναι μια ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, σε πάρα πολλές περιοχές της πατρίδας μας με την ανεξέλεγκτη ροή των μεταναστών, τις χιλιάδες αιτητές πολιτικού ασύλου, αλλά και την όλη διαδικασία που συνεχίζεται με την εξέταση των αιτήσεων.
Γίνονται σοβαρά βήματα από την Κυπριακή Δημοκρατία, όμως φαίνεται ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού χρειάζεται πιο ριζικές και ριζοσπαστικές αποφάσεις του Κράτους.
Ως ΔΗΠΑ – Συνεργασία θα στηρίξουμε το Κράτος και υποβάλλαμε και αρκετές εισηγήσεις για να μειωθούν οι ροές των μεταναστών, αλλά και για την συνολική αντιμετώπιση, όπως η σύντομη εξέταση των αιτήσεων. Επιπρόσθετα μετά την απόρριψη των αιτήσεων, θα πρέπει να γίνεται ακόμη πιο σύντομα η διαδικασία των εφέσεων στο Διοικητικό Δικαστήριο, και εδώ πρέπει να μας βοηθήσει και η Ε.Ε. με τις συμφωνίες που θα πρέπει να κάνει με τις διάφορες χώρες για επανεγκατάσταση των μεταναστών που δεν δικαιούνται πολιτικό άσυλο πίσω στις χώρες τους.
Επιπρόσθετα, έχουμε εισηγήσεις ότι θα πρέπει να μεταφερθεί ένα τμήμα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας για να παίρνουν τα επιδόματα και να μην γίνεται αυτός ο συνωστισμός στην περιοχή Λακατάμιας, όπου διανυκτερεύουν οι άτυποι μετανάστες δύο και τρεις μέρες να κρατούν σειρά για να πάρουν το επίδομα που οφείλει η Κυπριακή Δημοκρατία να δίνει. Η εγκατάσταση ενός τέτοιου γραφείου στο χώρο του Πουρνάρα είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη και θα στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια για να γίνει αυτή η αλλαγή.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το κέντρο που χτίζεται στις Λίμνες και η Ε.Ε. θα πρέπει να δώσει επιπρόσθετα κονδύλια και χορηγίες στην Κυπριακή Δημοκρατία για να αντιμετωπισθεί η όλη κατάσταση, γιατί η σχέση μεταξύ των κονδυλίων της ΚΔ και τα όσα συμβάλει από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι δυσανάλογη.
Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όλη τη βοήθεια μας σε όλα τα επίπεδα – και σε κοινοβουλευτικό και στα άλλα επίπεδα- προς την κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, και να αντιμετωπισθούν και προβλήματα που δημιουργούνται στις κοινότητες, τους κατοίκους και τα παιδιά που κατοικούν σε όλες αυτές τις περιοχές, ειδικότερα από την Κοκκινοτριμιθιά, Ακάκι, Αστρομερίτη, Περιστερώνα μέχρι τη Σολιά και Μαραθάσα, στην περιοχή Λακατάμιας που είναι οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας, στην Παλιά Λευκωσία, επιβάλλεται η Αστυνομία και όλοι οι θεσμοί του Κράτους να δώσουν το αίσθημα ασφάλειας που χρειάζονται οι κάτοικοι, γιατί άρχισαν αρκετοί να σκέφτονται να φύγουν από τα σπίτια τους να κατοικήσουν αλλού. Αυτό είναι τραγικό, να γίνονται Κύπριοι πολίτες δύο και τρεις φορές πρόσφυγες στη χώρα τους».