Έναν πολιτικό ελιγμό, αυτόν της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, φαίνεται να συζητά ο Ντέιβιντ Κάμερον για να γλιτώσει από την «γκρίνια» των Ευρώ- σκεπτικιστών του κόμματος του. Το τελευταίο διάστημα δέχεται σκληρές πιέσεις από πτέρυγα του συντηρητικού κόμματός, της οποίας προΐσταται ο Λόρδος Οουεν πρώην υπουργός εξωτερικών, ο οποίος και έθεσε θέμα επανακαθορισμού των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ.
Σύμφωνα με το Λόρδο το δημοψήφισμα είναι μονόδρομος ενώ οι Βρετανοί θα πρέπει να κληθούν να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα:
-Εάν θέλουν να συμμετάσχουν σε έναν στενό πυρήνα ευρωπαϊκών κρατών που σύμφωνα με τον Όουεν θα δημιουργηθεί γύρω από το ευρώ,
-και εάν θέλουν τη συμμετοχή της Βρετανίας σε μία ευρύτερη ένωση χωρών με πολιτική, οικονομική και νομισματική ανεξαρτησία την οποία ονομάζει Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Υπενθυμίζει δε, ότι σε αυτή την Κοινότητα θα συμμετάσχουν οι χώρες της ΕΕ που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Τουρκία, Βαλκανικές χώρες, η Σκανδιναβία αλλά και η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία οι οποίες σύμφωνα με τον Λόρδο θα βγουν από το Ευρώ.
Ο Ντειβιντ Κάμερον από την πλευρά του, έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του λέγοντας πως όφελος της Βρετανίας είναι η παραμονή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ αρνείται, σε περίπτωση δημοψηφίσματος, να τεθεί το ερώτημα «εντός – εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Όταν επιτύχουμε αυτήν τη νέα διευθέτηση με την ΕΕ, θα χρειασθεί συναίνεση, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών», δήλωσε ο Κάμερον στο BBC στο περιθώριο της διάσκεψης του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέρμιγχαμ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που βρετανός πρωθυπουργός καταφεύγει στην προφορική ανακοίνωση ενός δημοψηφίσματος για να βγει από την δύσκολη θέση. Στις περισσότερες ωστόσο περιπτώσεις μένουν όλοι στην πρόθεση για τη διεξαγωγή του, κάτι που ίσως επαναληφθεί και τώρα καθώς από την Ντάουνιγκ Στριτ δεν έχουν δοθεί περισσότερες πληροφορίες, ούτε έχει οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.