Του Γιώργου Περδίκη*
Οι δημοσκοπήσεις εν όψει εκλογών – είναι κοινή αποδοχή – ότι δεν αποτελούν πρόβλεψη, ούτε χρησμό, ούτε εκτίμηση του τελικού αποτελέσματος. Οι ίδιοι οι ερευνητές επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι μια δημοσκόπηση είναι απλά μια φωτογραφία της πραγματικότητας της δεδομένης χρονικής περιόδου σε ότι αφορά τις πεποιθήσεις και την εκλογική συμπεριφορά του κοινού.
Εντούτοις βλέπουμε εκλογικά επιτελεία να παραγνωρίζουν αυτή τη κοινή συνθήκη και να εκτελούν ακροβατικές πιρουέτες γύρω από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Αυτό είναι λάθος κατά την άποψη μου.
Για παράδειγμα το επιτελείο του κ. Α. Νεοφύτου προσπαθεί να περάσει το αφήγημα ότι τάχα – όπως έγινε και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές – «οι δημοσκοπήσεις θα διαψευστούν». Αυτό είναι λάθος. Αν οι δημοσκοπήσεις ήταν πρόβλεψη ή εκτίμηση αποτελέσματος τότε νομιμοποιείται κάποιος να πει ότι το τελικό αποτέλεσμα συνιστά διάψευση (αυτό μπορεί να ισχύει πχ στα exit polls). Αν όμως πρόκειται για μια φωτογραφία, περί ποιας διάψευσης ομιλούμε; Επιπλέον ξέρουμε όλοι ότι η αλήθεια σε ότι αφορά το συγκεκριμένο αφήγημα του επιτελείου του κ. Νεοφύτου είναι διαφορετική: όλες οι δημοσκοπήσεις των εκλογών του 2021 έδειχναν πρωτιά στου ΔΗΣΥ και έτσι έγινε εν τέλει.
Από την άλλη ακούσαμε να λέγεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Στεφάνου ότι «η υποψηφιότητα του κ. Μαυρομμάτη εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο σε ότι αφορά τις δημοσκοπήσεις με εκείνες του 2017 για τον κ. Μαλά». Από μια έρευνα στο διαδίκτυο εντοπίζουμε δημοσιευμένη στις 8/11/2017 δημοσκόπηση του ΑΚΕΛ με την εταιρεία GPO όπου ο μεν Νίκος Αναστασιάδης προηγείτο με 35%, ενώ ο κ. Μαλάς – κάνοντας άλμα 3 μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας ένα μήνα πριν λέει το δημοσίευμα – πλησίασε στη μισή μονάδα πίσω από τον Ν. Παπαδόπουλο δηλαδή στο 22.5%. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο σήμερα για τον υποψήφιο που στηρίζει το ΑΚΕΛ, από όποια πλευρά και να το δει κάποιος.
Είναι λάθος να παρερμηνεύονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ή να παρουσιάζονται παραποιημένα. Φαίνεται ότι τα δύο επιτελεία κάνουν αυτό το λάθος. Τέτοια λάθη αυξάνουν την αναξιοπιστία των κομμάτων και κάνουν κακό στην υποψηφιότητα που υποστηρίζουν.
Ωραία, και ποιο είναι το τρίτο λάθος, αυτό που αποκάλεσα «συν ένα» στον τίτλο του άρθρου;
Μα το λάθος που μπορεί να διαπράξει το επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη. Διότι λάθος είναι να θεωρήσει τις δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν πρώτο με διαφορά ως χρησμό ή προφητεία δηλαδή κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που είναι. Επαναλαμβάνουμε: οι δημοσκοπήσεις είναι απλά η απεικόνιση της πραγματικότητας της δεδομένης περιόδου. Μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα κυλήσει πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες.
*Γιώργος Περδίκης,
Μέλος Πολιτικής Επιτροπής,
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών