Δημητριάδης: Τεράστια τα οφέλη για την οικονομία του τόπου από τη συμφωνία εμπορικοποίησης του Λιμένα Λεμεσού

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης, επεσήμανε ότι 2 δις  ευρώ θα αποκομίσει το κράτος μέσα στα επόμενα 25 χρόνια από τη εμπορικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού, σύμφωνα με τα επιχειρηματικά πλάνα των προτιμητέων προσφερόντων. Ξεκαθάρισε επίσης ότι βάσει της Καθαρής Παρούσας Αξίας (NPV) τα έσοδα για το κράτος θα είναι της τάξης του €1.16 δις.

Μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκαν λεπτομέρειες για την παραχώρηση των εμπορικών δραστηριοτήτων του Λιμανιού σε στρατηγικούς επενδυτές, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επωφελή συμφωνία για τον τόπο· μια συμφωνία που ξεπερνά τις προσδοκίες.

Υπενθύμισε δε πως οι αρχικές εκτιμήσεις πριν την έναρξη της διαδικασίας έκαναν λόγο για πολύ μικρότερο όφελος για το κράτος και τον τόπο.

Βάσει των όρων του διαγωνισμού, το κράτος θα πάρει προκαταβολικά ποσό της τάξης των 10 εκατομμυρίων ευρών από τις τρεις συμβάσεις. Ακολούθως, το ποσό που θα λαμβάνει το κράτος θα υπολογίζεται στη βάση του ποσοστού του τζίρου που αφορά την κάθε σύμβαση.

Σε ό,τι αφορά τη σύμβαση για τα εμπορευματοκιβώτια το ποσοστό θα είναι 62,71%, για τις θαλάσσιες υπηρεσίες 10,1% και για τον σταθμό πολλαπλών χρήσεων 52,1%.

Ο Υπουργός Μεταφορών πρόσθεσε ότι στη βάση των επιχειρηματικών σχεδίων των αναδόχων, τα αναμενόμενα έσοδα για τα πρώτα τρία χρόνια θα ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Αν σε αυτό υπολογιστεί το αρχικό ποσό που θα λάβει το κράτος, η φορολογία και τα λεφτά που θα επενδυθούν για ανωδομές, το ποσό θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια. Τόνισε, επίσης, ότι οι διαχειριστές θα επενδύσουν ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ για ανωδομές μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε, ωστόσο, πως η συμφωνία δεν πρέπει να αναλυθεί στη βάση των άμεσων οικονομικών οφελών για το κράτος. Το Λιμάνι της Λεμεσού, ανέφερε, θα μετατραπεί σε μια πραγματική πύλη ανάπτυξης για την κυπριακή οικονομία καθώς θα αυξηθεί ο κύκλος εργασιών του και θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί περιφερειακές ανάγκες. «Το πραγματικό όραμα της Κυβέρνησης για να μετατραπεί το Λιμάνι της Λεμεσού σε σημείο αναφοράς για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά», τόνισε.

Ερωτηθείς για τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά τα ποσοστά που θα λαμβάνει το κράτος επί του τζίρου στα τρία συμβόλαια, ξεκαθάρισε πως πρόκειται για φυσιολογική εξέλιξη, καθώς ο κύκλος εργασιών και η κερδοφορία των τριών συμβάσεων είναι εντελώς διαφορετικά.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα που απομένουν μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας με τους στρατηγικούς επενδυτές, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι με βάση τον νόμο περί αποκρατικοποιήσεων, έχουν ετοιμαστεί από το Υπουργείο κανονισμοί, οι οποίοι θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή προκειμένου να καταστεί δυνατή η υπογραφή της συμφωνίας.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου το κράτος και οι επιτυχόντες προσφέροντες θα υπογράψουν τη συμφωνία. Θα ακολουθήσει, είπε, μια μεταβατική περίοδος η οποία θα είναι μεταξύ 6-9 μηνών. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της, θα αναλάβει ο διαχειριστής.

Ερωτηθείς κατά πόσο υπάρχει πρόνοια για πρόσληψη από τους αναδόχους επιτόπιου εργατικού δυναμικού, ο κ. Δημητριάδης ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοιου είδους συμφωνία. Επισήμανε, ωστόσο, πως όλοι οι διαχειριστές έχουν ζητήσει από το Υπουργείο κατάλογο με τα ονόματα των Κύπριων εργαζομένων στον τομέα, καθώς χρειάζονται προσωπικό με εμπειρίες. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων που θα προσληφθούν από τις εταιρείες θα είναι Κύπριοι.

Καταλήγοντας, ο κ. Υπουργός εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς όσους συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ευχαρίστησε όλα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ) που ενέκριναν και στήριξαν όλες τις τροπολογίες που κατέθεσε μέχρι τώρα το Υπουργείο, όπως και το ΑΚΕΛ για τη θετική του συνεισφορά στις συζητήσεις για την εμπορικοποίηση του Λιμανιού Λεμεσού. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι με βάση το θετικό αποτέλεσμα της διαδικασίας, θα μπορέσουν να εγκρίνουν τη συμφωνία, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα κόμματα.

Ευχαρίστησε, τέλος, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, την ομάδα στο Υπουργείο που εργάστηκε σκληρά για να φέρει εις πέρας την όλη διαδικασία, τους συμβούλους της κυβέρνησης, όπως και τους εργαζόμενους και τις συντεχνίες, για το εποικοδομητικό πνεύμα που επέδειξαν στις συζητήσεις κατά τους προηγούμενους μήνες.