Δημητριάδης: Τεράστια η συνεισφορά της ναυτιλίας σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, η οποία καθιερώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO) και εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπογραμμίζει την τεράστια συνεισφορά του τομέα σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ανέφερε σε δήλωσή του ο Βασίλης Δημητριάδης, πρώην Υφυπουργος Ναυτιλίας και Μέλος Προεδρικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Συναγερμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας.

Η ναυτιλία αποτελεί τον αιμοδότη του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέροντας το 90% των αγαθών με σημαντική θετική συνεισφορά στην εθνική οικονομία.

Η θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας για το 2024 (“Navigating the future: safety first!) όπως ανακοινώθηκε από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, εστιάζεται στη θαλάσσια ασφάλεια. Η ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας στη θάλασσα από έκνομες ενέργειες παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν αδιαπραγμάτευτους στόχους.

Η χρήση νέων τεχνολογιών, η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών ενισχύουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα, βελτιστοποιούν την απόδοση των πλοίων, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός συγχαίρει το σύνολο της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κύπρου, τα μέλη της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών και του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, για τη διαχρονική στήριξη τους στην Κυπριακή Ναυτιλία, την προσήλωση τους στη συνεχή βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας των πλοίων καθώς και των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας των ναυτικών.

Η βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα του νευραλγικού τομέα της ναυτιλίας είναι κομβικής σημασίας, ιδιαίτερα σήμερα που οι ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες και οι συνεχείς προκλήσεις επιβάλλουν τη διαμόρφωση προληπτικών πολιτικών που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τον παγκόσμιο χαρακτήρα του τομέα, για να μπορέσει να καταστεί ανθεκτικός και ανταγωνιστικός.

Ως Δημοκρατικός Συναγερμός πιστεύουμε ότι ο τομέας έχει τεράστιες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης σε εθνικό επίπεδο καθώς και θετικής προβολής της Κύπρου μας εκτός συνόρων, σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα, αλλά και ευρύτερης αξιοποίησης ως σημαντικό εργαλείο οικοδόμησης πολυμερών και διμερών σχέσεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα επιδιώξουμε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς την περαιτέρω προβολή της συνεισφοράς και των προοπτικών του τομέα ως επιλογή σπουδών και εργοδότησης στους νέους μας, δηλώνοντας παράλληλα ετοιμότητα να προωθήσουμε τις θέσεις, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας – με πρώτιστο βέβαια το πρόβλημα των απαράδεκτων περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει η Τουρκία κατά της Κυπριακής και κατ’ επέκταση ευρωπαϊκής ναυτιλίας – στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αξιοποιώντας στο έπακρο την παρουσία μας ως ενεργό μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματός, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.