Δημητριάδης: Ακολουθούμε ένα μοντέλο που ακολουθηθούν όλες τις χώρες της Ευρώπης

Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης προέβη σήμερα σε δηλώσεις στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο», αναφορικά με τις συμβάσεις που θα υπογραφούν σήμερα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπροσώπων των κοινοπραξιών για το έργο της εμπορικοποίησης των δραστηριοτήτων του Λιμένα Λεμεσού.

Συγκεκριμένα ο κ. Δημητριάδης είπε: «Πρόκειται για μία πάρα πολύ σημαντική συμφωνία για τον τόπο μας, η οποία θα έχει οφέλη όχι μόνο για το κράτος αλλά και για την οικονομία ευρύτερα. Θα δημιουργήσει επιπρόσθετες θέσεις εργασίας, θα φέρει κι άλλες επενδύσεις στον τόπο μας και νομίζω είναι πολύ σημαντικό, όταν κάνουμε τέτοιου είδους συμβάσεις, να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι υπάρχει και η ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και στον ιδιωτικό τομέα για να εργοδοτηθεί όλος αυτός ο κόσμος που είναι άνεργος».

Ο κ. Υπουργός επίσης πρόσθεσε:

«Βεβαίως κανείς δε μπορεί να το προεξοφλήσει αυτό, αλλά αυτό ευχόμαστε να γίνει. Ακολουθούμε ένα μοντέλο που έχει ακολουθηθεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, σε πολλές χώρες του κόσμου. Είναι ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο μοντέλο. Εμείς έχουμε κάνει ένα διαγωνισμό και έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε μεγάλους διαχειριστές λιμανιών παγκοσμίως. Τον διαγωνισμό έχουν κερδίσει δυο τεράστιες εταιρείες, οι οποίες έχουν πάρα πολύ εμπειρία και τεχνογνωσία όσον αφορά τη διαχείριση των λιμανιών. Πιστεύω ότι με αυτές τις προοπτικές και συνθήκες θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε τις εργασίες».

Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού, με την οποία εκφράζει ότι επιθυμεί πλήρη ενημέρωση, ο κ. Δημητριάδης είπε:

«Έχω μιλήσει με τον κ. Κυπριανού και πρέπει να πω ότι για πολλά θέματα είχε λανθασμένη πληροφόρηση. Μπορώ να σας πω χαρακτηριστικά ότι στην επιστολή αναφέρεται ότι θα αυξηθεί το κόστος για αυτούς που θα χρησιμοποιούν το λιμάνι επειδή τα έσοδα θα πάνε από 30 σε 50 εκατομμύρια. Μα, τα έσοδα είναι αυτή τη στιγμή 50 εκατομμύρια και τα 30 εκατομμύρια είναι μόνο αυτά που παίρνει η Αρχή Λιμένων, ενώ τα 50 εκατομμύρια περιλαμβάνουν μέσα και τις εργασίες των αχθοφόρων και των λιμενεργατών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι αχθοφόροι έχουν εξαγοραστεί από το κράτος ως μέρος αυτής της διαδικασίας. Υπήρχε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο το οποίο δεν τόλμησε κανένας να αγγίξει και παρά μόνο μέσω αυτής της διαδικασίας καταφέραμε να το λύσουμε με έναν τρόπο ιδιαίτερα συμφέρων προς τον κυπριακό λαό».

Ερωτηθείς για το ύψος των τελών που θα επιβάλλουν οι κοινοπραξίες αν θα είναι πιο ψηλό και αν θα υπάρξει πρόβλημα με την ανταγωνιστικότητα του λιμανιού ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε:

«Εμείς αναμένουμε μια μείωση του κόστους για τους χρήστες των λιμανιών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας του λιμανιού μας. Ας μην ξεχνάμε ότι όσον αφορά τις εργασίες που δεν έχουν ανταγωνισμό, δηλαδή αυτές που αφορούν την τοπική αγορά έχουν μπει κάποια ανώτατα όρια τα οποία μάλιστα αυτά βρίσκονται στα σημερινά επίπεδα δηλαδή δεν μπορούν να αυξηθούν πέρα του σημερινού κόστους. Υπάρχουν κάποιες επιμέρους εργασίες στις οποίες δεν έχουν μπει τόσο χαμηλά όρια και για αυτές είχαν εξαχθεί κάποιες ανησυχίες. Πρόκειται όμως για εργασίες που αποδίδουν ένα πολύ μικρό μέρος των εσόδων του λιμανιού σήμερα. Είχαν εξαχθεί κάποιες ανησυχίες για τις θαλάσσιες υπηρεσίες, συγκεκριμένα. Απλά να πω ότι μιλάμε για κάτω από το 10% των συνολικών εσόδων, ίσως και κάτω του 5% ή ακόμα και πιο κάτω. Εκεί υπάρχει ανταγωνισμός, οπότε να αφήσουμε την αγορά να ρυθμίσει αυτά τα θέματα. Εγώ πιστεύω ότι θα μπουν ανταγωνιστικές τιμές, θα υπάρχει προσέλκυση επιπρόσθετης εργασίας και θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να φέρουμε αυτή την επιπρόσθετη εργασία για να μπορέσουμε να επωφεληθούμε όλοι, το κράτος, οι ιδιώτες, οι εργαζόμενοι, όλοι όσοι έχουν σχέση με αυτόν τον χώρο».

Σε ερώτηση αν θα έχουμε επιπρόσθετη φορολογία, άρα και εισπράξεις για το κράτος ο κ. Δημητριάδης είπε:

«Καταρχήν να πω ότι δεν παίρνουμε μερίδιο των κερδών, παίρνουμε μερίδιο των εσόδων που είναι ακόμα πιο σημαντικό, δηλαδή κάθε 10 ευρώ που θα εισπράττει ο διαχειριστής του σταθμού των εμπορευματοκιβωτίων τα 6,3 ευρώ θα καταλήγουν στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε 10 ευρώ που θα εισπράττει ο διαχειριστής του σταθμού των πολλαπλών χρήσεων περισσότερο από 5 ευρώ θα καταλήγουν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οπότε είναι ένας συνεταιρισμός. Στις υπεράκτιες εργασίες είναι αρκετά πολύ πιο χαμηλό το ποσοστό, αλλά εκεί είναι ένα κομμάτι της εργασίας το οποίο έπασχε από έλλειψη επενδύσεων και έπρεπε να γίνει με κάποιο τρόπο βιώσιμο και για τον διαχειριστή».

Καταλήγοντας ο κ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στο προσωπικό που θα αποσπαστεί στο δημόσιο και τόνισε ότι δεν πρόκειται για σημαντικό αριθμό ατόμων. Συγκεκριμένα είπε:

«Μιλάμε για λίγες δεκάδες έχοντας υπόψη επίσης ότι θα ξεκινήσει και το σχέδιο εθελοντικής πρόωρης αφυπηρέτησης. Πιστεύω ότι πολύ κόσμος θα επωφεληθεί από αυτό το σχέδιο. Να σας πω ότι έχουν εκφράσει την επιθυμία να επωφεληθούν αυτού του σχεδίου και άτομα του στενού δημοσίου τομέα. Είναι ένα σχέδιο το οποίο θα έχουν την ευκαιρία οι υπάλληλοι της Αρχής Λιμένων να ακολουθήσουν, ακόμα κι αν θέλουν να πάνε να εργαστούν για τον ιδιώτη. Οπότε δεν μιλάμε για σημαντικό αριθμό αποσπάσεων, περίπου 40 ατόμων, αλλά ας κάνουμε λίγη υπομονή, αφού με τη λήξη της μεταβατικής περιόδου θα δούμε πόσα θα είναι αυτά τα άτομα».