Γραπτή δήλωση του Προέδρου του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, Ανδρέα Δημητριάδη, με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο και της εταιρείας TLScontact, που προβλέπει το άνοιγμα Κέντρων Συλλογής Θεωρήσεων Εισόδου σε διάφορες πόλεις της Κίνας:
«Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων χαιρετίζει την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Πεκίνο και της εταιρείας TLScontact, η οποία προβλέπει το άνοιγμα Κέντρων Συλλογής Θεωρήσεων Εισόδου σε άλλες μεγάλες πόλεις και αστικά κέντρα της Κίνας. Θεωρούμε ότι με τη συμφωνία αυτή μειώνονται η ταλαιπωρία, τα έξοδα και ο χρόνος που απαιτούνται από Κινέζους τουρίστες και επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν και να επενδύσουν στην Κύπρο.
Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπερασθούν. Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται από την Πρεσβεία της Κύπρου στο Πεκίνο, για την έκδοση άδειας εισόδου στην Κύπρο σε Κινέζους πολίτες, εξακολουθούν να παραμένουν πολύπλοκες και αυστηρές, επηρεάζοντας, μεταξύ άλλων, αρνητικά και την προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών και επενδυτών.
Οι αιτούντες καλούνται να καταθέσουν σειρά εγγράφων, πού πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και αυτά της αίτησης για πολιτογράφηση. Επιπρόσθετα, για τη χορήγηση άδειας εισόδου για τουριστικούς σκοπούς απαιτείται η κράτηση αεροπορικού εισιτηρίου μέσω εγκεκριμένου ταξιδιωτικού γραφείου στην Κίνα, το οποίο πρέπει να συνεργάζεται με εγκεκριμένο ταξιδιωτικό γραφείο στην Κύπρο, ενώ δεν παραχωρείται ή δύσκολα παραχωρείται άδεια εισόδου στην περίπτωση που εκδοθεί αεροπορικό εισιτήριο και ξενοδοχείο μέσω διαδικτύου.
Ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς όπως προχωρήσουν άμεσα στην αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων. Εάν θέλουμε να εισέλθουμε σε αναπτυξιακή πορεία πρέπει να αυξήσουμε ταχύτητες. Κάθε μέρα αδράνειας και αναβλητικότητας συνεπάγεται κόστος για την Κύπρο, καθώς ο ανταγωνισμός διεθνώς είναι έντονος και οι επενδυτές επιλέγουν άλλους πιο ελκυστικούς και λιγότερο γραφειοκρατικούς προορισμούς για επέκταση των δραστηριοτήτων τους».