Είχαμε την ευκαιρία μαζί με τους συνεργάτες μου να συναντηθούμε με τον Σύνδεσμο Τραπεζών και για το θέμα που αφορά στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα θέλω να ζητήσω και από όλα τα πολιτικά κόμματα, το σύνολο των θεσμικών οργάνων να δώσουμε ένα τέρμα στην καθημερινή συζήτηση των προβλημάτων. Αφού πάνω μια διευκρίνιση.
Έγιναν εγκλήματα και στον τομέα τον τραπεζικό και υπάρχουν βεβαιότατα συγκεκριμένες ευθύνες σε συγκεκριμένους διαχειριστές με ονόματα και διευθύνσεις και η δικαιοσύνη πρέπει να πάρει την πορεία της γιατί είναι και λαϊκή απαίτηση ότι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι ευθύνονται για αυτή την οικονομική τραγωδία. Από εκεί και πέρα, πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως με τον α κτυπούμε καθημερινά το χρηματοπιστωτικό τομέα στο σύνολο του, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να δημιουργούμε περισσότερα προβλήματα.
Είχαμε τη δεύτερη αξιολόγηση της Τρόικας, θετική για τα δημοσιονομικά, θετική για τα βήματα που έγιναν στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Παρά τις θετικές αξιολογήσεις τα προβλήματα παραμένουν στην πραγματική οικονομία, και της ανεργίας, και των προβλημάτων των μικρο μεσαίων επιχειρήσεων και των προβλημάτων των δανειοληπτών. Αλλά και του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Χρειάζεται να βγαίνουμε με μια θετική ατζέντα. Να βάζουμε στόχους θετικούς και με σύνεση και σωφροσύνη να προσπαθήσουμε σταδιακά να επανακτήσει ο χρηματοπιστωτικός μας τομέας την αξιοπιστία του και την εμπιστοσύνη του. Πρέπει να βρούμε τρόπο το πολιτικό σύστημα που έχει βαρύτατες ευθύνες όλοι κανενός εξαιρουμένων,. Το τραπεζικό σύστημα που λόγω λαθών συγκεκριμένων τραπεζιτών, αλλά και λόγο ελλειμμάτων εποπτικών σπρώξαμε το λαό μας στον γκρεμό. Να ξεκινήσουμε σιγά-σιγά την αναρρίχηση, πιάνοντας χέρι-χέρι κοινωνία, πολιτικό σύστημα, χρηματοπιστωτικός τομέας, θεσμικά όργανα, Κεντρική Τράπεζα. Συζητήσαμε σήμερα και για ένα άλλο κορυφαίο θέμα, το θέμα των δανειστικών επιτοκίων. Όλοι κατανοούμε πως από την μια πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία αλλά την ίδια στιγμή να βλέπουμε μια πραγματικότητα ότι στη Κύπρο έχουμε με διαφορά τα πιο ψηλά δανειστικά επιτόκια σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Έστω και με τις μειώσεις τις τελευταίες, θετικές, τις χαιρετίσαμε, παραμένουμε κατά 2 με 2.5 ποσοστιαίες μονάδες πιο ψηλά από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Αυτό σκοτώνει την οικονομία. Κατανοούμε ότι οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να έχει και θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Είναι το τελευταίο εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.
Ευχόμαστε να μην χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε. Αλλά μέσα από τη συζήτηση διαπιστώσαμε δύο πράγματα. Όλοι σε μια εθνική συνεννόηση να επιλύσουμε, να διορθώσουμε, να υπάρχει δυνατότητα σε μερικές βδομάδες, μερικούς μήνες μάξιμουμ, να μειωθούν περαιτέρω τα δανείστηκα επιτόκια
1) Το πρώτο αφορά στην οροφή που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα στα καταθετικά επιτόκια LIBOR συν 3%. Θεωρούμε πως σήμερα είναι ώριμες οι συνθήκες για επανεξέταση αυτής της οροφής σε ένα LIBOR συν 2% – 2.5%. Αυτό τι σημαίνει στη πράξη? Ευχέρεια του χρηματοπιστωτικού τομέα για ακόμα μια φορά να αποκλιμακώσει για ακόμα μια μονάδα τα δανειστικά επιτόκια.
2) Ενημερωθήκαμε, ότι ενώ αναγνωρίζει ο Σύνδεσμος Τραπεζών και ο χρηματοπιστωτικός τομέας τα ψηλά λειτουργικά κόστη που έχουν και ότι οπωσδήποτε να μειώσουν αυτά τα λειτουργικά έξοδα και κόστη, υπάρχουν ακόμα και νομοθετικές ρυθμίσεις που παρεμποδίζουν έστω και για αυτούς που έχουν την πολιτική βούληση να προχωρήσουν, να μειώσουν αυτά τα λειτουργικά κόστη. Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσα από μια κοινωνική συνεννόηση, και στέλνουμε και ένα μήνυμα στο πολύ υπεύθυνο συνδικαλιστικό κίνημα που έδειξε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπως και όλοι οι πολίτες, μια υπευθυνότητα. Θέλουμε να τους κάνουμε και δημόσια μια έκκληση. Η κατανόηση τους και η συνεργασία τους για μείωση των λειτουργικών εξόδων του χρηματοπιστωτικού τομέα, τους πρώτους που προστατεύει είναι τους ίδιους τους εργαζομένους στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Γιατί από τη μια θα έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να παραμείνουν βιώσιμες, μειώνοντας και τα διοικητικά και λειτουργικά τους κόστη, και θα έχουν και περαιτέρω ευχέρεια για περαιτέρω μείωση των δανειστικών επιτοκίων, ωφέλιμη για την αγορά και την οικονομία και όταν όλοι συμβάλουμε για να ενισχύσουμε την οικονομία να επανεκκινήσει γρηγορότερα τότε όλοι θα βγούμε κερδισμένοι. Και οι μικρομεσαίες επιχείρησης και οι εργαζόμενοι και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό αλλά και οι εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα.
Κλείνω λέγοντας, είμαστε όλοι στο ίδιο πλοίο. Αν δεν εγκαταλείψουμε τις νοοτροπίες που μας έφεραν εδώ, η μόνη έγνοια μας εδώ και δεκαετίες, έστω και αν γνωρίζαμε ότι το πλοίο έμπαζε νερό, ήταν πώς να αναβαθμίζαμε ο καθένας προσωπικά ή επαγγελματικά ή επιχειρηματικά ή τομεακά την καμπίνα μας στο πλοίο, νομιζόμενοι ότι αν ήμασταν σε πολυτελείς καμπίνες και δεν ήμασταν στο κατάστρωμα , θα ήμαστε καλύτερα. Ναι πράγματι κάποιοι ήταν καλύτερα για κάποια χρόνια.
Αντί να διορθώσουμε το καράβι, προσπαθήσαμε να αναβαθμιστούμε προσωπικά είτε σαν ομάδες. Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε ως εθνικό στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας, και είναι ώριμος ο λαός μας να δεχτούμε επιπρόσθετες θυσίες όσοι σηκώνουμε για να σώσουμε τον τόπο μας.
httpv://www.youtube.com/watch?v=zzTQjepTOQc&feature=youtu.be