Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Άγγελος Βότσης προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:
Αξιολογώντας την κατάσταση στην κυπριακή οικονομία μετά την δεύτερη αξιολόγηση από την τρόικα της υλοποίησης του κυπριακού προγράμματος, το ΔΗ.ΚΟ. καταλήγει στα ακόλουθα συμπεράσματα, θέσεις και προτάσεις:
1. Η κυβέρνηση μέχρι σήμερα τηρεί τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των μέτρων όπως αυτά καταγράφονται στο μνημόνιο.
2. Η δεύτερη αξιολόγηση χαρακτηρίζεται θετική, ιδιαίτερα όσον αφορά το δημοσιονομικό τομέα. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σε ότι αφορά την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.
3. Η συνολική επιτυχία υλοποίησης του μνημονίου προϋποθέτει και την αντιμετώπιση των διάφορων κοινωνικών προβλημάτων που προκύπτουν μέσα από την υλοποίηση του. Τέτοια ζητήματα είναι η στήριξη και ανακούφιση των δανειοληπτών, ειδικότερα των νοικοκυριών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και των ανέργων.
Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΔΗ.ΚΟ. εισηγείται τα ακόλουθα:
1. Την περαιτέρω δραστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων από τις τράπεζες και την ενθάρρυνση τους να προχωρήσουν σε άμεση αναδιάρθρωση των δανείων. Το ΔΗ.ΚΟ. δεν εγκαταλείπει και τη θέση για νομοθετική ρύθμιση αν παραστεί ανάγκη.
2. Την επεξεργασία πρότυπων ανακουφιστικών σχεδίων αναδιάρθρωσης στεγαστικών δανείων για πρώτη κατοικία, για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και μικρομεσαία νοικοκυριά των οποίων τα εισοδήματα έχουν αποδεδειγμένα μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Στόχος των πιο πάνω σχεδίων είναι η δόση των δανείων να περιοριστεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων των εισοδημάτων τους.
3. Την επεξεργασία σχεδίου επιδότησης επιτοκίων στεγαστικών δανείων και δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την κυβέρνηση με ανάλογη συμμετοχή από πλευράς των τραπεζών.
Το σχέδιο αυτό έχει στόχο:
1. Τη μετατροπή μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξυπηρετούμενα και βιώσιμα.
2. Τη διατήρηση της βιωσιμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να αποτρέπεται το κλείσιμο τους και κατ’ επέκταση την αύξηση της ανεργίας.
4. Την εφαρμογή προγραμμάτων τα οποία να αποτρέπουν την εκποίηση πρώτης κατοικίας με ταυτόχρονη προστασία του δικαιώματος χρήσης μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης.
5. Την άμεση εφαρμογή του θεσμού του Οικονομικού Διαμεσολαβητή (Financial Ombudsman), ο οποίος θα βοηθήσει στη δικαιότερη αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των δανείων.
Πέραν της προσπάθειας της ανακούφισης των δανειοληπτών το Δημοκρατικό Κόμμα επιπρόσθετα εισηγείται να υπάρξει φορολογική ανακούφιση για τους συμπολίτες που έχουν απωλέσει τις καταθέσεις τους λόγω του πρόσφατου κουρέματος. Σχετική πρόταση έχει ήδη καταθέσει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Βεβαίων υπενθυμίζουμε ότι για το ΔΗ.ΚΟ. αποτελεί προτεραιότητα η πάταξη της φοροδιαφυγής. Προτεραιότητα, επίσης αποτελεί η κάθαρση και η παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή, όποιοι και αν είναι, όπου και αν βρίσκονται, όσο ισχυρά συμφέροντα και αν τους στηρίζουν. Η διαπλοκή και η διαφθορά δεν πρέπει να έχουν θέση στη νέα κυπριακή οικονομία και στην Κύπρο της μετά την οικονομική καταιγίδα εποχής.
Κυπριακό – διαπραγματεύσεις
Το ΔΗΚΟ επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά τη θέση ότι δεν πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες αν δεν υπάρχει κοινό ανακοινωθέν που να ξεκαθαρίζει τις βασικές αρχές λύσεις του Κυπριακού καθώς και την επιδιωκόμενη μορφή της λύσης.
Το ΔΗΚΟ στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην προσπάθεια που καταβάλλει η οποία συνάδει με την προγραμματική θέση που περιλαμβάνεται στο προεκλογικό του πρόγραμμα.
Όσον αφορά το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και του ειδικού αντιπροσώπου τους, τονίζουμε εμφαντικά ότι έχουν την ευθύνη ως θεματοφύλακες των αποφάσεων του ΟΗΕ να εξασφαλίσουν ότι το κοινό ανακοινωθέν θα ανταποκρίνεται στα όσα περιλαμβάνουν τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο.
Η ερμηνεία του κ Ντάουνερ ότι η δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ δεν αποτελεί τελεσίγραφο για την πλευρά μας, ενισχύει ακόμα περισσότερο τις απόψεις εκείνων συμπεριλαμβανομένου του ΔΗΚΟ, που ξεκαθαρίζουν ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε οποιοδήποτε τελεσίγραφο.