Η φορολογία, το εμπόριο και η διαφάνεια, καθώς και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι τα βασικά θέματα συζήτησης μεταξύ των ηγετών των χωρών που μετέχουν της συνόδου του G8 στη Βόρεια Ιρλανδία, κατά τη δεύτερη ημέρα συνάντησής τους.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών ο υπουργός Οικονομικών της οικοδέσποινας βρετανικής κυβέρνησης Τζορτζ Όσμπορν ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία ενός εθνικού μητρώου ιδιοκτησίας πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στόχος του σχεδίου είναι να εμποδιστεί η απόκρυψη κερδών από τους πραγματικούς δικαιούχους.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα της συνόδου στο θέρετρο γκολφ της γραφικής λίμνης Ερν αφιερώθηκε κυρίως στο θέμα της Συρίας, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι ο πρωταγωνιστής των διμερών επαφών. Όπως και μετά τη συνάντησή του την Κυριακή στο Λονδίνο με το Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον έτσι και μετά τη συνάντησή του τη Δευτέρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα ο κ. Πούτιν και οι συνομιλητές του παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στην προσέγγιση των εξελίξεων στη Συρία. Ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε τελικά στην έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος που καλεί σε ειρήνη και καλύτερη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σύρους πολίτες.
Η Βρετανία και οι ΗΠΑ ηγούνται των προσπαθειών να συμφωνηθεί ο εξοπλισμός των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων, ωστόσο ο πρόεδρος Πούτιν στηρίζει τον Μπασάρ αλ-Άσαντ. Αμφότεροι προειδοποίησαν ότι τα όπλα της Δύσης θα πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Σύρο πρόεδρο, «θα εξάγουν τρομοκρατία».
Εξάλλου, τη Δευτέρα επιτεύχθηκε ένας από τους στόχους του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς συμφωνήθηκε η έναρξη τον ερχόμενο μήνα στην Ουάσινγκτον του επόμενου σταδίου των διαπραγματεύσεων για την επισφράγιση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Κάμερον, η συμφωνία αυτή θα αποφέρει στην ευρωπαϊκή οικονομία 119 δισεκατομμύρια ευρώ και στην αμερικανική 95 δισεκατομμύρια ευρώ.