Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία κοινού ανακοινωθέντος μεταξύ των δύο πλευρών, ξεκαθάρισε την Τετάρτη ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, κάνοντας λόγο για παρερμηνεία της σχετικής δήλωσης του εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ.
Ανέφερε παράλληλα ότι η διαδικασία προχωρά μπροστά με αργούς ρυθμούς, σημειώνοντας πως αν χρειαστεί θα συνεχιστεί και την επόμενη και τη μεθεπόμενη βδομάδα.
Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ δήλωσε ότι μετά και τις σημερινές συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρολγου και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η διαδικασία, σε σχέση με το κοινό ανακοινωθέν, προχωρά μπροστά με αργούς ρυθμούς, όχι με γρήγορους ρυθμούς, όπως είπε, και εξέφρασε την ελπίδα ότι μια συμφωνία (για το κοινό ανακοινωθέν) μπορεί να επιτευχθεί το συντομότερο.
«Μίλησα με τον κ. Έρογλου το πρωί και είχα και μακρά συνομιλία με τον Πρόεδρο απόψε και όλοι καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια για την κοινή δήλωση, είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό στη διαδικασία και ο ΓΓ επιθυμεί να δει τους δύο ηγέτες να συμφωνούν επί ενός κοινού ανακοινωθέντος και έτσι συνεχίζουμε να προχωρούμε με αυτό», ανέφερε.
Ξεκαθάρισε δε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν έθεσε κανένα χρονοδιάγραμμα και κανένα τελεσίγραφο σε σχέση με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, αναφέροντας πως αυτό που εννοούσε ο ΓΓ είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο ίδιος (ο κ. Ντάουνερ) θα βρισκόταν στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα και πως θα ήθελε (ο ΓΓ) να δει μια συμφωνία σε ό,τι αφορά το κοινό ανακοινωθέν.
«Όμως αυτό δεν σημαίνει πως όταν έρθει το τέλος της βδομάδας, αν δεν έχει συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν, αυτό θα οδηγήσει σε κάποιες επιπτώσεις», ξεκαθάρισε, υποδεικνύοντας πως αν χρειαστεί η προσπάθεια να συνεχιστεί και την επόμενη ή ακόμα και τη μεθεπόμενη βδομάδα, αυτό θα γίνει.
«Η θέση του ΓΓ είναι υπέρ ενός κοινού ανακοινωθέντος. Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό και να μη λέμε, όπως πολλά ΜΜΕ έχουν αναφέρει, ότι πρόκειται για τελεσίγραφο του ΓΓ. Δεν πρόκειται για τελεσίγραφο», ξεκαθάρισε.
Ερωτηθείς δε κατά πόσο προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι βρίσκει την εν λόγω δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα και πρόσθεσε πως στο παρόν στάδιο αυτό που είναι σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι το κοινό ανακοινωθέν θα συμφωνηθεί και κάθε προσπάθεια θα καταβληθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι Ελληνοκύπριοι φαίνεται να βρίσκονται υπό πιέσεις αυτή τη στιγμή, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι θέλουν ένα κοινό ανακοινωθέν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το έλεγε αυτό ανέκαθεν.
«Τα Ηνωμένα Έθνη σίγουρα υποστήριξαν τις προσπάθειες του και οι προσπάθειες είναι για επίτευξη κοινού ανακοινωθέντος», είπε και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό προχωρεί πάρα πολύ αργά, εκφράζοντας την ευχή όπως το συντομότερο δυνατόν υπάρξει συμφωνία.
Ερωτηθείς είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος σύντομα, τότε αυτό απλώς θα πάρει περισσότερο χρόνο, «αλλά κάθε προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στο μέγιστο που μπορούμε για να πετύχουμε μια συμφωνία».
Σε ερώτηση αν πιστεύει πως απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Ντάουνερ απάντησε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα κάνουν ό,τι μπορούν, σε ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να συμβάλουν προς την επίτευξη της λύσης του κυπριακού προβλήματος.
«Σε αυτό το στάδιο η πρόκληση είναι να υπάρξει κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν και όταν υπάρξει κατάληξη – είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει. Πιστεύω ότι μπορεί να γίνει δεν είμαι απαισιόδοξος γι’ αυτό – τότε οι δύο ηγέτες μπορούν να μπουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ο ΓΓ του ΟΗΕ αποδέχεται το γεγονός ότι υπάρχει ισχυρή αποφασιστικότητα από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη να υπάρξει λύση και γνωρίζω ότι εργάζεται πολύ σκληρά για αυτό», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση πού έγκειται η δυσκολία στη διαμόρφωση κοινού ανακοινωθέντος, ο κ. Ντάουνερ είπε πως δεν επιθυμεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι «αν οι δύο πλευρές επιθυμούν να μιλήσουν για αυτό είναι δικό τους θέμα».