Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, από το βήμα του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στην Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε νέο μνημόνιο το οποίο προβλέπει τις συνθήκες υπό τις οποίες οι ΗΠΑ θα μπορούν να προσφεύγουν σε αεροπορικές επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εξωτερικό.
Το κείμενο προβλέπει ότι τα πρόσωπα που θα αποτελούν στόχο αυτών των επιδρομών θα πρέπει να συνιστούν “άμεση” απειλή κατά των Αμερικανών και ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πραγματοποιούνται μόνον εάν δεν είναι εφικτή η σύλληψη του υπόπτου.
“Η προσφυγή στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα τελεί υπό αυστηρούς περιορισμούς…Οι ΗΠΑ δεν χρησιμοποιούν τέτοια πλήγματα , εάν έχουμε τη δυνατότητα να συλλάβουμε τους τρομοκράτες, προτεραιότητά μας είναι πάντοτε η σύλληψη, η ανάκριση και η προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης”, είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
“Πριν από την πραγματοποίηση μίας επιχείρησης, πρέπει να υπάρχει η σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι κανείς πολίτης δεν θα σκοτωθεί ή τραυματισθεί”, πρόσθεσε. “Δεν μπορούμε να προσφεύγουμε στη στρατιωτική βία παντού όπου ριζώνει μία εξτρεμιστική ιδεολογία”, τόνισε ο πρόεδρος.
Αναφερόμενος στο θέμα του Γκουαντάναμο, ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι ήρε το μορατόριο για τη μεταφορά κρατουμένων από το κέντρο κράτησης της αμερικανικής βάσης στην Υεμένη, προειδοποιώντας ότι οι φάκελλοι των κρατουμένων θα εξετασθούν ένας προς έναν.
Τη στιγμή που οι 103 από τους 166 κρατουμένους που παραμένουν στο Γκουαντάναμο βρίσκονται σε απεργία πείνας, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πρόθεσή του για το κλείσιμο του κέντρου κράτησης, επανερχόμενος σε μία δέσμευσή του κατά την προ της πρώτης θητείας του προεκλογικής εκστρατείας, ως προς την εκπλήρωση της οποίας συνάντησε την αντίσταση του Κονγκρέσου.
Ο Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα ορίσει νέο ειδικό απεσταλμένο ο οποίος θα επιβλέπει την μεταφορά των κρατουμένων και κάλεσε το Πεντάγωνο να ορίσει τοποθεσία επί του αμερικανικού εδάφους όπου θα διεξαχθούν οι έκτακτες στρατιωτικές δίκες των κρατουμένων που θα παραμείνουν κατηγορούμενοι.
Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε τη βοήθεια του Κογκρέσου για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, αναγνωρίζοντας ότι τα πολιτικά θέματα που ανακύπτουν είναι δύσκολα.