Δείπνο Προέδρου με Βρετανούς επιχερηματίες στο Λονδίνο

Στην ιστορική έπαυλη Lancaster House του κεντρικού Λονδίνου στην οποία  παρέθεσε δείπνο προς τιμή του ο Υφυπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Φάλον ολοκλήρωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στη βρετανική πρωτεύουσα.

Στο δείπνο παρακάθισαν οι Υπουργοί κ.κ. Κασουλίδης και Λακκοτρύπης και επιχειρηματίες της Βρετανίας, που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Σε παρέμβασή του στο δείπνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κύπρος είναι ένα νησιωτικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο, σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη νοτιοανατολική της άκρη, χώρα κοντά και κατά καιρούς επηρεαζόμενη από την ιστορικά ταραχώδη περιοχή». Πρόσθεσε ότι η Κύπρος έρχεται επίσης στο νου για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της και δυστυχώς επειδή είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι διαιρεμένο.

Mε την αναγνώριση αυτών των χαρακτηριστικών καταλαβαίνει κάποιος τη δυναμική που σχετίζεται με τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη ότι ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησής μου κατά τους τελευταίους δέκα μήνες είναι η επανατοποθέτηση της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου στη βάση μιας συνολικής και εξωστρεφούς προσέγγισης που στοχεύει στην προώθηση διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας με τους γείτονες μας», σημείωσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Πρωταρχικός μου στόχος στις εξωτερικές σχέσεις είναι η παροχή μιας ξεκάθαρης ταυτότητας της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, βασισμένης στις διεθνείς εξελίξεις. Προς το σκοπό αυτό, το επίκεντρο της κυβέρνησης είναι να συμβάλει με αποφασιστικό τρόπο στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας δράττοντας των προοπτικών που παρέχει η γεωγραφική θέση της Κύπρου».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει ενεργά την καλλιέργεια καλών σχέσεων με τις γείτονες χώρες για μια ειρηνική και ευημερούσα ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε ότι «με τους γείτονές μας μοιραζόμαστε τα αποθέματα υδρογονανθράκων στη λεκάνη του Λεβιάθαν και την κοινή βούληση να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος των μελλοντικών γενεών στην περιοχή».

Πρόσθεσε πως η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί μεγάλη εξέλιξη για όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και σημείωσε ότι οι τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου δημιουργούν τη δυναμική για μεγαλύτερη συνεργασία.

Σημείωσε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί μέρος των προκλήσεων που χωρίζουν τους εταίρους στην περιοχή, αλλά τον κοινό παρονομαστή στην επιδίωξη του οράματος για αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων, ως ένας καταλύτης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει και να εφαρμόσει όλα τα αναγκαία μέτρα για να υλοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες της Κύπρου να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο προς όφελος της ΕΕ και των εταίρων της Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική συνεργασίας με τη Βρετανία στον τομέα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνησή του στοχεύει στην ενίσχυση των συνεργασιών με τους ενδιαφερόμενους φορείς από το Ηνωμένο Βασίλειο και ιδιαίτερα τις πολλές βρετανικές επιχειρήσεις που έχουν εξειδίκευση στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά του ο κ. Φάλον αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο με το Ηνωμένο Βασίλειο και πρόσθεσε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία ο χώρος όπου πραγματοποιείται η εκδήλωση, αφού πάνω από 50 χρόνια πριν τέθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανεξαρτησία της Κύπρου στο Lancaster House.

Ο κ. Φάλον είπε ότι «η Κύπρος είναι ένα σημαντικός εταίρος για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος είναι μια σταθερή ευρωπαϊκή δημοκρατία σε μια συνήθως ταραχώδη περιοχή. Είναι η στήριξη της Κύπρου που βοηθά στην καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία και αυτό αποδεικνύει το ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως σταθερή δημοκρατία προωθώντας την ειρήνη στην περιοχή».

Αναφερόμενος στην ανεύρεση υδρογονανθράκων στην περιοχή, ο κ. Φάλον είπε ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία για όλη την περιοχή και στη μεγαλύτερη παροχή ενέργειας που έχει ανάγκη η ΕΕ.

Όπως είπε ο κ. Φάλον στο δείπνο προσκλήθηκαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων με ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας και πρόσθεσε ότι «οι βρετανικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να εργαστούν με την Κύπρο για να αξιοποιήσουν πλήρως τα αποθέματα υδρογονανθράκων».