- «Οι βουλευτές πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα της Βουλής , όχι τα μωρά ή τα παιδιά», τόνισε αυστηρά η πρόεδρος της Βουλής της Δανίας
«Δεν είναι ευπρόσδεκτο το μωρό», ακούστηκε από τα χείλη της προέδρου της βουλής στη Δανία, όταν είδε μία βουλευτή να προσέρχεται στην αίθουσα με το μόλις πέντε μηνών βρέφος της.
Σε μία χώρα που θεωρείται ιδανική για τις οικογένειες, κυρίως για τις γυναίκες, ένα μωρό δεν ήταν καλοδεχούμενο στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Σε μία χώρα που τα μωρά κλαίνε λιγότερο, σύμφωνα με έρευνα του 2017, επειδή οι μαμάδες τους τα θηλάζουν τουλάχιστον επί ένα χρόνο.
Όπως αναφέρει το BBC, η βουλευτής Μέτε Άμπιλντγκααρντ πήρε για πρώτη φορά στη δουλειά την κόρη της, ηλικίας πέντε μηνών, αφού, όπως εξήγησε στο Facebook , ο πατέρας της δεν μπορούσε να την φροντίσει.
Όταν όμως την είδε η Πία Κγιαερσγκάαρντ, πρόεδρος της βουλής της Δανίας και πρώην ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος, της είπε κοφτά ότι δεν ήταν “ευπρόσδεκτη” με το μωρό της.
Σε ανάρτηση στο Facebook, η Δανή βουλευτής, μέλος του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε ότι είχε δει μία συνάδελφό της που είχε πάρει το παιδί της στην εργασία χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, οπότε η ίδια δεν ζήτησε την άδεια για να το πράξει.
Πρόσθεσε επίσης η κόρη της ήταν «σε καλή διάθεση» και για το λόγο αυτό αποφάσισε να την πάρει στην αίθουσα του κοινοβουλίου.
«Οι βουλευτές πρέπει να βρίσκονται στην αίθουσα της Βουλής , όχι τα μωρά ή τα παιδιά», τόνισε αυστηρά η πρόεδρος της Βουλής της Δανίας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο « Ritzau».
Η Δανία είναι από τους πιο γενναιόδωρες χώρες παγκοσμίως σε ότι αφορά τις ημέρες γονικής άδειας. Οι νέες μητέρες δικαιούνται 18 εβδομάδες, και οι δύο γονείς δικαιούνται περισσότερες από 32 εβδομάδες, τις οποίες μπορούν να χωρίσουν μεταξύ τους.
«Μία βουλή που εκπροσωπεί μητέρες,πατεράδες και μωρά πρέπει να είναι ανοιχτή σε μητέρες, μπαμπάδες και μωρά”, δήλωσε ένας χρήστης του Facebook.