Δαμιανού: Προκλητική η απόφαση του ΥΠΕΣ αναφορικά με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, Προέδρου Επιτροπής Εσωτερικών

Προκλητική η απόφαση του ΥΠΕΣ αναφορικά με τον Δήμαρχο Αγίας Νάπας

Σε μια εποχή που όλοι αναγνωρίζουμε ότι θεσμοί και πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζουμε φαινόμενα γενικευμένης απαξίωσης από μια μεγάλη μερίδα των πολιτών, σε μια εποχή που οι κανόνες της χρηστής διοίκησης και οι αρχές του κράτους δικαίου ταλανίζονται από σκοπιμότητες, κακές πρακτικές έως και παράνομες πράξεις, την ίδια αυτή εποχή κρίναμε ορθά ως Βουλή των Αντιπροσώπων ότι έπρεπε στο πλαίσιο της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αντιμετωπίσουμε ένα αρνητικό φαινόμενο.

Εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες, είτε να βρίσκονται υπό ποινική έρευνα, είτε να διώκονται ποινικά, άλλα την ίδια ώρα να μην επιδεικνύουν την αναγκαία πολιτική ευθιξία και τον αναγκαίο πήχη πολιτικής ηθικής και να παραιτούνται σεβόμενοι το περί δικαίου αίσθημα. Και τούτο χωρίς να αφαιρεί ποσώς από την βασική αρχή ότι ουδείς ένοχος μέχρι αποδείξεως τουναντίον.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, και έχοντας ενώπιον μας συγκεκριμένα κρούσματα είτε κοινοταρχών, είτε δημάρχων που αντιμετώπιζαν ανάλογα φαινόμενα και αρνούνταν να παραιτηθούν ή έστω να τεθούν σε αργία, η προηγούμενη κυβέρνηση όπως και η παρούσα, προώθησαν τροποποίηση στον περί Δήμων Νόμο, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, τον οποίο ομόφωνα η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής και στην πορεία το σύνολο σχεδόν των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, υπερψηφίσαμε.

Το επίμαχο άρθρο το οποίο κατά τρόπο προκλητικό διαστρεβλώνουν για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες οι κυβερνώντες, επικαλούμενοι μια λανθασμένη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, είναι ξεκάθαρο. Πουθενά δεν συνδέεται ποινικά η αργία με την καταχώρηση ποινικής δίωξης.

Προνοεί ότι ο Υπουργός Εσωτερικών μπορεί να θέσει σε αργία Δήμαρχο, είτε επειδή διερευνάται για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων, είτε γιατί έχει διωχθεί ποινικά για διάπραξη συγκεκριμένων ποινικών αδικημάτων. Πουθενά ο νόμος δεν καθορίζει χρονικό πλαίσιο. Πουθενά ο νόμος δεν συναντά το νομικισμό που επικαλείται η Νομική Υπηρεσία για να δικαιολογείται η άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών να θέσει σε αργία το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Αγίας Νάπας.

Ενδεικτική των προθέσεων του νομοθέτη, που αυτό θα έπρεπε να είναι το κριτήριο ερμηνείας του νόμου και όχι όποιες εξωγενείς σκοπιμότητες, είναι η πρόνοια του άρθρου 113 που λέει ότι η αργία τερματίζεται με τη λήξη της έρευνας ή με τη λήξη εκδίκασης της υπόθεσης και την απαλλαγή, αθώωση ή καταδίκη του Δημάρχου εναντίον του οποίοι διεξάγεται έρευνα ή έχει καταχωρισθεί ποινική υπόθεση. Επομένως, ο νομοθέτης πολύ ορθά προέβλεψε για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Δήμαρχος να βρίσκεται υπό έρευνα για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, δήμαρχος να διώκεται για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και δήμαρχος να έχει καταδικαστεί ή απαλλαγεί αναφορικά με κατηγορίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Όλα όσα βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας είναι εκ των υστέρων επινοήσεις για τις οποίες ελέγχεται αυστηρά ο Υπουργός Εσωτερικών για τον συγκεκριμένο χειρισμό του Δημάρχου Αγίας Νάπας.

Είναι λυπηρό, την ώρα που η κοινωνία ψάχνει φωτεινά παραδείγματα, την ώρα που πολύ ορθά κυβέρνηση και βουλή δώσαμε αυτή τη δυνατότητα στον Υπουργό Εσωτερικών, όχι μόνο αυτή να μην αξιοποιείται για παραδειγματισμό των υπολοίπων, αλλά αντιθέτως με την ανοχή που επιδεικνύει η κυβέρνηση σε φαινόμενα έλλειψης πολιτικής ευθιξίας και πολιτικής ηθικής, το μήνυμα που στέλνει είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, είναι δεκτική σε συμπεριφορές τις οποίες η κοινωνία καταδικάζει ανεπιφύλακτα.