Δαμιανού: Οι τράπεζες σώθηκαν, με θυσίες των πολιτών. Επιτέλους, έφτασε η ώρα να δούμε και τους πολίτες σε αυτό το τόπο

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού

Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ βήμα για την εδραίωση κράτους δικαίου για τους πολίτες

Στο φόντο της πρότασης νόμου που καταθέσαμε, ως ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις μαζί με άλλα κόμματα και συναδέλφους, για στοχευμένη δυνατότητα εξασφάλισης Διατάγματος Αναστολής Εκποίησης, με τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν καταχρηστικές ρήτρες ή άλλες κακές τραπεζικές πρακτικές, αναπτύχθηκε μια πολύ έντονη κινδυνολογία, ότι περίπου κινδυνεύει το τραπεζικό μας σύστημα.

Σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με βάση στοιχεία που κατατέθηκαν από την ίδια την Κεντρική Τράπεζα, αυτή η κινδυνολογία καταρρίφθηκε. Καταρρίπτεται, για ένα απλούστατο λόγο. Διότι επιβεβαιώθηκε η δική μας θέση, ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κόκκινων δανείων που αφορούν πρώτη κατοικία, δεν βρίσκεται εντός του τραπεζικού τομέα, αλλά οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις έχουν  μεταφερθεί στις Εταιρείες Εξαγοράς ή Διαχείρισης Πιστώσεων.

Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία για το ποσοστό δανείων που αφορούν την πρώτη κατοικία στις εμπορικές τράπεζες. Αυτό που με βεβαιότητα μπορεί να λεχθεί, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ενώπιον μας είναι ότι αφορούν σε ένα πολύ μικρό αριθμό εκατομμυρίων, σε σχέση με τα €24 δις δανεισμού που βρίσκονται στις εμπορικές τράπεζες. Και σίγουρα αποτελεί μονοψήφιο αριθμό αυτό το ποσοστό.

Άρα, επί του προκείμενου τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Είτε θα επανέλθει το ανθρώπινο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών, όπως ήταν πριν το 2018, απρόσκοπτα να καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να βρουν το δίκαιο τους, είτε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι θα συνεχίσει να πλήττεται το Κράτος Δικαίου στην Κυπριακή Δημοκρατία με το ψευδοεπιχείρημα ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες.

Οι τράπεζες σώθηκαν, με θυσίες των πολιτών. Επιτέλους, έφτασε η ώρα να δούμε και τους πολίτες σε αυτό το τόπο.