Δαμιανού: Ανησυχητική η έξαρση του εγκλήματος

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την εξέταση του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσια Τάξης για το έτος 2025

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στο πλαίσιο εξέτασης του κρατικού προϋπολογισμού, είχαμε σήμερα ενώπιον μας τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Θα πω δημόσια αυτό που είπα και στην Επιτροπή στον ίδιο τον κ. Υπουργό. Κάθε χρόνο, για μια σειρά από διαχρονικά και χρονίζοντα προβλήματα αναλαμβάνονται δεσμεύσεις, γίνονται δηλώσεις αλλά τα προβλήματα είναι εκεί και παραμένουν . Μάλιστα, δώσαμε και κραυγαλέα παραδείγματα στον κ. Υπουργό και πρέπει να πω ότι υπάρχει συναντίληψη.

Απενεργοποίηση κινητών τηλεφώνων στις κεντρικές φυλακές. Εξελίσσεται στο μακροβιότερο ανέκδοτο που αφορά στη δικαιοσύνη και δημόσια τάξη. Νέο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας. Υπήρχαν δεσμεύσεις από την αρχή της δεκαετίας του 2000. Η σημερινή δέσμευση είναι ότι θα έχουμε δικαστήριο το 2030.

Επομένως, ενώ για μια σειρά από ζητήματα πρέπει να πω ότι δόθηκαν απαντήσεις από τον κύριο Υπουργό, σε μια σειρά θεμάτων προεξάρχοντος εκείνου της εγκληματικότητας, πρέπει να πω ότι ούτε οι απαντήσεις κρίνονται ικανοποιητικές, ούτε και πιστεύω ότι υπάρχει κοινή αντίληψη για το μέγεθος του προβλήματος.

Θεωρούμε ότι το έγκλημα έχει απογειωθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ότι συγκριτικά με το παρελθόν -που πάντα είχαμε πρόβλημα- τα δεδομένα είναι πάρα πολύ ανησυχητικά. Γίνονται εγκλήματα, εκτελέσεις στο φως της ημέρας, σε γειτονιές, σε κατοικημένες περιοχές. Είχαμε στην Αγλαντζιά, είχαμε στην Ακρόπολη, είχαμε στη Λάρνακα, στη Λεμεσό. Είχαμε το πογκρόμ στη Χλώρακα και τη συνέχεια του ιδίου συμβάντος περίπου στη Λεμεσό και πρέπει να πω ότι τα στατιστικά της Αστυνομίας δεν είναι εκείνα τα οποία ζουν οι πολίτες καθημερινά. Οι πολίτες βιώνουν ανασφάλεια, υπάρχει ζήτημα σε σχέση με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια των πολιτών. Υπάρχει ζήτημα και με την διερεύνηση, εξιχνίαση και τιμωρία των ενόχων για τέτοια πολύ σοβαρά εγκλήματα είτε κατά προσώπων, είτε κατά περιουσίας.

Σε ό,τι αφορά δε την απονομή της δικαιοσύνης, ενώ είναι αλήθεια ότι πολλά ζητήματα αφορούν την ίδια την δικαιοσύνη και την Δικαστική εξουσία, πρέπει να πω με ανησυχία ότι η πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, στη δική μας αντίληψη δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Οι καθυστερήσεις παραμένουν, η ανάγκη για αλλαγές στην πρωτοβάθμια απονομή δικαιοσύνης παραμένει και πρέπει να ανεβάσουμε ρυθμούς διότι οι πολίτες, οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης, η ίδια η δικαιοσύνη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, τα οποία αποβαίνουν σε βάρος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.