Ο Δήμος Λεμεσού σε γραπτή ανακοίνωση του δίνει απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας γύρω από τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την απομάκρυνση συγκεκριμένου δημοτικού υπαλλήλου, ο οποίος κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση χρημάτων. Τονίζει πως δεν υπήρξε οποιαδήποτε ολιγωρία στη λήψη των απαιτούμενων αποφάσεων ή συγκάληψη.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε στις 7 Φεβρουαρίου 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος θεωρείτο ύποπτος για υπεξαίρεση διαφόρων ποσών για περιπτώσεις που αφορούσαν εξαγορά χώρων στάθμευσης και συγκεκριμένα για ποσό 67 χιλιάδων ευρώ και όχι 200 χιλιάδων ευρώ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας.
Την ίδια ώρα, προστίθεται, τα γεγονότα τέθηκαν υπόψη του Γενικού Εισαγγελέα και της Γενικής Ελέγκτριας, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, στην παρουσία και εξωτερικών νομικών συμβούλων του Δήμου, να προχωρήσει σε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του υπαλλήλου, τον οποίον έθεσε άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ όρισε Ελεγκτικό Οίκο για να διεξάγει έρευνα, όπως προνοούν οι περί Δημοτικής Υπηρεσίας Κανονισμοί του Δήμου Λεμεσού.
Οι όροι εντολής που δόθηκαν στον Ελεγκτικό Οίκο, συνεχίζει στην ανακοίνωση του ο Δήμος, ήταν να διερευνήσει όλους τους φακέλους, έντυπα αποδείξεων και άλλα σχετικά έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας και του αρχείου του Δήμου που αφορούν εξαγορά χώρων στάθμευσης αναφορικά με σχετικές εισηγήσεις της Πολεοδομικής Επιτροπής προς το Συμβούλιο, που περιέχονται στα πρακτικά συνεδριάσεων της εν λόγω Επιτροπής που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2008 μέχρι την 31 Ιανουαρίου 2013. Επίσης, να διενεργήσει δειγματοληπτικό έλεγχο στις εισπράξεις που διενεργούνταν για καταθέσεις Πολεοδομικών Αιτήσεων για την ίδια περίοδο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν αποδέχτηκε την παραίτηση του δημοτικού υπαλλήλου που υποβλήθηκε με επιστολή του ημερομηνίας 5 Φεβρουαρίου 2013, ενώ μετά από την έκθεση του Ελεγκτικού Οίκου στις 23 Μάιου 2013 και τη σύσταση Πειθαρχικής Επιτροπής που συστάθηκε και ολοκληρώθηκε “ταχύτατα”, στις 20 Ιουνίου 2013, επιβλήθηκε στο δημοτικό υπάλληλο η μεγαλύτερη ποινή που προβλέπουν οι κανονισμοί, δηλαδή η ποινή της απόλυσης, η οποία συνεπάγεται απώλεια όλων των ωφελημάτων αφυπηρέτησης του υπαλλήλου, δηλαδή στέρηση του εφάπαξ φιλοδωρήματος και παροχή μειωμένης σύνταξης στα εξαρτώμενα του.
Το Δημοτικό Συμβούλιο στις 4 Ιουλίου 2013 επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής για απόλυση του υπαλλήλου, ενώ όπως σημειώνει η ανακοίνωση, υπήρξε προβληματισμός κατά πόσο ο Δήμος θα προχωρούσε σε καταγγελία στην Αστυνομία μετά την απόλυση του και τις σοβαρές επιπτώσεις που τον αφορούσαν.
“Το θέμα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο σε σειρά συνεδριάσεων του το οποίο και κατέληξε οριστικά σε απόφαση για καταγγελία του συγκεκριμένου υπαλλήλου στην Αστυνομία τον Απρίλιο του 2014, καταγγελία που έγινε αμέσως μετά την οριστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το θέμα πλέον ανήκει στη δικαιοσύνη”, συμπληρώνει η ανακοίνωση.
Ο Δήμος Λεμεσού τονίζει πως εντός 6 μηνών ολοκληρώθηκε έρευνα, υπήρξε η μεγαλύτερη δυνατή καταδίκη αλλά και επιστροφή όλων των χρημάτων στο Δήμο, χωρίς καμία καθυστέρηση.
“Αν αυτό θεωρείται συγκάλυψη εναπόκειται στην κρίση των δημοτών της Λεμεσού και των πολιτών αυτού του Κράτους”, αναφέρει και εκφράζει τη θέση πως “δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αναφορά της εφημερίδας ότι ο δημοτικός υπάλληλος απομακρύνθηκε από τη δημοτική υπηρεσία αρκετό καιρό μετά που διαπιστώθηκαν οι παρανομίες”.