Τη δέσμευση ότι θα προχωρήσουν και θα επιλυθούν οι μεγάλες φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν έκανε ενώπιων της επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Πρόκειται για υποθέσεις όπως:
– Η συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας για τον εντοπισμό αδήλωτων καταθέσεων που θα υπογραφεί στις αρχές του 2013
– Την παράδοση της γνήσιας λίστας Λαγκάρντ στους οικονομικούς εισαγγελείς το συντομότερο μετά την «άφιξη» της στην Αθήνα τις επόμενες εβδομάδες
– Τους 58.000 μεγαλοκαταθέτες ξένων τραπεζών που περιλαμβάνονται στις λίστες εμβασμάτων των οποίων οι καταθέσεις χαρακτηρίστηκαν «αδικαιολόγητες» και στους οποίους οι 6-7.000 έχουν ήδη λάβει ειδοποιητήρια.
Τις επόμενες ημέρες η επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για την πορεία ερευνών αναφορικά με τις λίστες εμβασμάτων περίπου 58.000 καταθετών καθώς και της «λίστας Λαγκάρντ».
«Πιστεύω ότι θα έχουμε μια κατάληξη και στις αρχές του 2013, λόγω του ότι υπάρχουν όπως γνωρίζετε οι διακοπές στην Ελβετία που έρχονται πολύ πιο νωρίς, θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε αυτή τη σύμβαση, εφόσον πάνε όλα καλά» υποστήριξε ο κ. Μαυραγάνης.
Αναφορικά δε με την χαρακτηριστική καθυστέρηση υπογραφής της συμφωνίας ο υφυπουργός τόνισε.
«Θα ήθελα να ενημερώσω την Επιτροπή, ότι η Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία υπέγραψαν συμβάσεις. Πρώτα ξεκίνησε η Βρετανία και Γερμανία. Οι συμβάσεις αυτές χρειάστηκε να τροποποιηθούν διότι επενέβη η ΕΕ και πολλά σημεία αυτών των συμβάσεων δεν ήταν εναρμονισμένα με το κοινοτικό δίκαιο.
Συνεπώς από την άνοιξη του 2012, μόλις ξεκαθάρισε το πλαίσιο, υπήρξε ένα μοντέλο πάνω στο οποίο μπορεί να πατήσει κάποια χώρα που ενδιαφέρεται να συνάψει τέτοια σύμβαση με την Ελβετία. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση για να επιταχύνει τη διαδικασία ήταν ότι μέχρι τότε η Ελβετία πριν προχωρήσει στη συζήτηση μιας σύμβασης καλούσε τον συνομιλητή της και υπέγραφαν ένα σύμφωνο –πλαίσιο, μια σύμβαση – πλαίσιο, η οποία θα απεικόνιζε τις αρχές με βάση τις οποίες θα προχωρούσαν στην τελική σύμβαση.
Αυτό που η σημερινή κυβέρνηση έκανε ήταν να επιχειρηματολογήσει ότι εφόσον πλέον υπάρχουν συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, ένα τέτοιο σύμφωνο πλαίσιο, corner storn agreement, όπως το αποκαλούν στα αγγλικά, δεν χρειάζεται.
Και αυτό το αίτημα έγινε δεκτό μετά από διαπραγμάτευση με την Ελβετία και συνεπώς πλέον ξεπεράσαμε αυτή τη φάση και έχουμε μπει στη φάση της συζήτησης για τη σύμβαση κατευθείαν.
Βεβαίως στις διαπραγματεύσεις υπάρχουν θέματα».
Επιπλέον, ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι η επίτευξη συμφωνίας με την Ελβετία θα βοηθήσει τις ελληνικές έρευνες για τις περίφημες λίστες εμβασμάτων.
Υπενθυμίζεται ότι στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων υπάρχουν στοιχεία για περίπου 58.000 καταθέτες οι οποίοι έβγαλαν στο εξωτερικό ποσά μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ την περίοδο 2009-2012.
Όπως διευκρίνισε «όταν ζητάς πληροφορίες θα πρέπει να έχεις κάνει τη δική σου προεργασία. Δηλαδή, δεν ζητάμε έτσι γενικά πληροφορίες. Θα πρέπει εμείς να έχουμε εργαστεί, να έχουμε εντοπίσει φορολογούμενους, να έχουμε εντοπίσει υποθέσεις και να ζητήσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες.
Και εδώ έρχομαι σ΄αυτό που αναφέρθηκε ότι επεξεργαζόμαστε όπου μπορούμε να βρούμε
στοιχεία. Παράδειγμα έχω πει κατ΄ επανάληψη για τα εμβάσματα που πλέον έχουν φύγει χιλιάδες προσκλήσεις.
Έχω ζητήσει και τελευταία ενημέρωση από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τον ακριβή αριθμό μέχρι σήμερα και πότε ολοκληρώνεται η διαδικασία αποστολής, αλλά μιλάμε για χιλιάδες προσκλήσεις…
Απ΄ό,τι με είχαν ενημερώσει πρέπει να έχουν σταλεί πάνω από 6.000 – 7.000 προσκλήσεις, αλλά επιφυλάσσομαι γιατί θέλω τα στοιχεία επίσημα».
Τέλος, ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ λέγοντας ότι «όσον αφορά το πώς θα επεξεργαστούμε τη λίστα Λαγκάρντ, ο Υπουργός έχει απαντήσει και έχει απαντήσει πρόσφατα και έχει πει ότι την αναμένουμε πολύ σύντομα και θα παραδοθεί στον οικονομικό εισαγγελέα και στο ΣΔΟΕ, προκειμένου να αρχίσει μια επεξεργασία των στοιχείων που αναφέρονται σ΄αυτή».