Για την Αθήνα δεν υφίστανται λύσεις του Κυπριακού δύο κρατών
Ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας συναντήθηκε, σήμερα, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι δυο Υπουργοί συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην κατάσταση ασφάλειας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας, την εμβάθυνση των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών συνεργασιών, καθώς επίσης και τη διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας σε νέα αναδυόμενα ζητήματα, όπως η κυβερνοάμυνα και η κλιματική αλλαγή.
Επιπλέον, ανταλλάγηκαν απόψεις αναφορικά με τη συνεργασία των δυο χωρών εντός της ΕΕ και την εκμετάλλευση διαφόρων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα της άμυνας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Γιωργάλλας δήλωσε τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος,
Αγαπητέ Νίκο,
Aποτελεί ιδιαίτερη τιμή να σας υποδεχόμαστε σήμερα στην Κύπρο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων.
Δυστυχώς, πριν λίγες ημέρες ο αδόκητος χαμός, κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης, του δευτεροετούς Ευέλπιδος, σκόρπισε θλίψη στην Εθνική Φρουρά και στη Σχολή Ευελπίδων. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για τη συμπαράσταση και στήριξή τους σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Φίλε κ. Υπουργέ,
Η επίσκεψή σας μας δίνει την ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τις στέρεες βάσεις, στις οποίες είναι χτισμένες οι αδελφικές σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας.
Με τη σύσταση του Ανώτατου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας, που ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση του πολιτικού οργάνου διαβούλευσης των Υπουργείων Άμυνας επί θεμάτων αμυντικής συνεργασίας, σκοπεύουμε να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, ενισχύοντας τις δομές διαβούλευσης και τον συντονισμό ενεργειών στην αντιμετώπιση κάθε κοινής πρόκλησης και απειλής.
Η συνέχιση της πορείας ενίσχυσης των τριμερών και πολυμερών περιφερειακών αμυντικών μας σχημάτων και η διεύρυνση των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε νέα αναδυόμενα ζητήματα, όπως η κυβερνοάμυνα και η κλιματική αλλαγή, είναι μόνο ένα μέρος των κοινών στόχων που έχουμε θέσει. Με τη συνεργασία μας, έχουμε επιτύχει οι χώρες μας να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και να αποτελούν ελκυστικούς εταίρους και αξιόπιστους συνεργάτες σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Αυτό μαρτυρούν η πληθώρα των συνεργασιών που έχουμε, από κοινού, αναπτύξει τα τελευταία χρόνια και με τη δική σας καθοριστική συμβολή, εκ της θέσεως που κατείχατε στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελλάδας.
Αναφορικά με τη συνεργασία μας εντός της ΕΕ, για την εκμετάλλευση των διαφόρων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών στον τομέα της άμυνας, με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνω ότι οι χώρες μας είναι ενεργοί δρώντες, με υψηλό επίπεδο συμμετοχής σε ευρωπαϊκά προγράμματα της PESCO και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.
Οι νέες προοπτικές που διανοίγονται, μέσω νέων πολιτικών της Ένωσης για προγράμματα κοινής προμήθειας αμυντικού υλικού μεταξύ των κρατών μελών της, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει και ενεργά θα επιδιώξουμε στο μέλλον. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη συμμετοχή της Κύπρου στο πρόγραμμα κοινής προμήθειας πυραύλων Μιστράλ με τη Γαλλία και άλλα κράτη της ΕΕ.
Όλες μας οι ενέργειες έχουν ένα και μόνο σκοπό. Την ενδυνάμωση της αποτρεπτικής μας ικανότητας και την ενίσχυση της επιχειρησιακής μας ετοιμότητας ενάντια σε κάθε απειλή, κάθε επιβουλή και κάθε αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, τόσο στην Κύπρο, όσο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική στρατιωτική κατοχή παραμένει η κύρια απειλή και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Η Ελλάδα είναι ο σταθερός ανιδιοτελής μας συμπαραστάτης.
Εν όψει της θλιβερής μαύρης επετείου, της τουρκικής εισβολής της 20ής Ιουλίου 1974, τονίζουμε ότι, ως Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ. Ήτοι, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φίλε κύριε Υπουργέ,
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Ευελπιστώ στη στενή και παραγωγική μας συνεργασία προς όφελος της άμυνας και ασφάλειας Κύπρου και Ελλάδας, Ελλάδας και Κύπρου.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας».
Μετά από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες και τις διευρυμένες επαφές μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο κύριος Δένδιας επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη «η Κύπρος δεν κείται μακράν» και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη διαλόγου για λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι για την Αθήνα δεν υφίστανται λύσεις του Κυπριακού δύο κρατών και εξέφρασε την θέση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει αρωγός στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποφυγή τετελεσμένων. Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι τα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτύξει Κύπρος και Ελλάδα με άλλες χώρες δεν στρέφονται εναντίον οποιουδήποτε, τουναντίον παραμένουν ανοιχτά για είσοδο και άλλων κρατών που αποδέχονται τους όρους του διεθνούς δικαίου.
Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επίσης τα διδάγματα που πηγάζουν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και το επίπεδο συνεργασίας τους για αμυντικούς σκοπούς εντός της ΕΕ με την άντληση κονδυλίων και τη συμμετοχή σε προγράμματα.
Ο Έλληνας ΥΠΑΜ απηύθυνε επίσης θερμά συλλυπητήρια στον Κύπριο ομόλογο του και στους οικείους του 20χρονου Εύελπι Γιώργου Χατζιωνά, ο οποίος απεβίωσε την περασμένη εβδομάδα στην Ρεντίνα κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.