Σε νέες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές μπαίνει η κυβέρνηση, για να κλείσει τη συμφωνία εν όψει της εφαρμογής της νέας πιστωτικής γραμμής στήριξης τύπου ECCL
(Enhanced Conditions Credit Line) από την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν ήδη καταλήξει στις δέκα κατευθύνσεις που θα βρεθούν στην κορυφή της ατζέντας:
1. Η διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η εξομοίωση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης και η κατάργηση όλων των εξαιρέσεων για σύνταξη πριν από τα
γενικά όρια ηλικίας.
2. Η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων.
3. Η αλλαγή του φοροελεγκτικού μηχανισμού και η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της ΓΓ Εσόδων.
4. Η ολοκλήρωση των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο και η προσαρμογή του πλαισίου για τις απεργίες στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
5. Οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη.
6. Η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ.
7. Η εφαρμογή νέου ολοκληρωμένου ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο από το 2016.
8. Ο περιορισμός μη μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο.
9. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων.
10. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, αν και η γραμμή τύπου ECCL συνοδεύεται από την υπογραφή Μνημονίου (MoU – Memorandum of Understanding),η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς η λέξη Μνημόνιο μόνο αρνητικά αντανακλαστικά μπορεί να δημιουργήσει στην κοινωνία.
Έτσι, το Μνημόνιο ενδέχεται να αντικατασταθεί από μία συμφωνία – ατζέντα που θα περιλαμβάνει τα δέκα παραπάνω σημεία ή και κάποια ακόμη, που αποτελούν εν πολλοίς ανολοκλήρωτες δράσεις του Μνημονίου.
Πάντως, νέες δυσκολίες έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αν η νέα συμφωνία -όπως κι αν αυτή ονομαστεί- θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή.