Γ. Ομήρου: Να σταματήσει η Τουρκία τις παραβιάσεις

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή να παρέμβουν αποφασιστικά προς την πλευρά της Τουρκίας και να της υποδείξουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει μια συμπεριφορά ταραξία και παραβάτη του διεθνούς δικαίου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η ανάγκη πρόταξης αποφασιστικής αντίστασης αποτελεί, όπως είπε, υπέρτατο πατριωτικό καθήκον, προσθέτοντας πως «δεν είναι θέμα επιλογής ανάμεσα σε προσφερόμενες υπαλλακτικές πορείες η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού», αλλά «ιστορική εθνική επιταγή και αδήριτη ανάγκη, θέμα επιβίωσης του λαού και της πατρίδας μας απέναντι σε έναν αδίστακτο κατακτητή που απειλεί το εθνικό μας μέλλον, και χρέος μας απέναντι στον ήρωα που τιμούμε σήμερα».

Μιλώντας στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της κοινότητας Παναγιάς στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ταυτόχρονα η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της με δημιουργία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Θαλάσσιο Δίκαιο, και με απροκάλυπτες και ιταμές απειλές και ενέργειες που δυναμιτίζουν την ασφάλεια, σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

Πρόκειται για συμπεριφορά, συνέχισε, που για μια ακόμα φορά αποδεικνύει τον επεκτατικό και αρπακτικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως καθήκον της ελληνοκυπριακής πλευράς αποτελεί «η αποτροπή των στρεψόδικων τουρκικών μεθοδεύσεων, η υπεράσπιση της μόνης και αδιαίρετης κυριαρχίας, της μίας και μόνης υπηκοότητας, και της μίας και μόνης διεθνούς νομικής προσωπικότητας, η υπεράσπιση, ακόμα, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η καταγγελία των πειρατικών επιδρομικών συμπεριφορών της Τουρκίας».

Χρέος ακόμα είναι να τεθούν κατά προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, η απομάκρυνση των εποίκων, η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, και η ενότητα χώρου, κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας, είπε.

“Μόνο με θετική ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς σε αυτά τα κεφαλαιώδη ζητήματα μπορούν να διασκεδαστούν και δικαιολογημένες ανησυχίες για το κείμενο της συμφωνίας της 11ης Φεβρουαρίου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «ο κίνδυνος εκτροπής και κατολίσθησης του εθνικού μας θέματος είναι υπαρκτός και άμεσος».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως “το καλύτερο μνημόσυνο για τους ήρωες που τιμούμε σήμερα είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα τους και να δικαιώσουμε τη θυσία τους”.

“Τότε μόνο”, κατέληξε, «η ψυχή τους θα αναπαυθεί, αν παραλάβουμε την αγωνιστική σκυτάλη και την μεταφέρουμε μέχρι το τέρμα και τη δικαίωση».