Σε εγρήγορση για τη διαφύλαξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, που πλήττεται ανελέητα από την τουρκική κατοχή, κάλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.
Απευθύνοντας το πρωί χαιρετισμό στο διεθνές συνέδριο, με θέμα «Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία ανά τους αιώνες» που διοργάνωσε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και άλλους φορείς, σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας, ο κ. Ομήρου είπε ότι «λαοί που δε γνωρίζουν την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους είναι καταδικασμένοι σε αφανισμό και όσοι δεν αντλούν παραδείγματα από τα παθήματα της ιστορίας τους είναι αναγκασμένοι από την ίδια την ιστορία να τα ξαναπάθουν».
Ο Πρόεδρος της Βουλής συμπλήρωσε ότι η ελληνική γλώσσα είναι ένα προνόμιο που μετριάζει όλα τα μειονεκτήματα του ολιγάριθμου της φυλής μας. «Δεν πειράζει που δε μας διαβάζουν πολλοί στο πρωτότυπο. Σημασία έχει ότι η γλώσσα μας ανά τους αιώνες δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται» ανέφερε.
Παρέθεσε εξάλλου τη ρήση του Κύπριου ποιητή Κώστα Μόντη, ο οποίος έγραψε ότι «Ελάχιστοι μας διαβάζουν, ελάχιστοι ξέρουν τη γλώσσα μας, μένουμε αδικαίωτοι κι αχειροκρότητοι σε αυτή τη μακρινή γωνιά, όμως αντισταθμίζει που γράφουμε Ελληνικά».
Ο κ. Ομήρου συνεχάρη τους διοργανωτές του συνεδρίου για την πρωτοβουλία τους, στη δύσκολη, όπως είπε, περίοδο που βιώνουμε.
«Οι τουρκικές μεθοδεύσεις και απειλές κατά της κυριαρχίας της Κύπρου στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη και η αδιαλλαξία και στρεψοδικία της Τουρκίας στις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος έχουν αναγάγει σε εθνικό χρέος το αναγκαίο και επιτακτικό της σφυρηλάτησης των ακατάλυτων δεσμών Κύπρου-Ελλάδας και της θεμελίωσης της εθνικής ομοψυχίας ως θεμελιώδους προϋπόθεσης για την επιτυχία του αγώνα για ελευθερία και δικαίωση», είπε.