Όσο η Τουρκία μπορεί να επιβάλλει τη λύση που θέλει στο Κυπριακό και να επιτυγχάνει τους ευρωπαϊκούς της στόχους, θα επιμένει στην αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.
Ανέφερε ότι ο λεγόμενος Υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους κ. Ναμί δηλώνει απογοητευμένος για την απαισιόδοξη όπως λέει εικόνα των διαπραγματεύσεων. Δεν μας εκπλήττει, είπε, η προσέγγιση αυτή, αφού όπως πάντα η τουρκική πλευρά, όσο πιο πολλά της δώσουμε τόσο πιο αδιάλλακτη γίνεται.
Η αρχή του κακού, συνέχισε, ήταν η Κοινή Διακήρυξη Αναστασιάδη-Έρογλου, μια Κοινή Διακήρυξη που έγινε με βάση την αρχή της εποικοδομητικής ασάφειας και προσέφερε νέα κεκτημένα στην τουρκική πλευρά, αφαιρώντας της έτσι κάθε κίνητρο για να επιδείξει πνεύμα συναίνεσης ώστε να οδηγηθούμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση.
“Για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση θα πρέπει η Τουρκία να αλλάξει την πολιτική και τους στόχους που έθεσε στο Κυπριακό. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με επιχειρήματα ούτε με πολιτικές εξευμενισμού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν καταστήσουμε την εισβολή και κατοχή ασύμφορη για την Τουρκία”, πρόσθεσε.
Μπορούμε να πετύχουμε αυτό το στόχο, είπε, αν αξιοποιήσουμε με αποφασιστικότητα την ιδιότητα μας ως Κράτος-μέλος της Ε.Ε και το στόχο της Τουρκίας για ένταξη ή εξασφάλιση ειδικής προνομιακής σχέσης με την Ένωση.
“Μόνο καθιστώντας ανέφικτο αυτό το στρατηγικό στόχο της Τουρκίας θα εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της. Ενόσω η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να επιβάλλει τη λύση που θέλει στο Κυπριακό και ταυτόχρονα να πετύχει και τους ευρωπαϊκούς της στόχους, δεν έχει κανένα λόγο για υιοθέτηση συμβιβαστικού πνεύματος στις συνομιλίες. Απλά θα χρησιμοποιήσει τη διαδικασία των συνομιλιών για να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ψευδοκράτος”, κατέληξε.
ΜΟΕ
Εμείς είχαμε προειδοποιήσει πολύ έγκαιρα την Κυβέρνηση, είπε ο κ. Λιλλήκας, ότι δίνοντας έμφαση και επικεντρώνοντας στην προσπάθεια στα ΜΟΕ θα μετακυλήσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας από την επίλυση του Κυπριακού σε ΜΟΕ.
Ταυτόχρονα προειδοποιήσαμε, είπε, ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αλλάξει και ο χαρακτήρας περαιτέρω του κυπριακού προβλήματος. Το Κυπριακό, είπε, δεν παραμένει άλυτο ούτε και δημιουργήθηκε γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά γιατί η Τουρκία έχει επεκτατικούς στόχους και διατηρεί στην Κύπρο 43.000 κατοχικά στρατεύματα.
Είχαμε ακόμη προειδοποιήσει έγκαιρα, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου στην ΚΔ γιατί έχει διασυνδέσει την επιστροφή της πόλης με τη λύση του Κυπριακού.
Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, είπε, και η Κυβέρνηση όχι μόνο επέμεινε στο παρελθόν, συνεχίζει να επιμένει στα ΜΟΕ. Τώρα που έκλεισε η πόλη της Αμμοχώστου άδοξα δυστυχώς λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, συνέχισε, η Κυβέρνηση επιμένει σε μια σειρά από άλλα μέτρα τα οποία σε τίποτα δεν θα συμβάλουν στην λύση του κυπριακού παρά μόνο στην διατήρηση του σημερινού στάτους κβο για να μην πω και στην έμμεση αναβάθμιση του ψευδοκράτους μέσα από αναγνώριση παράνομων αποφάσεων και ενεργειών του ψευδοκράτους.
Και αναφέρομαι για παράδειγμα, είπε, στο μέτρο διασύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας των εταιρειών που νόμιμα λειτουργούν στις ελεύθερες περιοχές με την κινητή τηλεφωνία, τα δίκτυα που παράνομα λειτουργούν στις κατεχόμενες περιοχές.
“Αυτό το ζήτημα το είχα θέσει και στο άτυπο Συμβούλιο των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων στην τελευταία συνεδρία γιατί η TURKSEN και οι οποιεσδήποτε άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν στα κατεχόμενα αδειοδοτήθηκαν όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από το ψευδοκράτος και το ότι η συμφωνία θα γίνει μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών δεν παύει να οδηγεί σε μια αναγνώριση παράνομης απόφασης του κατοχικού καθεστώτος να αδειοδοτήσει τουρκικές εταιρείες στην κινητή τηλεφωνία αξιοποιώντας και τις συχνότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας”, συμπλήρωσε.
Εκδήλωση ΜΚΟ
Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση του Prio και της “λεγόμενης Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία” στις 16 Ιουνίου στη Λευκωσία, προκαλεί τα αισθήματα του κυπριακού Ελληνισμού.
Αναφέρθηκε σε “κάποιες περίεργες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις” και για χρηματοδοτήσεις “από μυστικά κονδύλια ξένων Κυβερνήσεων”, που “ανέλαβαν εκστρατεία για απενεχοποίηση της Τουρκίας και αποσύνδεση της ενταξιακής της πορείας από τη λύση του Κυπριακού”.
Με την Έκθεση που ετοίμασε και θα παρουσιάσει η Επιτροπή αυτή, δήλωσε, “διαστρεβλώνει παράφορα την ιστορία, προκειμένου να αθωώσει την Τουρκία, ενώ επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο ένταξης της στην Ε.Ε. επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη κατοχή στους Κύπριους”.
“Το Prio απασχόλησε και στο παρελθόν την κυπριακή Κυβέρνηση για τη δράση και τους σκοπούς που υπηρετεί. Καλούμε την Κυβέρνηση να ασχοληθεί με το όλο ζήτημα της ανεξέλεγκτης δράσης ξένων Μ.Κ.Ο στη χώρα μας. Ελπίζουμε η Κυβέρνηση να μελετήσει την έκθεση που θα παρουσιάσει η «Ανεξάρτητη Επιτροπή για την Τουρκία» και με τη στάση της να μην προσδώσει κύρος και αξιοπιστία σε μια φιλοτουρκική οργάνωση και επιτροπή, δήλωσε. Η όποια συνάντηση των μελών της Επιτροπής αυτής με Κυβερνητικούς αξιωματούχους θα συμβάλει στην προώθηση της ένταξης της Τουρκίας με το Κυπριακό να παραμένει άλυτο, συμπλήρωσε.
Εξωτερικός Δανεισμός
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντικατασταθεί ο εσωτερικός δανεισμός από εξωτερικό, είπε ο κ. Λιλλήκας, μας βρίσκει σύμφωνους υπό την προϋπόθεση να μη γίνει με ψηλά επιτόκια που θα ανεβάσουν κι άλλο το κόστος του δημόσιου χρέους.
Η Κυβέρνηση όφειλε πριν βγει στις διεθνείς αγορές για νέο δανεισμό, δήλωσε, να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς για την ενεργειακή υποδομή της Κύπρου και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του, δείχνοντας έτσι ότι η χώρα μας έχει προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η Κυβέρνηση, συνέχισε, θα μπορούσε να εξασφαλίσει και αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου από διεθνής οίκους και σίγουρα πιο χαμηλά επιτόκια για τα νέα κρατικά ομόλογα.
Όσον αφορά στα δανειστικά επιτόκια στην Κύπρο, είπε, καλούμε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη νέα πολιτική της ΕΚΤ και να παρέμβει για να επιτευχθεί δραστική μείωση των επιτοκίων ξαλαφρώνοντας έτσι τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά από το υπέρμετρο βάρος που σήμερα επωμίζονται.
“Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη αν η Κυβέρνηση δεν επιλύσει το πρόβλημα της ρευστότητας και την ψηλών επιτοκίων. Καλά θα κάνει η Κυβέρνηση να παρέμβει αποφασίστηκα αντί να σφυρίζει αδιάφορα”, κατέληξε.