Στην Ειδική Έκθεσή της Ελεγκτικής υπηρεσίας για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, διαπιστώθηκε ότι επικρατεί ένα χάος με μία πολύ απογοητευτική κατάσταση.
Το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Κύπρου τόσο σε αριθμό ασθενών που εξυπηρετεί, όσο και σε κτιριακή δομή και εξοπλισμό, αναφέρεται στην έκθεση.
Η έκθεση, καταγράφει την ύπαρξη μεγάλων λιστών αναμονής ασθενών και σημειώνει παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτές, περιπτώσεις διασπάθισης δημόσιου χρήματος ή και πιθανής διασπάθισης δημοσίου χρήματος, καταγγελία για παράνομη ιδιωτική απασχόληση ιατρού σε Μονάδα Φροντίδας και Αποκατάστασης, απουσία εσωτερικού ελέγχου στο νοσοκομείο κ.α.
Ιατρός της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας απουσίαζε από την εργασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να ακολουθηθεί ορθά η διαδικασία, που προβλέπεται στις διατάξεις του Κανονισμού 20 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμών, σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Όπως διαπιστώνεται, μετά από διερεύνηση του θέματος από την Ελεγκτική Υπηρεσία, από έλεγχο που διεξήχθη στο φάκελο αδειών του συγκεκριμένου ιατρού διαπιστώθηκε ότι μέχρι τις 20 Αυγούστου του 2017 απουσίαζε από την εργασία του για μεγάλο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα για το έτος 2016 απουσίαζε συνολικά 94 ημέρες, από τις οποίες οι 24 ήταν άδεια ανάπαυσης, οι 2,5 άδεια επί καθήκοντι και η 67,5 άδεια άνευ απολαβών.
Για το 2017 μέχρι τον Αύγουστο, ο συγκεκριμένος ιατρός απουσίαζε από την εργασία του για 39 ημέρες συνολικά.
Σημειώνεται ότι εναντίον του εν λόγω ιατρού εκκρεμεί πειθαρχική έρευνα για παραπομπή ασθενών σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Επιπλέον, σε επιστολή της η Αν. Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Υγείας προς τον Υπουργό Υγείας ημερομηνίας 2.11.2017, ζήτησε τη διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας, εφόσον ο συγκεκριμένος ιατρός μαζί με άλλους ιατρούς του Δημοσίου, προέβησαν σε ανακοινωθέν Τύπου, χωρίς την έγκριση της αρμόδιας αρχής.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε όπως διερευνηθούν όλα τα θέματα και ενημερωθεί σχετικά για τα αποτελέσματα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, σε πρόσφατες δηλώσεις του στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ο συγκεκριμένος ιατρός αναφέρθηκε στην υποστελέχωση της ΜΕΘ και στον πολύ σοβαρό αντίκτυπο στο επίπεδο που αυτή θα έχει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
«Από τα πιο πάνω δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο οι πολλές απουσίες του συγκεκριμένου ιατρού της ΜΕΘ από το Νοσοκομείο δεν προκαλούσαν ή συνέτειναν στην υποστελέχωση της Κλινικής με τους συνεπακόλουθους κινδύνους», σημειώνεται στην έκθεση.
Από τον έλεγχο στον φάκελο αδειών του ιατρού για την περίοδο από 1.1.2016 μέχρι την ημερομηνία του ελέγχου, παρατηρήθηκε πως δεν ακολουθήθηκε ορθά η διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις του Κανονισμού 20 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Χορήγηση Αδειών) Κανονισμών, αναφορικά με την παραχώρηση άδειας άνευ απολαβών όχι για λόγους δημοσίου συμφέροντος.
Σύμφωνα με τις εν λόγω διατάξεις, άδεια άνευ απολαβών όχι για λόγους δημόσιου συμφέροντος, παραχωρείται μόνο για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους, για εξετάσεις σπουδών, συνοδεία συζύγων σε διπλωματικές αποστολές σε άλλες χώρες, για άσκηση δικηγόρων στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και για σκοπούς παρακολούθησης προγράμματος προϋπηρεσιακής κατάρτισης του Υπουργείου Παιδείας.
Σημειώνεται ότι ο εν λόγω ιατρός εξασφάλισε έγκριση από τη Γενική Διευθύντρια, για άδεια άνευ απολαβών για λόγους όχι δημοσίου συμφέροντος 34 ημερών, για οικογενειακούς λόγους.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για τις υπόλοιπες 33,5 ημέρες δεν φαίνεται να εξασφαλίστηκε σχετική έγκριση, αφού ο ιατρός υπέβαλλε αίτηση για άδεια ανάπαυσης και εφόσον την είχε ήδη εξαντλήσει, η άδεια του λογιζόταν ως άδεια άνευ απολαβών.
Τέλος, ο συγκεκριμένος ιατρός, χωρίς να έχει εξασφαλίσει άδεια ιδιωτικής απασχόλησης, παρουσιάζεται στο προσωπικό του προφίλ στο (Linkedin ότι είναι Locum Consultant in Respiratory Medicine, σε Εθνικό Σύστημα Υγείας άλλης χώρας.
Βάσει των προνοιών του άρθρου 116 του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία διεξήγαγε έλεγχο στο ΓΝΛ. Τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου, αφορούν:
● Απουσία εσωτερικού ελέγχου.
● Αύξηση των καθυστερημένων εσόδων και απουσία λήψης ικανοποιητικών και κατάλληλων μέτρων είσπραξης με ορατό τον κίνδυνο μη είσπραξής τους.
● Διασπάθιση δημόσιου χρήματος και κακοδιαχείριση στο πιλοτικό πρόγραμμα παροχής κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας στα κρατικά νοσηλευτήρια.
● Απουσία διαδικασίας έγκαιρης παράδοσης τιμολογίων σε εσωτερικούς ασθενείς κατά το εξιτήριο τους από το Νοσοκομείο.
● Μη ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πληροφόρηση αναφορικά με την τήρηση των λιστών αναμονής.
● Μεγάλες λίστες αναμονής.
● Παρεμβάσεις στις λίστες αναμονής.
● Απουσία ικανοποιητικού έλεγχου και παρακολούθησης στην χορήγηση ενέσιμων αντιβιώσεων (ελεγχόμενα φάρμακα).
● Καταγγελία για παράνομη ιδιωτική απασχόληση ιατρού σε Μονάδα Φροντίδας και Αποκατάστασης. Το όνομα του διαφημίζεται στην ιστοσελίδα της Μονάδας.
● Καταγγελία για δημιουργία εικονικών ραντεβού από τον ίδιο ιατρό με σκοπό την συνταγογράφηση φαρμάκων ή έκδοση παραπεμπτικών για διενέργεια εργαστηριακών αναλύσεων, για εξυπηρέτηση, ενδεχομένως, των ασθενών της Μονάδας στην οποία απασχολείται παράνομα.
● Πιθανή διασπάθιση δημοσίου χρήματος λόγω μη αξιοποίησης όλων των υποσυστημάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας το οποίο στοίχισε στο κράτος πέραν των €43 εκατ.
● Μη συμμόρφωση με τις διατάξεις ελέγχου του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού από την εργασία. Σχετικό παράδειγμα της έλλειψης ελέγχου της φυσικής παρουσίας τους αποτελεί περίπτωση συγκεκριμένου ιατρού της υποστελεχωμένης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
● Ελλιπής φύλαξη των ιατρικών φακέλων των ασθενών.
● Μη διενέργεια φυσικής καταμέτρησης και επιβεβαίωσης του ιατρικού εξοπλισμού που βρίσκεται καταχωρημένος στα μητρώα του Νοσοκομείου από την ημερομηνία λειτουργίας του Νοσοκομείου μέχρι σήμερα.
● Μη διενέργεια φυσικής καταμέτρησης των αποθεμάτων της Κεντρικής Αποθήκης, μη υποβολή σχετικής βεβαίωσης στον Γενικό Λογιστή, με κοινοποίηση στην Ελεγκτική Υπηρεσία.