Σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία για αξιολόγηση της πορείας των αστυνομικών ερευνών αλλά και των μέχρι τώρα ευρημάτων γύρω από τις υποθέσεις που αφορούν στη Μονή Οσίου Αββακούμ, ανακοίνωσε ότι έχει συγκαλέσει εντός των επόμενων ημερών ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης, απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο συνεδρίου στο Διοικητικό Δίκαιο που συνδιοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού και Συμμετοχικής Δημοκρατίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με την Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Απάντηση ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε και για τη φιλία του με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνάρτηση με διάφορους ισχυρισμούς για τις προθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας ως προς την έρευνα που ξεκίνησε η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς για τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία» ο Μακάριος Δρουσιώτης, ενώ αναφορά έκανε τέλος και για το θέμα των πολλαπλών συντάξεων.
Σε σχέση με τις αστυνομικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τη Μονή Οσίου Αββακούμ, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι «αυτό είναι ένα πάρα πολύ ευρύ θέμα, το οποίο καλύπτει διάφορες πτυχές. Η πολιτική μας ως Νομική Υπηρεσία είναι να περιορίζουμε όσο το δυνατόν τις δημόσιες δηλώσεις για ανακρίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκείνο όμως που μπορώ να σας πω, είναι ότι τώρα που είχαν την ευκαιρία τα διάφορα κλιμάκια και οι ποινικοί ανακριτές που διορίσαμε να διεξάγουν κάποιο έργο, εντός των ημερών προτίθεμαι -και ήδη έχουμε προσκαλέσει όλους τους ερευνητές και ανακριτές- να πραγματοποιήσω σύσκεψη στη Νομική Υπηρεσία, για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε πού βρίσκεται μέχρις στιγμής το θέμα.»
Ερωτηθείς κατά πόσον έχει αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία αστυνομικός φάκελος σε σχέση με υπόθεση της Μονής Οσίου Αββακούμ, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι παρότι διάβασε και ο ίδιος σημερινό δημοσίευμα που θέλει να διαβιβάζεται εντός της εβδομάδας στη Νομική Υπηρεσία ένας τέτοιος φάκελος, μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει οποιαδήποτε ενημέρωση. Σημείωσε ωστόσο ότι θα γνωρίζει περισσότερα για το θέμα μετά από την προγραμματισμένη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει στο Γραφείο του εντός των επόμενων ημερών.
Κληθείς να τοποθετηθεί για την έρευνα της Αρχής κατά της Διαφθοράς σε ό,τι αφορά στο βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη «Κράτος Μαφία» και πώς απαντά «σε αυτούς που ήδη αμφισβητούν τις οποιεσδήποτε προθέσεις της Νομικής Υπηρεσίας λόγω και των στενών φιλικών σχέσεων που -όπως είπατε και δημόσια- διατηρείτε με τον κ. Αναστασιάδη», ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απάντησε:
«Πιστεύω ότι προτρέχουμε για κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η εξέλιξη. Είναι δεδομένος ο σεβασμός τον οποίον έχουμε προς την ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. Αυτό το αποδείξαμε και κατά τη διάρκεια που εξεταζόταν η υπόθεση εναντίον του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Όσον αφορά στις σχέσεις μου με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι το έντιμο και το σωστό ήταν αυτό το οποίο έκανα, που ήταν να μην αποκρύψω σε οποιονδήποτε την προσωπική σχέση φιλίας που μάς συνδέει εδώ και 40 χρόνια. Κάτι το οποίο έπραξα από την πρώτη στιγμή. Από εκεί και πέρα, αν και εφόσον δημιουργηθούν οποιεσδήποτε συνθήκες όπου η Νομική Υπηρεσία θα κληθεί να πάρει οποιεσδήποτε αποφάσεις, ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχουν τρόποι και διέξοδοι για να λυθούν οι οποιεσδήποτε σχέσεις, οι οποιεσδήποτε συγκρούσεις ή τα οποιαδήποτε θέματα, τα οποία, ενδεχομένως, να δημιουργούν οποιοδήποτε πρόβλημα».
Ερωτηθείς κατά πόσον η πιο πάνω τοποθέτησή του συνεπάγεται με το ότι ο ίδιος ενδεχομένως να ζητήσει να εξαιρεθεί από τη μελλοντική διαδικασία, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απάντησε πως «δεν θέλω να πάρω οποιαδήποτε θέση στο στάδιο αυτό. Εκείνο το οποίο θέλω να επαναλάβω, είναι ότι ουδέποτε απέκρυψα τη φιλική μου σχέση με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και πιστεύω ότι αυτό ήταν το σωστό και το έντιμο πράγμα να κάνω.»
Σε ό,τι αφορά στην εισήγηση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για ποινική δίωξη του Μιχάλη Κατσουνωτού και κληθείς να σχολιάσει αν η Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας έχει λάβει οποιαδήποτε απόφαση, και κατά πόσον αυτή η απόφαση θα γνωστοποιηθεί, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι για το θέμα υπάρχει επικοινωνία του Γραφείου του με την ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε επικοινωνία με την Αρχή κατά της Διαφθοράς. Αν η Αρχή θέλει να σας πει οτιδήποτε, μπορεί να σας το πει. Εγώ δεν επιθυμώ να κάνω οποιαδήποτε δημόσια δήλωση για το θέμα», είπε.
Ερωτηθείς κατά πόσον «επιβεβαιώνονται αυτοί που μιλάνε για συσκότιση γύρω από κάποιες αποφάσεις της Νομικής Υπηρεσίας» όταν δεν υπάρχει ενημέρωση για ένα θέμα που απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση και «που σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε την Εισαγγελία να μην γνωστοποιεί την απόφασή της, με την Αρχή να παραπέμπει στην Εισαγγελία, στην οποία είναι ο τελικός λόγος», ο κ. Σαββίδης απάντησε:
«Είμαι βέβαιος ότι κάποια στιγμή η απόφασή μας θα γίνει γνωστή και δημόσια. Αν δείτε όλες τις αποφάσεις μας -παρά το ότι πολλοί μάς κατηγορούν ότι περιοριζόμαστε στο να λέμε τις αποφάσεις χωρίς να τις επεξηγούμε- θεωρώ ότι στις πλείστες υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, έχουμε εκδώσει πολυσέλιδες και πολύ επεξηγηματικές αποφάσεις. Αν χρειαστεί, θα το πράξουμε και εδώ και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση έχει δημόσιο ενδιαφέρον.»
Κληθείς να αναφερθεί στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων και πού αυτό οδηγείται, ο Γενικός Εισαγγελέας απάντησε πως πρόκειται για πολιτική απόφαση, ωστόσο πρέπει να υπάρξει προσοχή σε οποιανδήποτε νομοθετική ρύθμιση επέλθει, ώστε αυτή να μην είναι αντισυνταγματική. «Έχουν συνταχθεί κάποια νομοσχέδια από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, η οποία έχει προβεί στον νομοτεχνικό έλεγχό τους. Από εκεί και πέρα, το θέμα είναι πολιτικό. Εάν η Βουλή διαφωνήσει με τη φιλοσοφία των νομοθετημάτων και προτείνει κάτι άλλο, είναι θέμα που δεν αφορά στη Νομική Υπηρεσία. Αφορά στην Πολιτεία, την εκτελεστική εξουσία και τη νομοθετική εξουσία. Εκείνο το οποίο είναι σημαντικό να αναφέρω, είναι πως με βάση τις εκδοθείσες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεν είναι τόσο εύκολο να γίνουν τέτοιες ρυθμίσεις που να επηρεάζουν συντάξεις, οι οποίες έχουν ήδη αποκρυσταλλωθεί. Επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στη νομοθετική ρύθμιση, για να μην προσκρούσει πάλι σε αντισυνταγματικές πρόνοιες», είπε.
Σχολιάζοντας τέλος το σημερινό συνέδριο στο Διοικητικό Δίκαιο, που συνδιοργανώθηκε από τη Βουλής των Αντιπροσώπων και την Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας, ο κ. Σαββίδης σημείωσε ότι η αθρόα συμμετοχή τόσο των ομιλητών όσο και των συμμετεχόντων δεικνύει τη σημασία που το συνέδριο φέρει. «Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο που αφορά στο Διοικητικό Δίκαιο. Σε αυτό έχουν προσκληθεί διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που το συνέδριο αυτό συνδιοργανώνεται από την Ακαδημία της Νομικής Υπηρεσίας και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την οποία, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, θέλαμε να συσφίξουμε τις σχέσεις μας. Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά.