Γ.Εισαγγελέας: Ικανοποιητικά νομοθετικά μέτρα για δήμευση περιουσιακών

Τελευταίος ο Ανδρέας Βγενόπουλος

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, Δδήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν ικανοποιητικά μέτρα στη νομοθεσία που αφορά τα αδικήματα συγκάλυψης όσον αφορά την παγοποίηση και δήμευση περιουσιακών στοιχείων προσώπων που καταδικάζονται.

Ο κ. Κληρίδης απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο της συζήτησης της Επιτροπής Οικονομικών για την αποπαγοποίηση θέσεων στη Νομική Υπηρεσία, ανέφερε ότι “Είναι ικανοποιητικά τα μέτρα τα οποία δυνητικά υπάρχουν στη νομοθεσία μας, κυρίως με τη νομοθεσία που αφορά τα αδικήματα συγκάλυψης της ΜΟΚΑΣ και μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα παγοποίησης και εκ των υστέρων δήμευσης περιουσιακών στοιχείων προσώπων που καταδικάζονται”.

Όπως πρόσθεσε, «με την υφιστάμενη νομοθεσία υπάρχουν πολύ καλές δυνατότητες, περιθώρια βελτίωσης βεβαίως πάντα θα υπάρχουν».

Λέγοντας ότι το όλο θέμα εξετάζεται από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Κύπρου για ενδεχόμενες βελτιώσεις στις σχετικές νομοθεσίας, ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι «γενικά όμως η κατάσταση είναι ικανοποιητική φτάνει να μπορούν να εξιχνιαστούν διάφορες διαδρομές χρημάτων και λογαριασμοί να μπορούν να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Δυνατότητες νομικές υπάρχουν».

Επιβεβαίωσε όμως την άποψη του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Προδρόμου ότι πρέπει να διαπιστώνεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία που θα δημευθούν είναι προϊόν κατάχρησης.

«Υπάρχει και είναι ένα από τα θέματα στα οποία ερευνούμε για να το καλύψουμε», είπε ο κ. Εισαγγελέας.

Ο κ. Κληρίδης απάντησε και στις επικρίσεις ότι δεν διερευνήθηκαν οι υποθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά και ο ρόλος του Ανδρέα Βγενόπουλου, λέγοντας ότι πρόσωπα που θεωρούνται σημαντικά στη διερεύνηση για την καταστροφή της οικονομίας πρέπει να μείνουν τελευταία.

«Αυτό είναι ένα θέματα τακτικής και πρακτικής, η οποία πάντα πρέπει να ακολουθείται σε τέτοιες περιπτώσεις διότι ακριβώς αν κάποιος εμπλεκόμενος δεν εμπλέκεται σε ένα θέμα, αλλά σε ολόκληρο φάσμα δραστηριοτήτων, είναι αρχή ότι πρέπει να διερευνηθεί ολόκληρο το φάσμα, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να τον έχεις μπροστά σου πρέπει να έχεις συλλεγμένο ολόκληρο το υλικό και να προβείς σε όλες εκείνες τις στοχευμένες ερωτήσεις για τις οποίες χρειάζεσαι απαντήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να τον καλείς για ένα θέμα και αργότερα να τον καλείς εκ νέου για άλλο.

«Αυτή είναι η ανακριτική διαδικασία δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος», συνέχισε.

Ο κ. Κληρίδης επεσήμανε εξάλλου ότι στη σύσκεψη της νομικής υπηρεσίας με την ομάδα των ανακριτών την περασμένη εβδομάδα στο Συνεδριακό Κέντρο, αναλύθηκαν τα ενδεχόμενα αδικήματα στη Λαϊκή Τράπεζα που αφορούν μια ξεχωριστή ενότητα, η οποία τυγχάνει πλήρους διερεύνησης από ανακριτική ομάδα.

Ευρύτερα για το θέμα της διερεύνησης του σκανδάλου της οικονομίας, ο κ. Κληρίδης μίλησε για «εγγενείς δυσκολίες» που υπάρχουν στη διερεύνηση πολύπλοκων τραπεζικών ζητημάτων.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί έτσι ώστε να γίνει μια μελετημένη εργασία ούτως ώστε να αποφεύγονται λάθη. Αυτό δεν συνεπάγεται ύπαρξη καθυστέρησης στη διερεύνηση των υποθέσεων», είπε, σημειώνοντας ότι ο ίδιος για αυτό τον σκοπό έχει κατηγορηθεί ότι ενεργεί ακόμη ως Δικαστής.

«Δεν είναι αυτή η κατάσταση. Επαναλαμβάνω ότι η διερεύνηση διεξάγεται από την Αστυνομία και σε κατοπινό στάδιο εγκύπτει στα στοιχεία η νομική Υπηρεσία για να αξιολογήσει τη μαρτυρία και αν εξετάσει αν υπάρχει ικανοποιητική υπόθεση που να μπορεί να σταθεί ενώπιον Δικαστηρίου», κατέληξε.