Η σταγόνα -αλκοόλ- που ξεχείλισε το ποτήρι έγινε μία παρέα Ιταλών νεαρών στη Βαρκελώνη που περιφέρονταν γυμνοί για τρεις ώρες σε συνοικία έπειτα, όπως φαίνεται, από μία νύχτα κραιπάλης. Στις φωτογραφίες τους οι κάτοικοι βλέπουν τον «μεθυσο-τουρισμό», όπως τον χαρακτηρίζουν τα ισπανικά μέσα, που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι έχει μετατρέψει τις συνοικίες σε τουριστικά πάρκα.
Οι τρεις νεαροί βρέθηκαν προ ημερών στη συνοικία της Μπαρσελονέτα να περιφέρονται γυμνοί μέχρι τις εννέα το πρωί, αφήνοντας τους κατοίκους (που είναι συνηθισμένοι στα χειρότερα) με το στόμα ανοικτό. Φωτογράφος απαθανάτισε την «επίσκεψή» τους σε κατάστημα, τραβώντας ντοκουμέντα που διαδόθηκαν γρήγορα.
Όπως αναφέρει η El Pais, η οποία με αφορμή το περιστατικό εξετάζει σε σειρά κειμένων της το ζήτημα, τις επόμενες ημέρες έγιναν και αυθόρμητες διαδηλώσεις των κατοίκων κατά της υποβάθμισης της περιοχής από «ορδές» μεθυσμένων τουριστών.
Οι κάτοικοι της περιοχής θεώρησαν το περιστατικό ως το πιο χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί τα βράδια του καλοκαιριού στη συνοικία. Οι Ισπανοί, αλλά ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Βαρκελώνης το ονομάζουν «μεθυσο-τουρισμό» (turismo de borrachera): Νεαροί τουρίστες που θεωρούνται ειδική μερίδα του ευρύτερου «φθηνού τουρισμού» τον οποίο προσελκύουν πόλεις με σχετικά χαμηλό κόστος για τους επισκέπτες.
«Φανταστείτε να μένετε σε ένα μικρό σπίτι με τρία παιδιά, να είστε άνεργος και να μην έχετε λεφτά να πάτε διακοπές και να πρέπει επιπλέον να ακούτε και τις κραυγές και τις φιέστες των μεθυσμένων τουριστών» δηλώνει χαρακτηριστικά ένας κάτοικος στην εφημερίδα.
Εδώ και χρόνια διεξάγεται μία γενικότερη συζήτηση για τον τουρισμό που προσελκύει ιδιαίτερα αυτή η περιοχή της πόλης, ο οποίος θεωρείται επιπλέον ότι λειτουργεί αποτρεπτικά προς επισκέπτες μεγαλύτερων «πορτοφολιών», που αφήνουν και περισσότερα χρήματα.
Ενδεικτικά, η εφημερίδα αναφέρει ότι σε μία από τις αυθόρμητες διαδηλώσεις των κατοίκων ένας από τους εξοργισμένους διαδηλωτές είχε έναν αυτοσχέδιο χάρτη με τα φθηνά καταλύματα στη Μπαρσελονέτα, κάτω από τα οποία πήγαινε το πλήθος και καλούσε τους ιδιοκτήτες να τα κλείσουν.
Η Βαρκελώνη των περίπου 1,6 εκατ. κατοίκων έχει δει τον αριθμό των τουριστών που την επισκέπτονται να εκτοξεύεται σε σχεδόν 7,2 εκατ. το 2012.