Γλασκώβη – COP26: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Μετά την έκκληση για δράση, που διατύπωσαν χιλιάδες νέοι στη Γλασκώβη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένονται και πάλι στην πόλη που φιλοξενεί τη διάσκεψη για το κλίμα και σε όλο τον κόσμο.

Από το Σίδνεϊ μέχρι το Παρίσι, περνώντας από το Λονδίνο, το Ναϊρόμπι ή το Μεξικό, περισσότερες από 200 εκδηλώσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τον συνασπισμό οργανώσεων που ηγείται της κινητοποίησης.

Οι διαδηλωτές θα απαιτήσουν «κλιματική δικαιοσύνη» και άμεση λήψη μέτρων υπέρ των κοινοτήτων που πλήττονται ήδη από την απορρύθμιση του κλίματος, κυρίως στις πιο φτωχές χώρες του Νότου.

Στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη, διαδηλωτές μεταμφιεσμένοι σε σωρούς κάρβουνου ή σε Σκοτ Μόρισον, τον αυστραλό πρωθυπουργό και μεγάλο υπερασπιστή της μεταλλευτικής βιομηχανίας, κατήγγειλαν την COP26 χαρακτηρίζοντάς την «κωμωδία» και τον πρωθυπουργό τους «απόλυτη ντροπή».

«Αρκετά με το μπλα μπλα, αληθινή κλιματική δράση τώρα», διακήρυσσε ένα πανό.

Στη Γλασκώβη, στη Σκωτία, η αστυνομία είπε ότι περιμένει έως 50.000 ανθρώπους να διαδηλώσουν όχι μακριά από το συνεδριακό κέντρο, που τελεί υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και όπου διεξάγεται εδώ και μια εβδομάδα η μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να ασκήσουμε πίεση στους παγκόσμιους ηγέτες που συνεδριάζουν στην COP26 και να τους δείξουμε ότι τους ζητούμε να δώσουν λογαριασμό», εξηγεί σε μια ανακοίνωση των οργανωτών η Αϊόνα, μια 23χρονη φοιτήτρια των καλών τεχνών που ζει την πρώτη της μεγάλη διαδήλωση.

Αυτή η παγκόσμια ημέρα δράσης είναι, σύμφωνα με την ίδια, «μια τέλεια ευκαιρία για να ενωθούν οι λαοί σε όλο τον κόσμο και να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον πλανήτη μας και γι’ αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης».

Μια διαδήλωση με συμμετοχή χιλιάδων νέων, που έχουν έρθει για να υπογραμμίσουν την κατεπείγουσα ανάγκη να αντιμετωπισθεί η κλιματική αλλαγή, οργανώθηκε χθες, Παρασκευή, στη Γλασκώβη, στο τέλος της πρώτης από τις δύο εβδομάδες της COP26.

Οι διαδηλωτές καλούν τους μεγάλους αυτού του κόσμου να κάνουν περισσότερα και πιο γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανόδου των θερμοκρασιών που οφείλεται στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμτνεο του θερμοκηπίου και δημιουργούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Δεν είναι μυστικό ότι η COP26 είναι μια αποτυχία», κατήγγειλε με την ευκαιρία αυτή η Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, από τους ηγέτες του κινήματος των νέων για το κλίμα.

Χαρακτήρισε την COP26 «γιορτή (…) του μπλα μπλα» και «φεστιβάλ πράσινου ξεπλύματος» μετά τις μερικές φορές αόριστες δεσμεύσεις ομάδων χωρών να δώσουν μάχη κατά της κατστροφής των δασών, να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα ή να σταματήσουν την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Τέλος στα «ωραία λόγια»
Συγκεκριμένα μέτρα μάλλον παρά λόγια είναι αυτό που θα ζητήσουν και πάλι σήμερα οι διαδηλωτές.

«Είναι προφανές ότι τα ωραία λόγια δεν αρκούν και ότι η επόμενη εβοδμάδα συζητήσεων πρέπει να χαρακτηριστεί από συγκεκριμένα σχέδια», επιμένει η Μικαέλα Λοτς, μια Βρετανή ακτιβίστρια που αμφισβητεί τα σχέδια πετρελαϊκής εκμετάλλευσης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα διακυβεύματα της COP26 είναι πολλά σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας πανδημίας που έχει καταστήσει πιο ευπαθείς τις φτωχές χώρες, οι οποίες ήταν ήδη ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής απορρύθμισης.

Περίπου 200 αντιπροσωπείες εξετάζουν κυρίως τους τρόπους για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Κάθε επιπλέον δέκατο ανόδου της θερμοκρασίας μετράει και επιφέρει συνέπειες, καύσωνες, πυρκαγιές η πλημμύρες.

Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΟΗΕ, που πρόκειται να επικαιροποιηθούν με τις τελευταίες υποσχέσεις, ο κόσμος οδεύει αυτή τη στιγμή προς μια «καταστροφική» άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου.

Και σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, οι παγκόσμιες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του αερίου που κυρίως προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυξήθηκαν και πάλι το 2021 σε επίπεδα κοντά στα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί πριν από την πανδημία της Covid-19.

Αυτές τις τελευταίες ημέρες, νέες δεσμεύσεις ανακοινώθηκαν από την Ινδία, τη Βραζιλία ή και την Αργεντινή, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει αυτές τις προβλέψεις.

Οι διαπραγματεύσεις της COP26, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν μέχρι τις 12 Νοεμβρίου, θα συνεχιστούν σήμερα ενώ αύριο, Κυριακή, θα είναι ημέρα ανάπαυλας.