Προοριζόταν να γίνει αθλητής, ωστόσο έγινε ένας από τους πιο διάσημους και πλούσιους σεφ στον κόσμο. Η ιστορία του Γκόρντον Ράμσεϊ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πώς κατάφερε να είναι ένας από τους κορυφαίος σεφ του Ηνωμένου Βασιλείου και να χτίσει μια περιουσία ύψους 220 εκατομμυρίων δολαρίων;
Από το όνειρό του να γίνει ποδοσφαιριστής μέχρι να αλλάξει πορεία για τη μαγειρική, ο Ράμσεϊ δούλεψε σκληρά κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως σεφ. Στην πορεία αυτή κέρδισε πολλές διακρίσεις και υψηλούς μισθούς, όντας πλέον ένας από τους πλουσιότερους σεφ στον κόσμο.
Ο Ράμσεϊ μετακόμισε πολύ ως παιδί λόγω των κακών οικονομικών συνθηκών της οικογένειάς του και αποφάσισε να ζήσει μόνος του σε ηλικία μόλις 16 ετών. Με εμπειρία στη διαχείριση ξενοδοχείων, ο Ράμσεϊ άρχισε να εργάζεται σε διάφορα εστιατόρια από νεαρή ηλικία. Πρώτα απέκτησε εξέχουσα θέση με το άνοιγμα του εστιατορίου του στο Λονδίνο και την ταχεία επέκταση της αυτοκρατορίας του. Μαζί με τα εστιατόριά του, ο Ράμσεϊ έγινε διάσημος μέσα από τηλεοπτικά ριάλιτι που διασκέδαζαν το κοινό για χρόνια.
Εξέλιξη και τελειοποίηση μαγειρικών δεξιοτήτων
Γεννημένος στο Renfrewshire της Σκωτίας, ο Ράμσεϊ ήταν το δεύτερο από τα τέσσερα παιδιά και η οικογένειά του μετακόμισε στην Αγγλία, όταν ήταν πέντε ετών. Λόγω της βίαιης συμπεριφοράς του πατέρα του και των επαγγελματικών αποτυχιών, μετακινήθηκε πολύ. Αφού νοίκιασε ένα διαμέρισμα σε ηλικία μόλις 16 ετών, επικεντρώθηκε στο ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Σύμφωνα με την Britannica, έπαιξε στην Όξφορντ Γιουνάιτεντ. Δυστυχώς, λόγω τραυματισμού στο γόνατο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το όνειρό του να γίνει ποδοσφαιριστής.
Ο Ράμσεϊ γνώριζε ότι είχε ταλέντο και στη μαγειρική. Το 1987, απέκτησε επαγγελματικό δίπλωμα από το North Oxon Technical College στη διαχείριση ξενοδοχείων. Στη συνέχεια, μετακόμισε στο Λονδίνο για να αποκτήσει σημαντική εμπειρία. Εργάστηκε για τον σεφ Marco Pierre White, μέντορα για διάφορους καταξιωμένους σεφ σήμερα. Εργάστηκε και για τον Albert Roux στο Le Gavroche και μετακόμισε στη Γαλλία τη δεκαετία του 1990 για να βελτιώσει τις μαγειρικές του δεξιότητες δίπλα στους θρυλικούς σεφ Guy Savoy και Joël Robuchon.
Εστιατόρια με αστέρια Michelin και ριάλιτι στην τηλεόραση
Ο Ράμσεϊ δεν έμεινε για πολύ στη Γαλλία και επέστρεψε στο Λονδίνο όταν του προσφέρθηκε η θέση του Head Chef στο Aubergine. Μέσα σε τρία χρόνια από την ανάληψη της θέσης, κέρδισε δύο στα τρία αστέρια στον Οδηγό Michelin. Όπως ανέφερε ο Ράμσεϊ, ξεκίνησε μόνος του το 1998 και άνοιξε το Restaurant Gordon Ramsay. Λίγο μετά την ίδρυσή του, το εστιατόριο έλαβε τρία αστέρια Michelin, την υψηλότερη διάκριση στη μαγειρική και παραμένει το μακροβιότερο εστιατόριο με βραβείο. Είναι μόνο ένας από τους τέσσερις σεφ που έχουν λάβει τον τίτλο.
Ένα χρόνο μετά το άνοιγμα του ομώνυμου εστιατορίου του, ξεκίνησε ένα άλλο εστιατόριο, το Pétrus, το οποίο έχει επίσης ένα αστέρι Michelin. Ο Ramsay άνοιξε μια σειρά από εστιατόρια παγκοσμίως και το πρώτο του διεθνές εστιατόριο ιδρύθηκε στο Ντουμπάι το 2001. Άλλες τοποθεσίες με εστιατόρια Gordon Ramsay περιλαμβάνουν την Αυστραλία, τη Γαλλία, τη Νότια Αφρική και την Ιαπωνία. Παράλληλα με τη μαγειρική του επιχείρηση, ο σεφ έκανε και το τηλεοπτικό του ντεμπούτο το 1998 με το Boiling Point. Οι εκπομπές του Ramsay’s Kitchen Nightmares και Hell’s Kitchen τον έκαναν διάσημο στις Ηνωμένες Πολιτείες και έγινε μακροχρόνιο πρόγραμμα στο Fox. Το ριάλιτι ήταν το 24 Hours To Hell And Back του Gordon Ramsay.
Η Αυτοκρατορία Γκόρντον Ράμσεϊ
Ο Γκόρντον Ράμσεϊ είναι επίσης ένας επιτυχημένος συγγραφέας με πολλά μπεστ σέλερ. Η αυτοβιογραφία του Roasting In Hell’s Kitchen ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία και μέσω μιας συνεργασίας με το WWRD, ανέπτυξε μια εφαρμογή για lifestyle και προϊόντα για το σπίτι. Λόγω της συνεισφοράς του στη μαγειρική βιομηχανία, ο Ράμσεϊ έλαβε το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (OBE) από τη βασίλισσα Ελισάβετ II το 2006. Το 2010, ήταν κριτής στην αμερικανική έκδοση του MasterChef και υπηρέτησε ως παραγωγός μέσω της εταιρείας του One Potato, Two Potato. Για να συνεισφέρουν στην κοινότητά του, ο Γκόρντον Ράμσεϊ και η σύζυγός του Τάνα άνοιξαν το Ίδρυμα Γκόρντον και Τάνα Ράμσεϊ το 2014.
Για το MasterChef, κέρδισε 225.000 δολάρια ανά επεισόδιο, σύμφωνα με το Celebrity Net Worth. Ο Ράμσεϊ κερδίζει περίπου 45 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσω των μέσων ενημέρωσης και των εστιατορίων του και κέρδισε επιπλέον 20 εκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2018 και 2019. Έχει επίσης γίνει διάσημη προσωπικότητα στο Διαδίκτυο με το κανάλι του στο YouTube καθώς μοιράζεται συνταγές μαγειρικής, κόλπα και συμβουλές, έχοντας πάνω από 19 εκατομμύρια followers.
Γνωστός για την αυστηρή και φλογερή ιδιοσυγκρασία του, ο Ράμσεϊ έχει κερδίσει τη φήμη του πιο πολυσυζητημένου σεφ στην ποπ κουλτούρα. Ενώ κάνει εμφανίσεις στην τηλεόραση, ο διάσημος σεφ έχει επίσης σχέδια να επεκτείνει την αυτοκρατορία του ανοίγοντας 100 εστιατόρια Gordon Ramsay στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το 2025.