Στην αποτίμηση των αποφάσεων της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής προχώρησε ο Γιώργος Κύρτσος, Ευρωβουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο Θέμα 104,6 και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
“Η Ελλάδα πήρε αρκετά από αυτά που ήθελε -τα περισσότερα δηλαδή και αυτό θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης και τη γρήγορη ανάκαμψη” τόνισε ο κ. Κύρτσος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “χάσαμε 3 δις που θα παίρναμε” από τους φειδωλούς. Οι τελευταίοι είναι “ευρωσκεπτικιστές και αντιευρωπαίοι” σχολίασε ο Ευρωβουλευτής και σημείωσε ότι “αυτοί μας κόστιζαν 3 δις ευρώ σε χρήμα και κάποιες πρόσθετες δυσκολίες στους προϋπολογισμούς”. “Εκεί υπήρξε ένα πρόσθετο κούρεμα σε ήδη κουρεμένους προϋπολογισμένους” δήλωσε ο κ. Κύρτσος, μολονότι “πήραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πρώτη φορά κάποια αμοιβαιοποίηση του χρέους, την οποία δεν ήθελαν μέχρι πρόσφατα η Γερμανία και οι Βόρειοι”.
Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή της ΝΔ, “κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση με αβαρίες από τους βόρειους”, αλλά ζητούμενο παραμένει “αν κάνει αρκετά η ΕΕ για να αντιμετωπίσει” την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, “μου έκανε κακή εντύπωση ότι μειώνουν την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια, ενώ διαπιστώνουν την ίδια στιγμή ότι η κρίση εξελίσσεται χειρότερα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κύρτσος.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ελλάδα πηγαίνει καλά στις αγορές, οπότε θα έχει “πρόσθετες δυνατότητες για να στηρίξει τις ανάγκες μας”, ενώ “ήδη μας έβαλαν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 28 δις”, υπογράμμισε. “Αν τα βάλουμε όλα αυτά μαζί μπορούμε να καταφέρουμε, έχοντας υπόψη μας ότι τα προβλήματα είναι τεράστια” υποστήριξε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ.
Ερωτηθείς αν η απόφαση “κρύβει” νέα μνημόνια, “όλοι συζητάμε για τα μνημόνια και είμαστε μνημονιόπληκτοι” σχολίασε ο κ. Κύρτσος, αλλά “δεν χρειάζεται να έχεις μνημόνιο για να πέσει το βιοτικό του επίπεδο. Η πτώση του βιοτικού επιπέδου – αυτό που μας απασχολεί – είναι ήδη σε εξέλιξη για εκατομμύρια συμπολίτες μας. Υπάρχει η η μισή Ελλάδα που βλέπει το βιοτικό της επίπεδο να πέφτει”, πρόσθεσε ο Ευρωβουλευτής λόγω της πανδημίας.
Κληθείς να σχολιάσει τον χρονικό ορίζοντα της ανάκαμψης, “πάει τον Ιούλιο του 2021” εξήγησε ο κ. Κύρτσος λόγω τουρισμού, τη στιγμή που αν και “τα λεφτά είναι αρκετά καλά για την Ελλάδα”, το Ταμείο Ανάκαμψης θα εκκινήσει τον Ιανουάριο του 2021.
Με αυτά τα δεδομένα, “σοβαρά λεφτά πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 δεν βλέπω να έχουμε” περιέγραψε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας “κολασμένους” τους επόμενους 12 μήνες. “Προβλέπω ότι θα πέσουμε 8%-10% (σ.σ. στην ύφεση) και θα χρειαστούμε 2,5 χρόνια για να πάρουμε πίσω” τις απώλειες υπολόγισε ο κ. Κύρτσος και κατέληξε πως θα φτάσουμε “στα μέσα του 2023 για να βρεθούμε εκεί που ήμασταν πριν την πανδημία”.