Κατά τη σημερινή του συνέντευξη ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανέφερε ότι “θα ήθελα να δω τους Έλληνες πολίτες να ψηφίζουν “ναι” στο δημοψήφισμα” και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή δεν έχει να κάνει νέες προτάσεις.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε αρχικά πως περιμένει ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να έχει 19 μέλη.
«Ένα “όχι” στο δημοψήφισμα, θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει όχι στην Ευρώπη», τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Στην Ευρωζώνη υπάρχουν 19 δημοκρατίες και όχι μία ή 18. Δεν υπάρχουν ούτε νικητές, ούτε ηττημένοι. Είτε νικάμε όλοι μαζί, είτε χάνουμε όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος, όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων, όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών. Δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Όλοι κερδίζουμε όλοι χάνουμε. Δεν είμαι ευχαριστημένος με το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα. Αισθάνομαι προδομένος», τόνισε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Οι διαφωνίες πήραν πολύ δραματικές διαστάσεις. Ακούμε αναφορές για τελεσίγραφα, για απειλές. Ποιος είναι όμως μπλεγμένος σε αυτό; Από πού έρχονται οι απειλές;», είπε ο κ. Γιούνκερ.
«Ποτέ δεν δόθηκε τελεσίγραφο στην Ελλάδα. Θέλαμε μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία. Έκανα τα πάντα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στη συνέντευξή του ο κ. Γιούνκερ ισχυρίστηκε ακόμη ότι «Την Παρασκευή για άλλη μια φορά ήμασταν αποφασισμένοι ετοιμάζοντας τη συμφωνία. Αυτή έσπασε με την απόφαση για δημοψήφισμα και την απόφαση να γίνει μια εκστρατεία για το “όχι”. Να θέσει μια δημοκρατία εναντίον 18. Αυτό δεν βοηθάει κανέναν Ευρωπαίο πολίτη, κανέναν Έλληνα πολίτη. Θα πρέπει, όμως, οι Έλληνες να ξέρουν ξεκάθαρα τι διακυβεύεται την επόμενη Κυριακή».
«Μονομερώς η προσπάθεια διερράγη από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Έχουμε μετακινήσει βουνά. Μέχρι την τελευταία στιγμή που η ελληνική πλευρά έκλεισε την πόρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχουν περικοπές μισθών και συντάξεων σε αυτό το πακέτο. Το πακέτο των Θεσμών συνεπάγεται περισσότερες θέσεις εργασίας και επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, ενώ για το δημοψήφισμα ανέφερε ότι το ερώτημα μπορεί να αλλάξει.
Υποστήριξε ακόμη ο κ. Γιούνκερ ότι «Εξερεύνησα όλες τις δυνατότητες για μια συμφωνία για το καλό του ελληνικού λαού δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ομόφωνη συμφωνία από τις άλλες 18 χώρες. Δεν εκφράστηκαν με τελεσίγραφα. Η δική μας προσέγγιση ήταν, και είναι, να κάνουμε μια συμφωνία δίκαιη και συγκροτημένη. Προσαρμόσαμε τις μεθόδους εργασίας μας σε αυτό που ήθελε η ελληνική κυβέρνηση. Δείξαμε αποφασιστικότητα και επιμονή για τις ελληνικές προτάσεις».
«Από τη δική μας πλευρά η πόρτα είναι ακόμα ανοικτή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
«Αγαπώ βαθιά τους Έλληνες. Να μην αυτοκτονήσουν», είπε προς το τέλος της ομιλίας του από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Η Ευρώπη είναι Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη», τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.