Για πρώτη φορά 9 τηλεσκόπια ετοιμάζουν την πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας

Ο,τι και να κάνουμε, όσο και να εξελιχθεί η τεχνολογία, ποτέ δεν θα μπορέσουμε να δούμε την πραγματική εικόνα μιας μαύρης τρύπας. Οι επιστήμονες ωστόσο έχουν βρει τον τρόπο να σκιαγραφήσουν την μορφή της.

Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων ουσιαστικά επιβεβαίωσε την ύπαρξη τους, αφού πριν από αυτό δεν υπήρχε καμία ουσιαστική απόδειξη, που να μην στηριζόταν εξολοκλήρου στην θεωρία. Πλέον οι αστρονόμοι είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν κάθε μέσο που έχουν, ώστε να δημιουργήσουν την πρώτη, έστω και τεχνητή, εικόνα μαύρης τρύπας.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χάρη σε μια συνεργασία που ονομάζεται Event Horizon Telescope (EHT), πρόκειται να αναλύσουν τα δεδομένα τους ώστε να φέρουν στο… φως την εικόνα του Sagittarius A* που βρίσκεται στο κέντρο του γαλαξία μας. Για αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιηθούν 9 τηλεσκόπια, τα οποία θα συνθέσουν την εικόνα ενός ψηφιακού ευρυγώνιου υπερ-τηλεσκοπίου.

Για τον κατάλληλο συνδυασμό των τηλεσκοπίων, έχει πραγματοποιηθεί εκτενής έρευνα από το MIT, έτσι ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν με απόλυτη ακρίβεια οι 9 φακοί, που δεν θα εστιάζουν στις ίδιες περιοχές. Η τεράστια απόσταση του Sagittarius A* (25.000 έτη φωτός) σε συνδυασμό με το σχετικά μικρό μέγεθος του (17 φορές μεγαλύτερη διάμετρο από τον Ηλιο) έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχη για τους υπεύθυνους του MIT, οι οποίοι αποφάνθηκαν πως δίχως την συνεργασία των 9 τηλεσκοπίων θα ήταν αδύνατη η σκιαγράφηση της μαύρης τρύπας.

Πλέον όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του σχεδίου. Παρότι δεν έχει δοθεί, έστω και ενδεικτική, ημερομηνία για την παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων, υπολογίζεται πως αυτά θα βγουν μέσα στο 2017.