Για πατριωτικούς αγώνες και φιλανθρωπία του Ντίνου μίλησαν οι μάρτυρες

Οι 7 μάρτυρες υπεράσπισης του Ντίνου Μιχαηλίδη μίλησαν υπέρ  “των πατριωτικών αγώνων, της φιλανθρωπίας”, αλλά και της επιρρεπούς κατάστασης της υγείας του Ντίνου Μιχαηλίδη.

Κατέθεσαν επίσης για τις  επιχειρηματικές δραστηριότητες του γιου του Μιχάλη, στη Κύπρο και στο εξωτερικό, καθώς και υπέρ του χαρακτήρα του Σύρου επιχειρηματία Φουάντ Αλ Ζαγιάντ.

Ο πρώην δικαστής και τώρα νομικός σύμβουλος Σώτος Σταυρινίδης δήλωσε ότι γνωρίζεται με τον Ντίνο Μιχαηλίδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, χωρίς ωστόσο να έχει «ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις μαζί του». Αναφέρθηκε στην έντονη δράση του κ. Μιχαηλίδη στον αγώνα της ΕΟΚΑ, στην πλούσια πολιτική του δράση, λέγοντας ότι «έχαιρε φήμης ότι βοηθούσε όποιον του το ζητούσε», και ότι γενικά ήταν ένας πολιτικός «με μεγάλη επιρροή», και «ιδιαίτερα δημοφιλής» και ότι είναι «καλός οικογενειάρχης».

Ερωτηθείς για την πολιτική σταδιοδρομία του Ντίνου Μιχαηλίδη, ο μάρτυς υπεράσπισης αναφέρθηκε και στην αντιπαλότητά του με τον πρώην βουλευτή Χρίστο Πουργουρίδη. «Ο Πουργουρίδης ήταν θανάσιμος εχθρός του Ντίνου Μιχαηλίδη. Τον κατηγόρησε ότι έκανε κατάχρηση του υπουργικού του αξιώματος, αλλά οι καταγγελίες του διερευνήθηκαν και κατέπεσαν πανηγυρικά. Ο Μιχαηλίδης ήταν ένθερμος υποστηρικτής του Μακαρίου, ο Πουγουρίδης φανατικός αντιμακαριακός,” υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Σταυρινίδης, σε ένα σημείο της κατάθεσής του όπου η Πολιτική Αγωγή προσπαθούσε να διαλευκάνει διάφορες κατηγορίες που είχε απευθύνει κατά καιρούς προς τον κατηγορούμενο ο κ. Πουργουρίδης.

Έγινε, στην έντονη συζήτηση που ακολούθησε, αναφορά στους πυραύλους S-300, για τους οποίους, ο μάρτυς είπε ότι «ο Ντίνος Μιχαηλίδης ήταν υπέρ», και υποστήριξε ότι στην υπόθεση εκείνη γνωρίζει ότι ενεπλάκη «ο Μάξιμος Μιχαηλίδης, γνωστός έμπορος όπλων, που είχε καλές σχέσεις με τον τότε υπουργός Άμυνας της Κύπρου».

Τέλος, ο κ. Σταυρινίδης, όταν ρωτήθηκε εάν οι Ντίνος και Μιχάλης Μιχαηλίδης έπρεπε να παραδοθούν οικειοθελώς στις ελληνικές Αρχές για την υπόθεση για την οποία τώρα δικάζονται, απάντησε θετικά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντίνου Μιχαηλίδη ρώτησε το μάρτυρα εάν ήταν εύκολο για τον πρώην Υπουργό να διαφύγει στα κατεχόμενα προκειμένου να γλυτώσει την έκδοσή του στην Ελλάδα, και εκείνος απάντησε “πολύ εύκολο”.

Η Μάρω Κονναρή, που εργάζεται ως δικηγόρος στην εταιρεία Dinos Michaelides Associates στη Λεμεσό, είπε ότι το γραφείο ασχολείται με τη διαχείριση ξένων εταιρειών που εγγράφονται στη Κύπρο, ότι ο Μιχάλης Μιχαηλίδης συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο και ότι είναι Σύμβουλος προς την εταιρεία του πατέρα του, τον οποίο η δικηγόρος περιγράφει ως έναν «πολύ σωστό άνθρωπο».

Τα ίδια λόγια ανέφερε για αυτόν και ο συνταξιούχος τελωνειακός από την Κύπρο Σπύρος Στέφου, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση για την οποία δικάζεται ο κ. Μιχαηλίδης.

«Όμως, γνωρίζω καλά και από πρώτο χέρι ότι χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Κύπρο διότι έχει βοηθήσει ανιδιοτελώς πάρα πολλούς ανθρώπους».

Ο εξ Ελλάδος ιατροδικαστής Εμμανουήλ Σακελλίων κατέθεσε για την κατάσταση της υγείας του πρώην Υπουργού, περιγράφοντάς την εύθραυστη, με βεβαρυμένο ιστορικό, και με πιθανότητες να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο καθόσον, όπως τόνισε, δεν λαμβάνει στη φυλακή «την κατάλληλη ιατρική φροντίδα στην κατάσταση που βρίσκεται».

Ο κ. Σακελλίων είπε ότι εξέτασε τον κ. Μιχαηλίδη τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά και άλλες φορές στα διαλείμματα της δίκης.

Ο μάρτυς ανέφερε ότι ο πρώην Υπουργός είναι καρδιοπαθής για πολλά χρόνια και έχει κάνει bypass και stent σε αρτηρία με στένωση. Τον Οκτώβριο του 2013, αμέσως μετά την προφυλάκισή του, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με υπερτασική κρίση. Η διάγνωση για την κατάστασή του τώρα είναι ότι έχει προεμφραγματική στηθάγχη και, εάν παρουσιάσει ισχαιμία του μυοκαρδίου πρέπει να τύχει άμεσης φροντίδας «ειδάλλως κινδυνεύει η ζωή του», είπε ο ιατροδικαστής.

Ως μάρτυς υπεράσπισης του Μιχάλη Μιχαηλίδη εξετάστηκε ο Πολιτικός Μηχανικός-Εργολάβος Γεώργιος Χατζηγεωργίου,, ο οποίος εκτελεί κατασκευαστικά έργα στη Ρωσία και στις αραβικές χώρες.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εκπόνηση έργου κατασκευής πολυτελούς ξενοδοχείου το 1996 στην πόλη Γιακούτσκ, στη Σιβηρία, έπειτα από διαμεσολάβηση του κατηγορουμένου ο οποίος, κατά τα λεγόμενα του μάρτυρος, τον έφερε σε επαφή με τους Ρώσους επενδυτές.

«Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες, και όταν προκηρύσσονταν κάποια έργα στη Ρωσία μου πρότεινε να ενημερώνομαι και εγώ για αυτά, να δίνουμε κάποιες προσφορές και εάν γινόταν το έργο να αμειβόταν με προμήθεια την οποία θα συμφωνούσαμε», είπε ο μάρτυς.

Το ξενοδοχείο που κατασκευάστηκε είχε προϋπολογισμό $35 εκατ., και «το όφελος του γραφείου του Μιχάλη Μιχαηλίδη ήταν $3 εκατ.», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό πληρώθηκε το πρώτο 6μηνο του 1999.

Σε ερώτηση της Πολιτικής Αγωγής εάν έλαβε απόδειξη από τον Μιχάλη Μιχαηλίδη για αυτήν την πληρωμή, απάντησε ότι «υπήρχαν κάποιες αποδείξεις», αλλά – σύμφωνα με το μάρτυρα – το ποσό είχε κατατεθεί στη Ρωσία στο όνομα ενός Βρετανού, κ. Κοξ, «και αυτός πρέπει να τα έδωσε στον Μιχαηλίδη».

Το έργο στη Σιβηρία εκτελέστηκε από κοινοπραξία, στην οποία συμμετείχε και η εταιρεία του μάρτυρα, και διήρκεσε 4 χρόνια. Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου, κατά τα λεγόμενά του, είναι έμποροι διαμαντιών. Το δικό του ποσοστό ήταν το 30% του έργου, από το οποίο αφαιρέθηκε, όπως είπε, το 7% που ήταν η προμήθεια του Μιχαηλίδη.

Όπως προέκυψε από την εξέτασή του από την Πολιτική Αγωγή, δεν υπάρχει κανένα παραστατικό που να πιστοποιεί ότι εδόθη η προμήθεια των $3 εκατ. στον Μιχάλη Μιχαηλίδη, και ότι «ουσιαστικά όλα γίνονταν προφορικά».

Ως μάρτυρες υπεράσπισης του 5ου εκ των κατηγορουμένων, Φουάντ Αλ Ζαγιάντ, που είναι φυγόδικος και βρίσκεται τώρα στη Δαμασκό, εξετάστηκαν ο συνταξιούχος πρώην πρέσβης Χρήστος Ιωάννου, και ο Σύρος αρχιμανδρίτης Παύλος, που διακονεί επί χρόνια σε εκκλησία Ορθόδοξη εκκλησία των Κάτω Πατησίων στην Αθήνα.

Και οι δύο δήλωσαν ότι γνωρίζουν τον Σύρο επιχειρηματία από πολύ παλιά, και τον περιγράφουν ως έναν άνθρωπο «που δεν υπάρχει περίπτωση να αρνηθεί βοήθεια σε όποιον του την ζητήσει».

Αναφέρθηκαν στην κατασκευή ή και ανοικοδόμηση-αναπαλαίωση πολλών χριστιανικών εκκλησιών και μοναστηριών στη Συρία και στην Κύπρο, τονίζοντας συνεχώς ότι «ο Φουάντ είναι ένας αφοσιωμένος Χριστιανός, όπου η ελεημοσύνη και η φιλανθρωπία είναι για αυτόν τρόπος ζωής».

Ο πατήρ Παύλος, ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο κ. Αλ Ζαγιάντ, για νομιμοποίηση χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες, είπε ότι «αυτά είναι ατιμίες, και ο κύριος Φουάντ αποκλείεται να κάνει ατιμίες».

Όταν ρωτήθηκε εάν ο Σύρος επιχειρηματίας του έχει πει κάτι σε σχέση με τη δικαζόμενη υπόθεση, ο ιερέας απάντησε: «Μου είπε ότι όλα αυτά είναι ψέματα από ζήλιες και κακίες».

Η δίκη, εκτός απροόπτου, (πιθανής νέας αποχής δικηγόρων από όλες τις δίκες), θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή, με καταθέσεις και των τελευταίων μαρτύρων υπεράσπισης.