Από τις 26 Νοεμβρίου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με μία σκληρή επιστολή είχε υποδείξει στον Δημήτρη Χριστόφια πως «κανένας δεν έχει το δικαίωμα ενσυνείδητα να επιμένει σε μια οδό που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ευθύνες θα είναι βαρύτατες. Ευθύνες πολιτικές, αστικές και ποινικές» .
Την επιστολή ανέγνωσε από την τηλεόραση του ΡΙΚ ο υποψήφιος για την Προεδρία Νίκος Αναστασιάδης, κάνοντας λόγο για ανακόλουθη πολιτική και αδικαιολόγητη ολιγωρία που έδωσε τη δυνατότητα στην τρόικα να μετατρέψει τις διαπραγματεύσεις σε εκβιασμό και αναφέροντας τους τρεις βασικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.
Η επιστολή του κ. Αναστασιάδη έχει ως εξής:
«Είναι με ιδιαίτερη λύπη που είμαι αναγκασμένος να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή.
Παρακολουθώ με αγωνία τα όσα καταγράφονται στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα και ιδιαίτερα μια ανακόλουθη πολιτική που έχει αφήσει την οικονομία μας εκτεθειμένη σε ανυπολόγιστους κινδύνους.
Θεωρώ πως έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και έχουμε περιορίσει δραματικά τα διαπραγματευτικά μας περιθώρια. Δεν έχουμε αξιοποιήσει την βούληση των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου με αξιοπιστία να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα και να καταλήξουμε σε ένα αποδεκτό μνημόνιο.
Η αδικαιολόγητη ολιγωρία έδωσε την ευκαιρία στην Τρόικα αντί να μας εισακούει να μας εκβιάζει. Με κανένα τρόπο δεν εισηγούμαι την εν λευκώ αποδοχή όρων και προϋποθέσεων της Τρόικας. Όσο όμως συνεχίζεται η πολιτική της αδράνειας και της ατολμίας και όσο συνεχίζουμε να εναποθέτουμε
ελπίδες σε ανύπαρκτες εναλλακτικές επιλογές, τόσο θα υπονομεύουμε περαιτέρω την διαπραγματευτική μας θέση και τόσο πιο οδυνηροί για τους πολίτες και την οικονομία θα είναι τελικά οι όροι της δανειακής σύμβασης.
Επιθυμώ να αναφερθώ συγκεκριμένα σε τρεις εξαιρετικά σοβαρούς κινδύνους που έχουν δυστυχώς αφεθεί να διαμορφωθούν:
α. Μια αποτυχία στη διαπραγματευτική διαδικασία και τυχών αποχώρηση της Τρόικας θα προκαλέσει επιδείνωση της κρίσης εμπιστοσύνης που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα και ταυτόχρονα θα θέσει τα δημόσια οικονομικά σε οριστικό αδιέξοδο.
β. Ένα τουλάχιστο κρατικό τραπεζικό ίδρυμα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης με ιδιαίτερα πιθανό το ενδεχόμενο μετάδοσης των επιπτώσεων σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα και συνεπώς πρόκλησης συνθηκών κατάρρευσης σε ολόκληρη την οικονομία.
γ. Ιδιαίτερα αξιόπιστες και ασφαλείς πληροφορίες, που έχουν περιέλθει σε γνώση μου, αναφέρουν πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τις αρχές Νοεμβρίου, έχει καθορίσει την 20 Ιανουαρίου 2013 ως την καταληκτική ημερομηνία για την πραγματική ανακεφαλαιοποίηση της πιο πάνω τράπεζας. Σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της ΕΚΤ, η πρόσβαση στον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ακυρώνεται και θα απαιτηθεί η επιστροφή όσης ρευστότητας έχει αντληθεί μέχρι σήμερα.
Θεωρώ πως, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γνωρίζετε ή οφείλετε να γνωρίζετε τόσο τα πιο πάνω δεδομένα όσο και τις συνέπειες των κινδύνων που η πατρίδα μας πλέον αντιμετωπίζει. Συνέπειες που αναπόφευκτα οι εργαζόμενοι, πρώτοι από όλους, θα υποστούν.
Λυπούμαι που θα είμαι δυσάρεστος αλλά θέλω να υποδείξω πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα ενσυνείδητα να επιμένει σε μια οδό που οδηγεί στην οικονομική καταστροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ευθύνες θα είναι βαρύτατες. Ευθύνες πολιτικές, αστικές και ποινικές.
Κανένας, επαναλαμβάνω, δεν έχει το δικαίωμα να διακυβεύει όλα όσα με κόπο κτίσαμε στα χρόνια που πέρασαν. Είναι ευθύνη δική σας και της κυβέρνησης σας, να λάβετε επειγόντως αποφάσεις που θα αποτρέπουν την πλήρη οικονομική κατάρρευση και την περεταίρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των εργαζομένων, και δεν θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την κοινωνική συνοχή.
Χωρίς αμφιβολία τα χρόνια που έρχονται θα είναι δύσκολα. Πρέπει όμως να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα της ανάκαμψης και της ανάπτυξης. Είναι κοινή ευθύνη όλων μας να διασφαλίσουμε το μέλλον και την προοπτική της πατρίδας μας»