Γιατί ο Σουλτάνος χτύπησε τους Κούρδους σε Συρία και Ιράκ….

Κύμα επιθέσεων κατά περιοχών Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ εξαπέλυσε η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων ανθρώπων και άγνωστο αριθμό τραυματιών.

Μια εβδομάδα μετά την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διεμήνυσε ότι «ήρθε η ώρα των λογαριασμών» με την κυβέρνηση Ερντογάν να επικαλείται ως κύριο λόγο της επιχείρησης «γαμψό ξίφος» (pençe-kılıç) τον ισχυρισμό ότι κουρδικές δυνάμεις διέταξαν την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που δεν υποστηρίζουν διεθνείς παρατηρητές, ενώ και το PKK και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG έχουν αρνηθεί κάθε ανάμειξη στο χτύπημα στην κεντρική λεωφόρο Istiklal.

O Ερντογάν διέταξε τους βομβαρδισμούς , ενώ η χώρα του οδεύει του χρόνου σε εκλογές και με αναλυτές να επικαλούνται ως κύριο λόγο την προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να συσπειρώσει το εθνικιστικό ακροατήριο.

Ταυτόχρονα με τις τουρκικές επιθέσεις και οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν έπληξαν θέσεις Κούρδων αυτονομιστών με πυραύλους και drones στο βόρειο Ιράκ, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tansim. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Ιράν είχε βομβαρδίσει στο βόρειο Ιράκ θέσεις Κούρδων, τους οποίους κατηγορεί ότι υποδαυλίζουν και υποστηρίζουν τις αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις στη χώρα.

38 νεκροί από τις τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις
Η κυβέρνηση Ερντογάν ανακοίνωσε ότι «εξουδετερώθηκαν τρομοκράτες» στις επιθέσεις κατά 89 στόχων στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ βάζοντας στο σταυρόνημα τις YPG καθώς και το PKK, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται στο βόρειο Ιράκ.

Στις αεροπορικές επιθέσεις σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανάμεσά τους δέκα άμαχοι και τρεις μαχητές της συμμαχίας των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στην οποία ανήκουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές, ενώ καταστράφηκε και κλινική στο Κομπάνι.

Το Κομπάνι στη βόρεια Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, είχε γίνει γνωστό το 2014 όταν κατελήφθη από δυνάμεις του ISIS, που όμως κατάφεραν να διώξουν αργότερα οι κουρδικές δυνάμεις με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

Νεκροί και 15 στρατιώτες των δυνάμεων του Άσαντ
Μετά τους τουρκικούς βομβαρδισμούς οι SDF – που συναπαρτίζονται και από ομάδες Χριστιανών ασύρριων και Αράβων Μουσουλμάνων – διεμήνυσαν ότι «οι επιθέσεις αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Στην αυτόνομη βόρεια περιοχή της χειμαζόμενης από τον εμφύλιο Συρία κυβερνά ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του κοσμικού PYD, ενός κόμματος, που θεωρείται στη Δύση ως νόμιμος εκπρόσωπος των Κούρδων της Συρίας.

Στις επιθέσεις που διέταξε ο Ερντογάν σκοτώθηκαν και 15 στρατιώτες του καθεστώτος Άσαντ, αν και παραμένει άγνωστο προς το παρόν αν αυτό περιλαμβανόταν στους στόχους της Άγκυρας. Και η Δαμασκώς απορρίπτει την κουρδική αυτονομία, όπως και οι υποστηριζόμενοι από τον Ερντογάν ισλαμιστές στη βορειοδυτική Συρία. Το τελευταία διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσέγγισης με τον Άσαντ, τον οποίο πολεμούσε μέχρι πρόσφατα.

Το τουρκικό υπουργείο Άμθυνας επικαλέστηκε το δικαίωμα της νόμιμης αυτοάμυνας, που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, ώστε να αποτραπούν «τρομοκρατικές επιθέσεις» κατά του τουρκικού λαού.

Η Τουρκία ετοιμάζει ζώνη κατοχής μήκους 600 και βάθους 30 χλμ
Μόνον το φιλοκουρδικό κόμμα HDP καταδίκασε στην Τουρκία τις επιθέσεις που διέταξε ο Ερντογάν στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ. Ο στρατός της Άγκυρας διατηρεί εδώ και χρόνια μεγάλα φυλάκια στις δύο γειτονικές χώρες και συχνά μιλούν παρατηρητές για μια «εισβολή», άλλωστε μόνον στη βόρεια Συρία έχουν γίνει τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις από το 2018 με τη συμμετοχή και χερσαίων δυνάμεων.

Η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη μήκους 600 χλμ και βάθους 30 χλμ, όπως ανακοίνωσε φέτος ο Ερντογάν, που θα κρατά χωρισμένους τους Κούρδους της νότιας Τουρκίας από εκείνους της βόρειας Συρίας, ενώ θα δημιουργήσει χώρο για την επιστροφή Σύρων προσφύγων, που θέλει να τους μετεγκαταστήσει εκεί ο Τούρκος πρόεδρος.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη και οπαδοί του ISIS παραμένουν φυλακισμένοι σε στρατόπεδα στην αυτόνομη περιοχή τ ης βόρειας Συρίας, καθώς πολλές χώρες προέλευσης των τζιχαντιστών αρνούνται να τους δεχθούν πίσω. Οι κουρδικές δυνάμεις φοβούνται ότι η τουρκική επίθεση θα διευκολύνει εκ νέου μαζικές αποδράσεις.

O Ερντογάν μπλοκάρει προς το παρόν την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που συνεργάζονταν μέχρι πρόσφατα με την αυτόνομη κουρδική διοίκηση τη βόρεια Συρία. Η τελευταία επίθεση που διέταξε στη βόρεια Συρία, όπως και οι προηγούμενες, απειλεί, σύμφωνα με αναλυτές, να δημιουργήσει νέα προβλήματα στις ήδη περίπλοκες σχέσεις της Τουρκίας με δυτικούς συμμάχους της, ειδικά με τις ΗΠΑ, οι οπίοες στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό στις YPG στον πόλεμο κατά του ISIS. Η Άγκυρα θέλει να κόψει η Ουάσιγκτον τους δεσμούς της με τις κουρδικές πολιτοφυλακές και να στηρίξει αναφανδόν τις επιχειρήσεις της στη Συρία.