Η «κραιπάλη» αγοράς χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να επιμείνει τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την Banking Group της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας (ANZ), η οποία σηματοδότησε το ενδεχόμενο περαιτέρω αγορών από χώρες όπως η Κίνα.
«Στο σημερινό περιβάλλον, όπου η αβεβαιότητα στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών είναι υψηλή, βλέπουμε καλό λόγο για χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία, το Καζακστάν και η Κίνα να συνεχίσουν να διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους», ανέφερε σε σημείωμα η ANZ την Τρίτη. Η καθαρή αγορά από τον κλάδο είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τους 650 τόνους, ανέφερε.
Η συσσώρευση των ράβδων χρυσού στις κεντρικές τράπεζες έχει αναδειχθεί ως μια ολοένα και πιο σημαντική τάση στην παγκόσμια αγορά, προσφέροντας πρόσθετη στήριξη στις τιμές του πολύτιμου μέταλλου που έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013 από την αυξανόμενη ζήτηση. Ο χρυσός γίνεται ολοένα και πιο επιθυμητός καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται, οι εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται και ορισμένες χώρες επιδιώκουν να διαφοροποιηθούν από το δολάριο. Οι επίσημες αγορές από κεντρικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν πλέον περίπου το 10% της παγκόσμιας κατανάλωσης χρυσού, σύμφωνα με την ANZ.
Ο χρυσός διαπραγματεύθηκε στα $1.531,45 ανά ουγγιά την Τρίτη, αφού έφτασε τα $1.555,07 τη Δευτέρα, το υψηλότερο σε περισσότερο από έξι χρόνια. Το μέταλλο σημείωσε άνοδο 19% φέτος, καθώς ο εμπορικός πόλεμος επιδεινώθηκε, οι αγορές ομολόγων σηματοδότησαν ότι μια ύφεση των Η.Π.Α. μπορεί να είναι στον ορίζοντα και η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια.
Η συσσώρευση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες «έχει περαιτέρω περιθώρια ακόμα», ανέφερε η Deutsche Bank AG σε έκθεσή της, αναφέροντας παράγοντες που περιλαμβάνουν τη σταδιακή μετακίνηση των περιουσιακών στοιχείων μακριά από το δολάριο. «Η σταθερότητα της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συμβάλλει στη μεταβολή των τιμών του χρυσού σε νέα υψηλά μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.
Η Goldman Sachs Group Inc. υπογράμμισε τη θετική στάση της για το χρυσό αυτό το μήνα. «Οι κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές αγοράζουν χρυσό», δήλωσε ο Jeff Currie, παγκόσμιος επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά προϊόντα, στην τηλεόραση Bloomberg. «Γιατί? Επειδή δεν θέλουν να έχουν δολάρια με τους κινδύνους των κυρώσεων και τον εμπορικό πόλεμο εκεί έξω», πρόσθεσε.