Γεωργίου: Στο ευρωπαϊκό εδώλιο η Κύπρος για σωρεία παραβιάσεων των δανειοληπτών

Στο ευρωπαϊκό εδώλιο η Κύπρος για σωρεία παραβιάσεων

Η Κομισιόν αποκαλύπτει την καταπάτηση δικαιωμάτων των δανειοληπτών

“Όσον αφορά την ανησυχία που εκφράζει ο κ. βουλευτής σχετικά με τη μεταφορά της οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167 από την Κύπρο, όντως έχει δρομολογηθεί διαδικασία επί παραβάσει λόγω μη κοινοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, στις 24 Ιανουαρίου 2024 η Επιτροπή απηύθυνε προειδοποιητική επιστολή στις κυπριακές αρχές και, στη συνέχεια, αιτιολογημένη γνώμη στις 25 Ιουλίου 2024”. Στις νέες αυτές αποκαλύψεις προέβη ο Επίτροπος Ρέιντερς, εξ ονόματος της Κομισιόν, αποκαλύπτοντας τις συνεχείς παραλείψεις και παραβιάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εις βάρος των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Συγκεκριμένα ο κος Ρέιντερς απέστειλε γραπτή απάντηση στον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Γ. Γεωργίου, ο οποίος έθεσε ενώπιον της Κομισιόν, με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο με τις καταχρηστικές ρήτρες και την παραβίαση του δικαιώματος των δανειοληπτών για προσφυγή στη δικαιοσύνη. Μεταξύ άλλων, ο κος Γεωργίου έθεσε ενώπιον της Κομισιόν την ανάγκη να τερματιστεί άμεσα η παράνομη πρακτική των τραπεζών να εφαρμόζουν σε συμβάσεις τους καταχρηστικές ρήτρες για την πρόωρη εξόφληση των δανείων.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε την ορθότητα των επισημάνσεων του κ. Γεωργίου όσον αφορά στη σημασία εναρμόνισης της Κύπρου με την ευρωπαϊκή οδηγία 93/13/ΕΟΚ για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των δανειοληπτών, τονίζοντας, δε, πως αποτελεί πρωταρχική ευθύνη των εθνικών αρχών και δικαστηρίων να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των καταναλωτών σε ατομικές διαφορές.

Μάλιστα, ο Επίτροπος δεν δίστασε να αποκαλύψει πως αυτή τη στιγμή, η Κομισιόν ολοκληρώνει την αξιολόγηση της διαδικασίας επι παραβάσει που κίνησε κατά της Κύπρου το 2013. Όπως εξήγησε, λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων, την απάντηση της 16ης Απριλίου 2021 στην αιτιολογημένη γνώμη, τις επακόλουθες αλλαγές στην κυπριακή νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών που κοινοποιήθηκαν στην Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2022 , τη σχετική διοικητική πρακτική και την περαιτέρω ανάλυση που διενεργήθηκε στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για τον εκσυγχρονισμό, την οποία δημοσίευσε η Επιτροπή στις 18 Ιουνίου 2024 . Με βάση την αξιολόγηση αυτή, όπως τονίζει ο Επίτροπος Ρέιντερς, η Κομισιόν θα εξετάσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματά της, έναντι της Κύπρου, πριν από τα τέλη του 2024.

Σε δηλώσεις του ο κος Γεωργίου υπογράμμισε πως η πολιτεία, η κυπριακή Βουλή και τα κυπριακά δικαστήρια, οφείλουν, επιτέλους, να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και να προστατεύσουν τους συμπολίτες μας από τις αυθαιρεσίες των τραπεζών.