Κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη, όμως οι δηλώσεις τους παρουσιάζουν δύο διαφορετικά οράματα για τη δράση που θα πρέπει να αναληφθεί.
Η Μέρκελ σημείωσε ότι τα μεγαλύτερα ελλείμματα δεν βοηθούν την ανάπτυξη. «Πιστεύω ότι το ζήτημα είναι να συνδυάσουμε την ανάπτυξη με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:
«Υπήρχαν περίοδοι στην Ευρώπη που είχαμε μεγάλα ελλείμματα και παρόλα αυτά καθόλου ανάπτυξη, οπότε πρέπει να διδαχθούμε από το παρελθόν και ελπίζω να βρούμε μια κοινή λύση».
Από την πλευρά του πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι τίποτε δεν θα τον κάνει να αποκλίνει από τον στόχο του για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη.
«Θα σεβαστούμε τους κανόνες με τη μέγιστη ευελιξία και αυτό ισχύει επίσης για το στόχο της ανάπτυξης στον οποίο θα θέσουμε αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σχολίασε ο Ολάντ, αναφερόμενος στις αυριανές (24/10) εργασίες της συνόδου κορυφής.
Η Γερμανία, που δέχεται επικρίσεις επειδή δεν αυξάνει τις δαπάνες για να υποστηρίξει την οικονομία, σκοπεύει να έχει του χρόνου ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.
Η Μέρκελ ανέφερε μάλιστα ότι υποστηρίζει το πρόγραμμα επένδυσης 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει προτείνει ο πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με στόχο να ενισχυθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, όμως χαιρέτισε παράλληλα τη δέσμευσή του να μην αλλάξει τους δημοσιονομικούς κανόνες.
«Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποσχέθηκε ένα πρόγραμμα επενδύσεων, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να τηρούνται», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι Γερμανία και Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα επενδύσεων, που αναμένεται να παρουσιάσει πριν τα Χριστούγεννα ο Γιούνκερ, ως τρόπο να διοχετευτούν δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά χωρίς να αυξηθούν τα ελλείμματα.