Κορυφαία στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης απέκλεισαν εκ νέου τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας.
Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανέφερε: «Το Κοινοβούλιο μίλησε. (…) Δε νομίζω ότι μία αναφορά των Ηνωμένων Εθνών θα άλλαζε τα πράγματα. Ασφαλώς ήθελα να συμμετάσχουμε σε μια πιθανή στρατιωτική απάντηση. Τώρα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».
Λίγο αργότερα, σε εμφάνισή του στο τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News, ο υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ επανέλαβε ότι «το Κοινοβούλιο μίλησε» και πρόσθεσε ότι δε θα ήταν ρεαλιστική μια νέα απόπειρα να πειστούν οι βουλευτές για τη σκοπιμότητα στρατιωτικής δράσης στη Συρία.
Ρεπορτάζ του συντάκτη αμυντικών θεμάτων της Daily Telegraph επικαλείται πηγές της βρετανικής κυβέρνησης που σημειώνουν ότι η διαφωνία της Βουλής των Κοινοτήτων για στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στη Συρία δεν καλύπτει το πεδίο των πληροφοριών ασφαλείας. Αυτό, κατά την εφημερίδα, σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις της υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας GCHQ στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο αναμένεται να παίξουν ρόλο-κλειδί στη συλλογή πληροφοριών ασφαλείας για στρατιωτική δράση.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τα απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην συνεργάτης της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν, οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις «υποκλέπτουν μηνύματα από όλη τη Μέση Ανατολή και είναι κεντρικής σημασίας στην ανταλλαγή πληροφοριών με τις ΗΠΑ».
Ο βρετανικός συντηρητικός Τύπος, εξάλλου, σχολιάζει ότι η απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για την επέμβαση στη Συρία αποτελεί δικαίωση για το Βρετανό πρωθυπουργό που έπραξε αναλόγως την περασμένη εβδομάδα. Η Daily Mail κάνει λόγο για «πολιτικό σωσίβιο» για τον κ. Κάμερον που είχε βγει αποδυναμωμένος μετά το «όχι» των Βρετανών βουλευτών.
Την ίδια ώρα δημοσκόπηση για λογαριασμό της Observer που διενεργήθηκε επί τρεις ημέρες πριν και μετά την ψηφοφορία της Πέμπτης στη Βουλή των Κοινοτήτων δείχνει πως το 60% των Βρετανών δε θέλει στρατιωτική επέμβαση της χώρας στη Συρία, έναντι ποσοστού 24% που συμφωνεί με τη βρετανική στρατιωτική δράση. Μεταξύ των ψηφοφόρων των Συντηρητικών τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50% και 34% και μεταξύ των ψηφοφόρων των Εργατικών 59% και 24%.