Βρετανική Κυβέρνηση: Δέσμευση για τερματισμό ”του μαρτυρίου της διαίρεσης” στην Κύπρο

Η βρετανική Κυβέρνηση δεσμεύεται να συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη για τον τερματισμό “του μαρτυρίου της διαίρεσης”, διαβεβαίωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ.”Η Βρετανία””, είπε, “θέλει διαρκή και δίκαιη λύση που θα επανενώνει το νησί”.

Οι δηλώσεις Χάμοντ έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κυπριακής παροικίας στο βόρειο Λονδίνο.

Ο Βρετανός Υπουργός χαρακτήρισε ζήτημα “κλειδί” το να καταστήσει σαφές η τουρκοκυπριακή κοινότητα πως θέλει να εμπλακεί σε μια διαδικασία λύσης του Κυπριακού. Η παρατήρηση του κ. Χάμοντ έγινε ύστερα από ερώτηση για τις συνθήκες υπό τις οποίες η Τουρκία θα μπορούσε να αλλάξει στάση στο Κυπριακό.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα επανέναρξης των συνομιλιών, ο κ. Χάμοντ εκτίμησε ότι υπάρχει επαρκής δυναμική ώστε οι συνομιλίες αυτές να έχουν πιθανότητα επιτυχίας.

“Αν υπάρξει αυτή η δυναμική τότε μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η διεθνής κοινότητα θα ασκήσει τη μέγιστη πίεση επί κυβερνήσεων εκτός Κύπρου να υποστηρίξουν ή τουλάχιστον να μην παρέμβουν σε αυτή τη διαδικασία”, πρόσθεσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ έχει στενή σχέση εργασίας με την Τουρκία και θα θέλει να διασφαλίσει ότι η διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη θα μπορεί να εξελιχθεί με επίδειξη καλής θέλησης από όλες τις πλευρές.

Ο Βρετανός Υπουργός μιλούσε σε εκδήλωση στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας που διοργάνωσαν οι “Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου”, παρουσία μελών της παροικίας και των Συντηρητικών βουλευτών του βορείου Λονδίνου, εκ μέρους των οποίων ζήτησε την ψήφο των Κυπρίων της Βρετανίας στις εκλογές της 7ης Μαΐου.

Επαναβεβαίωσε τη θέση της Κυβέρνησης Κάμερον ότι δεσμεύεται να συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τη διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Έθνη για τον τερματισμό “του μαρτυρίου της διαίρεσης”. Όπως είπε, “η Βρετανία θέλει διαρκή και δίκαιη λύση που θα επανενώνει το νησί”. Συμπλήρωσε ότι ο ίδιος και ο Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον υπενθυμίζουν σε κάθε επαφή τους με εμπλεκόμενες πλευρές τη σημασία που αποδίδει το Ηνωμένο Βασίλειο στην ανάγκη μιας τέτοιας λύσης.

Σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, ο κ. Χάμοντ είπε ότι η βρετανική Κυβέρνηση θα συνεχίζει να υποστηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιεί την ΑΟΖ της “χωρίς παρεμβολές από άλλους”.

Επισήμανε δε μια σειρά θεμάτων στα οποία υπάρχει συνεργασία και ταύτιση απόψεων μεταξύ Λονδίνου και Λευκωσίας, όπως η ανάγκη αντιμετώπισης της απειλής των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, η ανησυχία για την κατάσταση σε Συρία, Λιβύη και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, η αποδέσμευση γης στις περιοχές των βάσεων προς πολεοδομική αξιοποίηση και η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών, μεταξύ άλλων.

Στάθηκε στην τεχνική βοήθεια που παρείχε στην Κύπρο η Βρετανία κατά την οικονομική κρίση, λέγοντας ότι ήταν το πρώτο πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την πρώτη τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την πρακτική και συμβολική στήριξη.

Ο κ. Χάμοντ δήλωσε περήφανος που η Κυβέρνηση της Βρετανίας ήταν εκεί την ώρα της οικονομικής ανάγκης της Κύπρου, εκτιμώντας ότι αυτό ενδυνάμωσε την ήδη βαθιά φιλία των δύο χωρών, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη στενή σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κυρίων Κάμερον και Αναστασιάδη.

Παρουσία των υποψηφίων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς, Ντέιβιντ Μπάροους, Μάθιου Όφορντ, Νικ ντε Μπουά και Μάικ Φρηρ, οι οποίοι εκπροσωπούσαν περιφέρειες του βορείου Λονδίνου στο μόλις διαλυθέν κοινοβούλιο, ο Φίλιπ Χάμοντ προέτρεψε τους Κυπρίους της Βρετανίας να δείξουν την εκτίμησης τους για τα όσα έχουν προσφέρει στην Κύπρο και την ομογένεια ψηφίζοντάς τους στις εκλογές του ερχόμενου μήνα.