Για μεγάλο διάστημα μέσα στα τελευταία δυόμισι χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε την πολυτέλεια να διαπραγματευτεί τους όρους της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση κάτω από μικρή πίεση από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο νέος πρωθυπουργός Boris Johnson θα μπορούσε σύντομα να αναπολεί εκείνες τις πιο ήρεμες μέρες.
Τη Δευτέρα η στερλίνα έπεσε κατά περισσότερο από 1,3% κι έφτασε στα 1,22 δολάρια, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο έναντι του δολαρίου από το Μάρτιο του 2017. Συνέχισε τη διολίσθηση της την Τρίτη και κατευθύνεται προς τη χειρότερη πτώση της σε σχεδόν τρία χρόνια. Ο Johnson κατέστησε σαφές ότι η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στα τέλη Οκτωβρίου ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα φύγει χωρίς συμφωνία μέσω διαπραγματεύσεων. Έχει επίσης εντείνει τις προετοιμασίες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, προκειμένου να πείσει τις Βρυξέλλες ότι η Βρετανία δεν μπλοφάρει για την προθυμία της να δεχθεί μια τέτοια εξέλιξη. Οι επενδυτές αφήνουν το «BoJo» να γνωρίζει τι σκέφτονται για το σχέδιό του.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγορές έχουν μετακινηθεί βίαια λόγω του Brexit. Αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2016, η λίρα έχασε περισσότερο από το 10% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Η στερλίνα υποχώρησε ξανά το φθινόπωρο εκείνου του έτους, όταν η πρώην πρωθυπουργός, η Theresa May, σημείωσε ότι δεν θα περίμενε πολύ πριν αρχίσει η διαδικασία απόσυρσης. Εντούτοις, σταθεροποιήθηκε αργότερα όταν οι αγορές διαβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της επιδιώκουν μια ομαλή απόσυρση. Τον Απρίλιο του 2018, η λίρα άγγιξε σύντομα τα ασταθή ύψη των 1.434 δολαρίων (μόνο 3,6% χαμηλότερα από ό,τι πριν από το δημοψήφισμα).
Οι επενδυτές έχουν δίκιο να τρέχουν ξανά για κάλυψη. Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα ήταν μια καταστροφική εξέλιξη για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ξαφνικά θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ανταλλάξουν αγαθά και υπηρεσίες με την ΕΕ, τον κύριο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας. Η αγορά κατοικίας θα έπεφτε, όπως και η τιμή των άλλων περιουσιακών στοιχείων. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα μπορούσε να προσπαθήσει να μετριάσει το σοκ γεμίζοντας την οικονομία με χρήματα, αλλά θα έπρεπε να έχει επίγνωση του αντίκτυπου ενός σφοδρά υποτιμημένου νομίσματος στον πληθωρισμό. Σε κάθε περίπτωση, η ρευστότητα θα ήταν πολύ λίγη για να αντιμετωπίσει τις ζημίες στις εφοδιαστικές αλυσίδες και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη. Τόσο τρομερές είναι οι συνέπειες ενός σκληρού brexit που δεν χρειάζεται πολύ περισσότερο από ένα φύσημα γιαν α καταρρεύσει η λίρα.