Βρετανία: Τα κορυφαία μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Στάρμερ

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ άρχισε να διορίζει τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του μετά από τη συντριπτική εκλογική νίκη των Εργατικών στις χθεσινές εκλογές.

Η Ρέιτσελ Ριβς θα αποτελέσει τη νέα υπουργό Οικονομικών της χώρας και θα γίνει η πρώτη γυναίκα στο πόστο αυτό στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η Άντζελα Ρέινερ είναι η νέα αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο Ντέιβιντ Λάμι διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, έκανε έκκληση σήμερα για «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, στην πρώτη του δήλωση μετά τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό.

Ο Λάμι είπε ότι «στηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός» και τις προσπάθειες απελευθέρωσης τον ομήρων. «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσω τον Τζο Μπάιντεν (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ) να επιτύχει μια κατάπαυση του πυρός», είπε στις δηλώσεις του από το Φόρεϊν Όφις.

Ο Τζον Χίλι υπουργός Άμυνας και η Ιβέτ Κούπερ υπουργός Εσωτερικών, με χαρτοφυλάκιο μεταξύ άλλων την εσωτερική ασφάλεια και την αστυνόμευση.

Ο Στάρμερ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Βρετανίας και να επιφέρει πολιτική σταθερότητα μετά από 14 χρόνια κυβερνήσεων των Τόρις.

Οι διορισμοί αυτών των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών της νέας κυβέρνησης των Εργατικών ήταν ευρέως αναμενόμενοι.

Eπιπλέον ανακοινώθηκαν:

η Σαμπάνα Μαχμόντ στη θέση της υπουργού Δικαιοσύνης,

ο Ουές Στρίτινγκ στο υπουργείο Υγείας,

η Μπρίτζετ Φίλιπσον στο υπουργείο Παιδείας,

ο Εντ Μίλιμπαντ στο υπουργείο Ενέργειας,

η Λιζ Κένταλ στο υπουργείο Εργασίας,

ο Τζόναθαν Ρέινολντς στο υπουργείο Επιχειρήσεων,

ο Πίτερ Κάιλ στο υπουργείο Επιστημών,

η Λουίζ Χάι στο υπουργείο Μεταφορών,

ο Στιβ Ριντ στο υπουργείο Περιβάλλοντος,

η Τζο Στίβενς στο υπουργείο Ουαλίας,

ο Ίαν Μάρει στο υπουργείο Σκωτίας,

o Χίλαρι Μπεν στο υπουργείο Βόρειας Ιρλανδίας,

η Λιζ Νάντι στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η Νταϊάν Άμποτ λαμβάνει τον τίτλο «Mother of the House» στο νέο κοινοβούλιο. Πρόκειται για έναν συμβολικό τίτλο που δίνεται στη μακροβιότερη γυναίκα βουλευτή.