Συνολικά 157 περίπου εκατομμύρια ευρώ δαπάνησε το κράτος από το 2007 μέχρι το 2012 για ενοίκια κτηρίων στα οποία στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων και των κτηρίων των διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό.
Για τον προηγούμενο χρόνο (2012) το συνολικό ποσό ανήλθε στα 30,48 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένο κατά 0,75 εκ ευρώ σε σχέση με το 2011 οπόταν και το κράτος κατέβαλε συνολικά για ενοίκια 31,29 εκατομμύρια ευρώ.
Το θέμα της ενδεχόμενης διασπάθισης δημοσίου χρήματος από τη διαχρονική πολιτική που ακολουθεί το κράτος αναφορικά με τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών σε ενοικιαζόμενους ιδιωτικούς χώρους, τα κριτήρια επιλογής των χώρων αυτών και το ύψος του ανερχόμενου κόστους των καταβαλλόμενων ενοικίων απασχόλησε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι κατά την περίοδο 2007 – 2012 καταβλήθηκαν για ενοικιαζόμενα από κρατικές υπηρεσίες κτήρια, ενοίκια της τάξης των 155 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και πως πέρα του 30% των δημόσιων υπηρεσιών στεγάζονται σε δημόσια κτήρια.
Ανέφερε δε πως ο πρώτος στόχος της Επιτροπής Ελέγχου μετά και την εξέταση του θέματος είναι η ενεργοποίηση και παρακολούθηση της συσταθείσας Επιτροπής για επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων ενοικίασης κτηρίων με στόχο τη μείωση του κόστους ενοικίασης.
«Η παρακολούθηση θα είναι συνεχής, επίμονη και επίμοχθη» ανέφερε, υποδεικνύοντας ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι και σήμερα έχουν εξοικονομηθεί από την διαπραγμάτευση των συμβολαίων 1,6 εκατομμύρια ευρώ.
Δήλωσε ακόμη ότι η Επιτροπή ζήτησε από την προϊστάμενης της εν λόγω υπηρεσίας προκειμένου κάθε τρεις μήνες να ενημερώνει την Επιτροπή Ελέγχου για τα αποτελέσματα των αποφάσεων της Επιτροπής.
Ανέφερε ακολούθως ότι ο δεύτερος στόχος που έχει θέσει η Επιτροπή είναι η παρακολούθηση της πολιτικής της Κυβέρνησης όπως την εξήγγειλε ο Υπουργός οικονομικών για στέγαση των δημοσίων υπηρεσιών με σύγχρονες μεθόδους ανέγερσης κτηρίων σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών είπε ότι «συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Ελέγχου το θέμα της ενδεχόμενης διασπάθισης δημόσιου χρήματος από τη διαχείριση κρατικής περιουσίας και την ενοικίαση χώρων για κρατικές ανάγκες».
Όπως είπε, «τα ποσά τα οποία δαπανούνται στο να ενοικιάζονται κτήρια από τον ιδιωτικό ή τον ημιδημόσιο τομέα για κρατικές ανάγκες ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο».
Σημείωσε ότι «από το 2007 μέχρι το 2012 έχουν δαπανηθεί ενοίκια της τάξης των 155 εκατομμυρίων ευρώ για ενοικιάσεις χώρων για τις ανάγκες του κρατικού τομέα. Σ’ αυτό το ποσό, εάν είναι δυνατόν, δεν συμπεριλαμβάνονται ενοίκια του ημιδημόσιου τομέα και των άλλων ανεξάρτητων υπηρεσιών».
Είπε ότι η Επιτροπή ζήτησε να πληροφορηθεί και για το ποσό που δαπανάται για ενοίκια για τις ανάγκες του ημιδιμόσιου τομέα.
Ο κ. Σαμψών έκανε λόγο «για παραδείγματα που βγάζουν μάτι». Ανέφερε ότι «το ποσό για τις ενοικιάσεις πρεσβευτικών κατοικιών στο εξωτερικό και γραφείων ανέρχεται για το 2011 στα 7 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ και άλλα τόσα για το 2012».
Είναι γι΄αυτό το λόγο, πρόσθεσε, « που εμείς ως ΔΗΣΥ εγγράψαμε το θέμα το 2011 ενόψει της οικονομικής κρίσης και παρά το γεγονός ότι κάποιοι υπουργοί της Κυβέρνησης τότε μας έλεγαν ότι κερδίσαμε το στοίχημα και σφύριζαν αδιάφορα».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι «έχουμε εντοπίσει μια σειρά από προβλήματα τα οποία είναι διαχρονικά αλλά και τα οποία πρέπει να δούμε με πολλή προσοχή , ιδιαίτερα σ’ αυτές τις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας».
«Με ικανοποίηση σημειώσαμε ότι από το 2011 με απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου έχει συσταθεί μια ειδική επιτροπή που εξετάζει ένα προς ένα τα συμβόλαια με στόχο την αναθεώρηση ενοικίων εκεί και όπου μπορεί να υπάρξει αναθεώρηση», πρόσθεσε.