Πρόταση νόμου για έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης συζητήθηκε στη Βουλή
Η ανάγκη για έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης το συντομότερο δυνατόν, τονίστηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, κατά τη διάρκεια τη οποίας τα μέλη της επιτροπής έτυχαν ενημέρωσης αναφορικά με συγκεκριμένη πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προς αυτή την κατεύθυνση.
Η πρόταση νόμου, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του κ. Νεοφύτου, τροποποιεί τον περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμο του 2013, ώστε να θεσμοθετηθεί διαδικασία μεσεγγύησης με άνοιγμα λογαριασμού μεσεγγύησης και το διορισμό φορέα μεσεγγύησης σε σχέση με πιστωτικό ίδρυμα το οποίο τελεί υπό καθεστώς εξυγίανσης και εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαοιοποίησης, να εξέρχεται του καθεστώτος αυτού το ταχύτερο.
Συγκεκριμένα, με την εν λόγω πρόταση νόμου το ήδη δεσμευμένο ποσοστό του 22,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου θα μεταφερθεί σε ένα ειδικό λογαριασμό μεσεγγύησης μέχρι να ξεκαθαρίσει ποίο θα είναι το τελικό ύψος του ποσού που θα μετατραπεί σε μετοχές ή καταθέσεις.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «σε καμία χώρα του κόσμου μια τράπεζα δεν μένει παρά μερικές μέρες κάτω από το Νόμο περί Εξυγίανσης», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο «δεν πλήττει μόνο την αξιοπιστία της τράπεζας αλλά και την αξιοπιστία ολόκληρης της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι εάν δεν περάσει αυτή η πρόταση νόμου, τότε η Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνει υπό το καθεστώς εξυγίανσης μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων της Τράπεζας.
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι η Τράπεζα, ως θέση αρχής, συμφωνεί με το στόχο που έχει εκφραστεί προκειμένου η Τράπεζα Κύπρου να εξέλθει το συντομότερο δυνατόν από το καθεστώς εξυγίανσης, ωστόσο, εκφράζει κάποιες επιφυλάξεις για το κατά πόσον με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία, όπως είπε, εκφράζει, επίσης, κάποιους ενδοιασμούς και επιφυλάξεις.
Σημείωσε ότι η πρόταση θα τεθεί ενώπιον του κλιμακίου της Τρόικας που φτάνει αύριο στην Κύπρο προκειμένου να ληφθούν οι θέσεις του σε τεχνοκρατικό επίπεδο, ενώ αναμένεται και η θέση της ΕΚΤ επί του θέματος αυτού.
Ανέφερε, επίσης, ότι στην τράπεζα Κύπρου έχει διοριστεί ΔΣ που εργάζεται πυρετωδώς σε θέματα της τράπεζας, προσθέτοντας ότι «παρόλο που έχει μετατραπεί το 37% σε μετοχές αυτές δεν έχουν εκδοθεί προς τους ιδιοκτήτες τους , αυτό θα γίνει μετά την τελική αποτίμηση».
Όπως είπε, «πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες αποτίμησης γιατί βάσει μνημονίου οι εργασίες αποτίμησης θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30/ 6», σημειώνοντας ότι «η ΚΤ με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Οικονομικών έχει βγει σε προσφορές, έχει πάρει διάφορες προσφορές από οίκους, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» .
Ανέφερε ότι «υπάρχει καθυστέρηση στο διορισμό του οίκου που θα κάνει την αξιολόγηση γιατί δεν υπάρχει ΔΣ στην ΚΤ να ορίσει τον οίκο και να εγκρίνει το σχετικό κονδύλι» ,
Τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν με την ανάγκη για έξοδο της τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς της εξυγίανσης και αποφάσισαν να την επανεξετάσουν σε άλλη συνεδρία της επιτροπής τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, αφού πρώτα τύχει περαιτέρω επεξεργασίας.