Άγριες κόντρες ακι σκληρές αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν στην χθεσινοβραδυνή μαραθώνια έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής. Η έκτακτη συνεδρίαση είχε μοναδικό θέμα την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους όσον αφορά τα μέτρα που θα περιληφθούν στην υπό παράταση δανειακή σύμβαση της Ελλάδος, και ακολούθως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων ακριβώς επί των διαπραγματεύσεων, σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι το μόνο που δεν έγινε ήταν αυτό.
Μόνο αργά το βράδυ, και ενώ η Νέα Δημοκρατία είχε αποχωρήσει επεισοδιακά από τη συνεδρίαση διαμαρτυρόμενη για κακή συμπεριφορά της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου εναντίον του κ. Σαμαρά, ο Πρωθυπουργός στην τριτολογία του αναφέρθηκε σε μία σειρά μέτρων που η κυβέρνηση θεωρεί ως «κόκκινες γραμμές», και «δεν θα τις περάσει με τίποτα».
Ο πρώτος γύρος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών αναλώθηκε, από την πλευρά του κ. Τσίπρα στο τι παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά, και αντιστρόφως από τον δεύτερο στο τι παρέδωσε στον πρώτο. Ο καθένας με τη δική του εκδοχή.
Ταμειακό έλλειμμα αντί για πλεόνασμα παρέλαβε η κυβέρνηση σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, που σημείωσε περαιτέρω ότι μόλις 70 εκ. ευρώ σε πέντε μήνες είχε καταφέρει να φέρει στα ταμεία η προηγούμενη κυβέρνηση με την περιορισμένη ρύθμιση που είχε κάνει για τις 100 δόσεις. Αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση, είπε, έχει καταφέρει σε μία μέρα να μαζέψει 100 εκ. ευρώ.
«Η κυβέρνηση πέτυχε αντί για περικοπές σε συντάξεις, αυξήσεις ΦΠΑ και απολύσεις να υλοποιηθεί ένα νέο πρόγραμμα που θα μεταθέτει τα βάρη της κρίσης από τους φτωχούς σε όσους μπορούν να πληρώσουν. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η μόνη που μπορεί να βάλει τέλος στην μνημονιακή πολιτική», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, ρωτώντας στη συνέχεια τον κ. Σαμαρά “θα στηρίξετε τη διαπραγματευτική στρατηγική για να μπει τέλος στη λιτότητα ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εταίρων;”.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χρησιμοποίησε κατ’ αρχάς, τροποποιημένη κατά τι, τη γνώριμη φράση του Τάσσου Παπαδόπουλου από το περίφημο διάγγελμά του πριν από το Δημοψήφισμα Ανάν για να πει ότι εκείνος παρέλαβε το 2012 χάος και παρέδωσε στον κ. Τσίπρα κράτος, ελπίζοντας τώρα ότι «δεν θα το μετατρέψετε πάλι σε χάος».
Και στη συνέχεια απάντησε στην προηγούμενη ερώτηση του κ. Τσίπρα ότι «απλά ζητάτε τη συναίνεσή μας, υβρίζοντάς μας; Λέτε «όλα στο φως», τα φέρνετε εσείς η «περήφανη κυβέρνηση» και εδώ είμαστε τελείως στο σκοτάδι, όχι με συγκεκριμένα μέτρα; Ποια είναι τα μέτρα, που τα φέρνετε «όλα στο φως»; Εσείς διαπραγματεύεστε και ζητάτε τη δική μας άποψη, κατακρίνοντάς μας για το χθες, χωρίς να ζητάτε την άποψή μας για αυτό που κάνετε εσείς σήμερα; Μα αυτό δεν ήταν το ζητούμενο; Η Ευρώπη όλη δεν μας ακούει σήμερα; Ζητάτε συναίνεση. Και τι φέρατε;
Ακούστε. Να την κόψουμε την πλάκα επιτέλους. Δεν μας φέρνετε, επιτέλους, τα μέτρα τα οποία έχετε να μας πείτε να τα κρίνουμε και εμείς; Όλα τα άλλα είναι για κουβέντα. Έχετε μέτρα να μας πείτε; Έχετε συγκεκριμένες προτάσεις; Είναι κοστολογημένες; Τις έχετε ελέγξει πλήρως; Όταν τις πάτε μεθαύριο στο Eurogroup θα ξέρουν τη δική σας άποψη πλήρως για να την κρίνουν;».
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η απάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και εταίρου του κ. Σαμαρά στην προηγούμενη κυβέρνηση, Ευάγγελου Βενιζέλου.
«Ήρθατε να ζητήσετε από εμάς, την αντιπολίτευση, τα ρέστα για τα δημαγωγικά σας ψέματα, όχι μόνο τα προεκλογικά αλλά των τελευταίων 5 ετών. Αυτό πάει πάρα πολύ πρέπει να σας πω κ. Τσίπρα. Χρωστάτε την πολιτική και εκλογική σας υπόσταση στην αντιμνημονιακή ψευδολογία, και αυτό έγινε πάνω στις πλάτες της δικής μας υπευθυνότητας. Λες και υπήρχε καλύτερη κι ευκολότερη λύση και δεν την εφαρμόσαμε», είπε.
Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα της ΝΔ, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να πει ποιες είναι συγκεκριμένα οι μεταρρυθμίσεις επί των οποίων γίνεται η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο κ. Τσίπρας προτίμησε να αναφερθεί στο τι δεν πρόκειται με τίποτα να δεχτεί.
Και αυτό το έκανε, πολύ αργά το βράδυ, στην τριτολογία του, όταν πια είχε αποχωρήσει με επεισοδιακό τρόπο όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας από την αίθουσα.
«Δεν πάμε στη διαπραγμάτευση δίχως κόκκινες γραμμές», είπε. «Υπάρχουν όρια που δεν δικαιούμεθα να υπερβούμε, διότι έχουμε νωπή λαϊκή εντολή». Και ανέφερε επιγραμματικά μερικά από αυτά τα όρια: Όχι άλλη υφεσιακή πολιτική, δηλαδή μείωση μισθών, συντάξεων και απολύσεις, Όχι άλλα σκληρά μέτρα λιτότητας, Όχι σε απώλεια άλλων, και μη αποκατάσταση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, Δεν θα δεχτούμε αύξηση ΦΠΑ στα φαγητά και στα φάρμακα, όπως προνοούσε το περίφημο «μέϊλ Χαρδούβελη» στην ουδέποτε ολοκληρωθείσα τελευταία αξιολόγηση της προηγούμενης κυβέρνησης από την τρόικα, Δεν θα δεχτούμε το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου. Όποιος έρχεται να επενδύσει χρήματα με αναπτυξιακή προοπτική, είναι καλοδεχούμενος, Δεν θα αφήσουμε χωρίς επαναδιαπραγμάτευση τις παλιότερες συμβάσεις ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου.
«Μην καρτεράτε να αποτύχουμε. Διότι εάν αποτύχουμε, δεν θα ξανάρθετε εσείς στα πράγματα. Αλλά δυστυχώς άλλες δυνάμεις», είπε κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος προφανώς στην Αξιωματική Αντιπολίτευση που από ώρα πριν είχε αποχωρήσει.
Αυτό συνέβη όταν, μετά την ολοκλήρωση από τον Αντώνη Σαμαρά της δευτερολογίας του, η Πρόεδρος της Βουλής έδωσε το λόγο επί προσωπικού στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κατρούγκαλο, στον οποίο μόλις είχε αναφερθεί ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς, όρθιος από το έδρανό του, άρχισε κάτι να λέει στην κ. Κωνσταντοπούλου, και εκείνη του αφαίρεσε τον λόγο αμέσως, κλείνοντάς του μάλιστα και το μικρόφωνο για να μην ακούγεται από τηλεοράσεως.
Δημιουργήθηκε τότε μεγάλη αναστάτωση στην αίθουσα, με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να διαμαρτύρεται έντονα ότι δεν μπορεί η Πρόεδρος του σώματος να αφαιρεί το λόγο από αρχηγό κόμματος, επιπλήττοντάς τον κιόλας, για να τον δώσει σε Υπουργό «κατά παράβαση του κανονισμού».
Στην τριτολογία του, ενώπιον πολλών άδειων εδράνων, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε για λυπηρό γεγονός στο οποίο «παρασύρθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από απλούς βουλευτές του, που μάλιστα δεν είχαν δίκιο».
Αργά το βράδυ, περασμένα μεσάνυχτα Δευτέρας, εξερχόμενος από τη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι ενώ ήρθε για να στηρίξει, όπως είπε, την Ελλάδα, σε μία κρίσιμη διαπραγμάτευση, «κάτι το οποίο δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ, αντ’ αυτού «εισπράξαμε ύβρεις». Καταφέρθηκε συγκεκριμένα εναντίον της Προέδρου της Βουλής, κατηγορώντας την ότι «κυριολεκτικά δυναμίτισε τη συζήτηση, παρουσία ενός αμήχανου και αμίλητου Πρωθυπουργού».
«Ελπίζω να γίνει σαφές και πιστεύω να έγινε σαφές, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ στο μέλλον, να ανεχθεί μια τέτοια παράσταση, συντονισμένη από εκείνους οι οποίοι, δεν θέλουν βοήθεια, αλλά θέλουν διχασμό», κατέληξε.