Βουλή: Κρατική συγχρηματοδότηση άνω των 50 εκατ. ευρώ σε έξι αιολικά

Κρατική συγχρηματοδότηση έξι μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας, ενέκρινε το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, υπερψηφίζοντας το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με πλειοψηφία συγκροτούμενη από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.

Η πρόταση της πλειοψηφίας συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και οδήγησε σε μια έντονη συζήτηση για τη στάση ενός εκάστου κόμματος απέναντι στις επενδύσεις.

Η έγκριση από τη Βουλή, των κρατικών ενισχύσεων για επενδύσεις άνω των 50 εκ. ευρώ (που προηγείται της αδειοδότησής τους), προβλέπεται από τον επενδυτικό νόμο του 2013 – και αυτό υπήρξε ένα από τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας, προκειμένου να καταδείξει ότι οι συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις γίνονται σε καθεστώς διαφάνειας. Τα συγκεκριμένα έξι επιχειρηματικά σχέδια, επιδοτούνται από το Δημόσιο με πάνω από 94 εκατ. ευρώ, είτε με τη μορφή φοροαπαλλαγών, είτε άμεσων ενισχύσεων – αλλά προσφέρουν μονάχα έξι θέσεις εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ

Τα υπό κύρωση σχέδια, όπως και η συνολική κατεύθυνση του επενδυτικού νόμου, δεν εξυπηρετούν την ανάπτυξη ή την απασχόληση, αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που καθορίζουν και την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας ανέφερε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου.

Η ίδια ανέφερε αργότερα πως «το πρόβλημα βρίσκεται στις τρεις εταιρείες που είναι πίσω από τις επενδύσεις – στην επιχορήγηση των κυρίων Μυτιληναίου και Κοπελούζου, και της γερμανικής εταιρείας ENERGON που ελέγχεται από το ελληνικό Δημόσιο, από τον εισαγγελέα και το ΣΔΟΕ στην Ελλάδα, ενώ και η μητρική της εταιρεία ελέγχεται στη Γερμανία. Εσείς τους δίνετε επιχορηγήσεις σε θερινά τμήματα. Γιατί;».

ΑΝΕΛ

Για την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, “η απάντηση είναι απλή: Γιατί αυτό ακριβώς επέτρεψαν οι ψηφοφόροι να συμβεί, καθώς η συγκυβέρνηση παρέμεινε ουσιαστικά ατιμώρητη από τον ελληνικό λαό”.

«Αν κοιτάξει κανείς τις ημερομηνίες των αποφάσεων χρηματοδότησης θα διαπιστώσει ότι όλες τους είναι μετεκλογικές. Ο κύριος υπουργός υπέγραψε τις συζητούμενες ενισχύσεις ιδιωτών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Πριν δεν τις υπέγραφε. Προφανώς περίμενε να διαπιστώσει αν όντως τη Δευτέρα “θα έφευγαν” όπως έλεγε ο κ. Τσίπρας…»

«Οι υπουργοί δεν επιλέγουν επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο» απάντησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης. «Κατατίθενται αιτήματα, γίνεται έλεγχος νομιμότητας, αν είναι επιλέξιμη η δαπάνη και αν υπάρχει ίδια συμμετοχή, αξιολογείται η επένδυση από εξωτερικούς αξιολογητές που κληρώνονται από το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα. Αυτό όμως που μου κάνει εντύπωση με τους ΑΝΕΛ, είναι ότι δυο φορές με έχουν ρωτήσει γιατί επέλεξα κάποιον – και πέρσι το καλοκαίρι μου επιτέθηκαν με επίκαιρη ερώτηση γιατί δεν επέλεξα κάποιον που ήθελαν εκείνοι…»

Παναγιώτης Λαφαζάνης

«Βλέπω μια επένδυση 80 εκατομμυρίων. Από τα 80 εκ. ευρώ, τα 20 εκατομμύρια είναι ίδια κεφάλαια και από αυτά, τα 10 εκ. ευρώ είναι η κρατική επιδότηση, η οποία δίνεται 100% προκαταβολή» παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ενα προφίλ στις τράπεζες να έχει απλώς ο λεγόμενος “επενδυτής”, και παίρνει τα λεφτά του Δημοσίου και κάνει επένδυση. Μετά ακολουθεί το γνωστό παιγνίδι υποτιμολογήσεων και υπερτιμολογήσεων – και με σχεδόν μηδενικά ίδια κεφάλαια κάνει την επένδυση με λεφτά του Δημοσίου και του ΕΤΕΑΝ. Αυτοί είναι οι επενδυτές στην Ελλάδα…» σχολίασε ο κος Λαφαζάνης.

«Πού είναι το μεμπτό και το ύποπτο;» αντέταξε στον Π. Λαφαζάνη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης. «Υπήρξαν κάποιοι που κατέθεσαν επενδυτικά σχέδια σύμφωνα με το νόμο, και πάνε για την επικύρωση. Και σ’ αυτά λέτε «όχι», όπως «όχι» λέτε και σε κάθε επένδυση, σε κάθε δυνατότητα επένδυσης και ανάκαμψης της οικονομίας» συμπλήρωσε.

«Στις αρχές του 2000 αποφασίστηκε η αναστολή του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ και της απαγορεύτηκε να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)» παρατήρησε ο Θ. Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Εξαιτίας της τελευταίας απαγόρευσης, η ΔΕΗ σήμερα, δεν κατέχει ούτε το 1% της συνολικής ισχύος από ΑΠΕ. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δημιούργησαν τεχνητά εμπόδια, ώστε να μπουν στις ΑΠΕ οι κερδοσκόποι…».

«Δεν καταλαβαίνω γιατί προσωποποιείτε συνεχώς όλο αυτό το επιχειρηματικό ζήτημα» απάντησε ο Κώστας Καραγκούνης στις προσωπικές αναφορές της αντιπολίτευσης. «Δηλαδή, εσείς, αν αύριο έρθει ο Καραγκούνης και ζητήσει να υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο, και έχει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, θα του πείτε “δεν μας αρέσει η φάτσα σας, κύριε Καραγκούνη, δεν μας αρέσει αυτό το οποίο μας φέρνετε, δεν θα υπαχθείτε στον αναπτυξιακό νόμο»;»

«Επιδοτείτε 15,5 εκατομμύρια τη μία θέση εργασίας! Αυτό κάνετε με αυτό το νομοσχέδιο!» διαμαρτυρήθηκε ο Θανάσης Πετράκος (ΣΥΡΙΖΑ).

«Το να κρίνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, μονάχα υπό το πρίσμα των θέσεων εργασίας, είναι κοντόφθαλμη και μίζερη προσέγγιση» απάντησε ο Θάνος Μωραΐτης (ΠΑΣΟΚ). «Ο στόχος της ανάπτυξης των ΑΠΕ, είναι προβολή σε μια μελλοντική Ελλάδα, με ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια».

«Στα 77 γενικά επενδυτικά σχέδια της περιφερειακής συνοχής, τα 20 είναι νέες εταιρείες, υπό σύσταση, οι οποίες αν μπουν στον επενδυτικό τότε θα συσταθούν, αλλιώς δεν πρόκειται να γίνουν» διαπίστωσε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου, διαβάζοντας στοιχεία που κατέθεσε ο Νότης Μηταράκης. «Και μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά επιχορήγησης ή φοροαπαλλαγής, πολλές φορές και προκλητικά, όπως 7 έως 10 εκ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και τα ίδια κεφάλαια και ίσως όλα αυτά γίνουν μέσα από υπερτιμολογήσεις».

«Αυτό είναι το πιο ευχάριστο που είπατε σήμερα. Νέοι άνθρωποι και νέες εταιρείες έρχονται να κάνουν νέες επενδύσεις. Αυτό δεν ζητάμε;» απάντησε ο Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ). «Εδώ έρχονται νέες εταιρείες και ο αναπτυξιακός νόμος από το ευρωπαϊκό πλαίσιο ενισχύει νέες επενδύσεις!».

«Τα ναυπηγεία της Κίνας εξασφαλίστηκαν με εντολή του Αντώνη Σαμαρά» ανέφερε και η Ραχήλ Μακρή (ΑΝ.ΕΛ.). «17 δισ. επενδύσεις εξασφάλισε για την Κίνα, τη στιγμή που η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη πεινά, και οι τροπολογίες ντροπής έρχονται με τη δικαιολογία της πληρωμής του προσωπικού» συμπλήρωσε.

«Θα θέλαμε να γίνουν τα πλοία στην Ελλάδα» απάντησε στη Ραχήλ Μακρή ο Νότης Μηταράκης. «Όμως η κινεζική κυβέρνηση χρηματοδοτεί με δισεκατομμύρια δολάρια την κατασκευή τους. Εμείς δυστυχώς πρέπει να κάνουμε επιλογές. Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούμε τα πάντα. Αν η κυβέρνηση σας έλεγε ότι το 100% των δανείων που θα δοθούν στην Ελλάδα τους επόμενους δώδεκα μήνες, θα πάει μόνο στην ελληνική ναυτιλία (τα δισεκατομμύρια που χρειάζεται η ελληνική ναυτιλία για να μείνει η πρώτη παγκόσμια δύναμη στον κόσμο), θα το δεχόσασταν;»

ΔΗΜΑΡ

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΔΗΜΑΡ, με τον εκπρόσωπό της Θ. Ψύρρα να συμφωνεί πως «τέτοιου είδους επενδύσεις διευκολύνουν την ελληνική οικονομία, ώστε να καλύψει το 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως προβλέπεται σε συμφωνία με την Ε.Ε.».

Από την άλλη, ο κ. Ψύρρας επεσήμανε πως «το κριτήριο των θέσεων εργασίας, πρέπει να είναι καθοριστικό για το χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικού σχεδιασμού και σημασίας» και «να ενημερώνονται οι κατά τόπους ΟΤΑ στις περιοχές των επενδύσεων, και να έχουν κυρίαρχο λόγο».

Για «επενδύσεις σταθερής και σίγουρης απόδοσης, που δίνονται σε συγκεκριμένους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, χωρίς κανένα ρίσκο» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, Πάρις Μουτσινάς. «Είναι επενδύσεις απευθείας κολλημένες πάνω στη ΔΕΗ, άρα αντλούν κεφάλαια από τον ΛΑΓΗΕ, ο οποίος έχει σοβαρά προβλήματα και χρειάζεται εξυγίανση και επαναπροσδιορισμό» συμπλήρωσε.

ΚΚΕ

«Όσοι καλλιεργούν την αυταπάτη πως κάτω από ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της πολιτικής, ή ότι με μια άλλη κυβέρνηση, μπορεί να έχουμε ενεργειακή πολιτική που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, λένε ψέματα στον ελληνικό λαό» υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, προέβλεψε πως, ακόμα και αν παραμείνει η ΔΕΗ στο κράτος, η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί, τάχθηκε ωστόσο εναντίον της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και διάσπασης της επιχείρησης.

Τροπολογίες

Μαζί με το νομοσχέδιο, υπερψηφίστηκαν και δύο τροπολογίες: Η μία παρατείνει κατά έξι μήνες τη θητεία των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών (καθώς μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει συναίνεση στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αναφορικά με τα πρόσωπα). Η άλλη τροπολογία, δίνει φορολογική ενημερότητα στο ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν, προκειμένου – όπως εξήγησε η πλειοψηφία – να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό. Η πρώτη τροπολογία καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, ενώ η δεύτερη υπερψηφίστηκε από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε “παρών” και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.