Η προσφυγή της Βουλής στο Ανώτατο Δικαστήριο, για άρση των διαταγμάτων της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτας Αιμιλιανίδου, σε σχέση με τα ωράρια των καταστημάτων, κρίνεται πολύ δύσκολη.
Όπως προκύπτει από σημερινή σύσκεψη των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων, οι οποίοι ενημερώθηκαν στη βάση σχετικής γνωμάτευσης του νομικού Αντρέα Αγγελίδη, του οποίου ανατέθηκε από το τον Πρόεδρο της Βουλής να μελετήσει το θέμα, είναι πολύ δύσκολο η Βουλή να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο λόγος είναι πως με βάση το άρθρο 139, θα χρειαστεί πολύς χρόνος εκδίκασης και από τη στιγμή που ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει με αναφορά της νομοθεσίας στο Δικαστήριο κρίνεται ότι αυτή θα εκδικαστεί πολύ ενωρίτερα από ότι η προσφυγή της Βουλής για τα διατάγματα.
Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Αντρέας Φακοντής, είπε ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη Αρχηγών και Εκπροσώπων κομμάτων, ο δικηγόρος Αντρέας Αγγελίδης, του οποίου ανατέθηκε εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής να διερευνήσει και να γνωματεύσει κατά πόσο η Βουλή έχει δικαίωμα να προχωρήσει με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, σε σχέση με την έκδοση των νέων διαταγμάτων της Υπουργού Εργασίας, έχει ξεκαθαρίσει ότι με βάση το άρθρο 35 του συντάγματος πρόσωπα των οποίων πλήττονται τα ατομικά τους δικαιώματα έχουν τη δυνατότητα προσφυγής.
“Άρα είτε οργανώσεις, είτε καταστηματάρχες, έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν έναντι της απόφασης της κυβέρνησης. Λόγω του ότι η απόφαση της Βουλής δεν είναι ομόφωνη, αλλά πλειοψηφική, αυτό δυσκολεύει την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο”, σημείωσε.
Όπως ανέφερε “με βάση το άρθρο 139 του συντάγματος η Βουλή μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο, λόγω της σύγκρουσης αμφισβήτησης των εξουσιών ή των αρμοδιοτήτων και λόγω του ότι τα διατάγματα, τα οποία εκδόθηκαν είναι αντίθετα με την εκφρασθείσα βούληση της νομοθετικής εξουσίας”.
“Άρα”, σημείωσε, “με βάση αυτό το άρθρο η Βουλή έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στο δικαστήριο. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι αβέβαιο με βάση τη γνωμάτευση και η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα. Πιθανόν η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο θα προλάβει τη διαδικασία εξέτασης της προσφυγής με βάση το άρθρο 139. Με βάση τη γνωμάτευση αυτή φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η προσφυγή της Βουλής στο Ανώτατο Δικαστήριο”.
Ο κ. Φακοντής εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι πολύ δύσκολο η Βουλή να προσφύγει στο Ανώτατο, σημειώνοντας ότι “με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε προσφυγή, γιατί θα χρειαστεί πολύς χρόνος εκδίκασης, με βάση το άρθρο 139, που έχει να κάνει με τη σύγκρουση των εξουσιών. Και από τη στιγμή, που ήδη ο Πρόεδρος έχει εκφράσει την πρόθεση να προχωρήσει με αναφορά της νομοθεσίας στο Δικαστήριο, κρίνεται ότι αυτή η νομοθεσία θα εκδικαστεί πολύ ενωρίτερα από ό,τι η προσφυγή της Βουλής”.
Είπε ακόμα πως η σύσκεψη αρχηγών δεν έλαβε σήμερα καμιά απόφαση, αλλά απλώς ενημερώθηκε, και από εκεί και πέρα ο Πρόεδρος της Βουλής θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.
Σημείωσε ότι εάν τελικά η νομοθεσία που ψηφίστηκε κριθεί αντισυνταγματική, τουλάχιστον το ΑΚΕΛ δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια και θα δει τι άλλο μπορεί να κάνει, ούτως ώστε να επαναφέρουν την ισορροπία στην αγορά εργασίας.
“Κρίνουμε”, είπε, “ότι τα υφιστάμενα διατάγματα και το περιεχόμενο τους ανατρέπουν την αγορά εργασίας και δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, ο οποίος δεν είναι ανεκτός”.
Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντί της αναφοράς στο Δικαστήριο να επιλέξει το δρόμο της αναπομπής. Να φέρει ξανά το νόμο στη Βουλή, να συζητηθούν τα συνταγματικά κωλύματα που εντόπισε ο Γενικός Εισαγγελέας και να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα εδώ στη Βουλή μια και καλή, ώστε να έχουμε επιτέλους ηρεμία.
Νομίζω ότι στο θέμα των ωραρίων υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί μια συναινετική λύση, στο πλαίσιο περίπου που έχει αποφασίσει και η Βουλή, αίροντας τα πιθανά συνταγματικά κωλύματα, που φαίνεται ότι εντοπίστηκαν από το Γενικό Εισαγγελέα.
“Να βρεθεί η λύση στην Βουλή και όχι στα Δικαστήρια. Γιατί νομίζω ότι μπαίνοντας σε δικαστικές διαμάχες θα υπάρξει επέκταση και διαιώνιση αυτής της σύγκρουσης, χωρίς να έχουμε ηρεμία στην αγορά και επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση μικρών και μεγάλων καταστημάτων”, είπε.